Inför Algarve Cup 2014


På onsdag är det dags igen för damernas ”lilla VM” då Algarve Cup 2014 drar igång. Här kommer lite funderingar om vad jag vill se från spelarna i turneringen.

Så spelar Sverige i Grupp B:  
5/3 19:00 Estádio Municipal, Sverige – Danmark  (Eurosport)
7/3 14:30 Estádio Municipal: Sverige – USA  (Eurosport 2)
10/3 15:40 Estadio Algarve: Japan – Sverige  (Eurosport 2)

Det är för övrigt en väldigt tuff grupp Sverige har hamnat i och jag tror det blir svårt att vara med och slåss om gruppsegern just nu. USA är ju alltid hyperstarka och Japan kommer med sitt allra vassaste lag den här gången. Även Danmark har en stark trupp på plats men dessvärre är Pernille Harder fotskadad och kommer missa större delen av vårsäsongen. Mycket tungt avbräck för både Danmark och Linköpings FC.

algarvelitenTre av de spelare som jag i inlägget ”Landslagstankar, februari 2014” hoppades skulle få gott om speltid i svenska elvan saknas tyvärr; Josefine Öqvist (slutat), Magdalena Ericsson (ej uttagen + skadad), Lina Hurtig (uttagen i F19-landslaget istället). Det är tre spelare som jag gärna ser i VM 2015 men vad gäller Ögvist är det i alla fall troligtvis kört. Jag tycker fortfarande att det är bedrövligt att Lina Hurtig inte får möjlighet att i riktigt god tid innan VM växa in A-landslaget. Det tar ändå lite tid att hitta varandra på planen, särskilt om man bara får lite inhopp då och då till att börja med. Ericsson får ersättas av Jessica Samuelsson, som jag tycker ska ha en defensiv roll som ytterback och då låta högerbacken vara desto offensivare. Några givna alternativ till Hurtig och Öqvist hittar jag däremot inte i truppen. Det känns som att det är lite en formfråga hos övriga offensiva alternativ så det är bara att hoppas att någon annan går in och dominerar.

Sverige går in i turneringen med en del frågetecken just vad gäller offensiven. Lotta Schelin har haft feber, lår- och ljumskproblem och bör nog matchas in långsamt i turneringen. Olivia Schough har ännu inte spelat match efter sina knäproblem. Emma Lundh har halsfluss och Kosovare Asllani har fått en lårkaka men de ska nog snart vara spelklara. Lägg därtill lite tveksam form på Antonia Göransson så ser det ganska osäkert ut i Sverige offensiv. Desto bättre läge då för en Sofia Jakobsson att ta chansen att spela till sig en ordinarie plats i landslaget igen. Känns som att hon har lite stigande form igen. Med det här utgångsläget är det svårt att ha några riktigt höga förhoppningar om det svenska anfallsspelet i turneringen men sämre än mot Frankrike senast får det i alla fall inte se ut.

I truppen finns ju dock också Elin Rubensson som mycket väl kan få mer tid som anfallare istället för nya positionen som ytterback. Jag skulle allra helst se att man fortsätter satsa fullt ut på henne som ytterback, till höger eller vänster. Lina Nilsson och Jessica Samuelsson är ju nu också tillbaka och kommer förstås vara hårda konkurrenter om ytterbacksplatsen.Sara Thunebro kommer, senaste årets aningen tveksamma insatser till trots, antagligen även denna gång vara huvudalternativet som vänsterback, eller chockar Sundhage här? Thunebro stänker säkert in ett par bollar i mål och tystar kritiken igen. I vilket fall som helst blir det intressant att se vem av ytterbackarna som ser hetast ut i turneringen.

algarvetrupp1Intressant ska det också bli att se vem som tar chansen bredvid Nilla Fischer i mittförsvaret. Man vet aldrig när Pia Sundhage bestämmer sig för att spika ett par, så det är nog lika bra att ta chansen nu. Linda Sembrant, Amanda Ilestedt och Charlotte Rohlin kommer förhoppningsvis alla få gott om speltid. Ska man våga hoppas att Sundhage även väljer att placera Fischer i den defensiva mittfältsrollen i någon match och kanske blir omvänd i sin övertygelse om var hon ska spela. Nu har jag visserligen blivit väldigt förtjust i Nilla Fischer som mittback också under det senaste året men där finns det ändå flera starka alternativ än på den defensiva mittfältspositionen. Med den tillgängliga spelare tycker jag nog följande (bilden) 11:a känns vassast med Sundhages 4-1-3-2. Frågan är om det är sista testet för den sifferkombinationen om inte spelet fungerar. Återkommer med lite tankar om själva spelsystemet efter turneringen.

Annars (med Fischer i backlinjen) hoppas jag att Caroline Seger glänser i just den defensiva mittfältspositionen, gärna med Kosovare Asllani eller Therese Sjögran framför sig. Med tanke på forwardssituationen kommer dock säkert Asllani få spela på topp och Therese Sjögran är ju en av få som ständigt levererar på kanten så hon kommer säkert hamna där. Det gör att Seger säkert även denna gång oftast tar plats i den offensiva centrala mittfältspositionen för så många andra alternativ finns inte där i denna trupp. Lisa Dahlkvist, Hanna Folkesson och Emilia Appelqvist är annars de som ska visa upp sig på den defensiva mittfältspositionen och de får gärna börja briljera i sitt passningsspel.

Ser gärna ett rejält dunder-genombrott i landslaget hos Emmelie KonradssonHanna Folkesson eller Olivia Schough som ju alla varit med i landslaget en tid nu men som inte riktigt blommat ut. Börjar bli dags för det nu om de ska med mot VM. Nykomlingarna Emma Lundh och Emilia Appelqvist hoppas jag också tar för sig ordentligt, men de behöver nog inte känna samma press ännu. I övrigt hoppas jag att Antonia Göransson och Sofia Jakobsson spelar ut och visar upp lite mer av den stora potential de besitter. Målvaktsposten mot VM 2015 är ganska så gjuten för Hedvig Lindahl, men övriga målvakter i truppen (Stephanie Öhrström och Carola Söberg) får förhoppningsvis en hel del speltid så att de får lite mer landslagserfarenhet.

Så sänder Eurosport:
Onsdag 5 mars
13.30-15:45 Japan – USA, direkt på Eurosport (HD)
18.45-21.00 Sverige – Danmark, direkt på Eurosport (HD)
Fredag 7 mars
14.15-16.30 Sverige – USA, direkt på Eurosport 2 (HD)
17.00-19.15 Tyskland – Kina, direkt på Eurosport 2 (HD)
Måndag 10 mars
15.30-17.45 Japan – Sverige, direkt på Eurosport 2 (HD)
16.00-17.45 USA – Danmark, direkt på Eurosport (HD)
18.30-20.30 Norge – Tyskland, direkt på Eurosport (HD)
Onsdag 12 mars
17.30-20.00 Final, direkt på Eurosport (HD)
Kommentatorer: Marcus Bühlund och Elin Ekblom Bak (expert)

Se lagens trupper på Wikipedia