Inför Champions League 2014/15


Den här veckan är det äntligen dags för allvaret att börja i UEFA Women’s Champions League 2014/15.

De senaste två säsongernas mästare VfL Wolfsburg får finna sig i att gå in i turneringen som favoriter. Laget är som allra bäst i de avgörande matcherna och har i år en minst lika stark trupp som förra säsongen. Främsta utmanare är kanske Olympique Lyon som säkerligen är ute efter revanch efter förra säsongens tidiga sorti. Truppen är i stort sätt den samma som de senaste åren.

Lyon har dock en tuff åttondelsfinal mot PSG i höst där ett av de tänkbara finallagen alltså kommer att ryka. PSG fortsätter att stärka sin trupp men jag är tveksam till om man har en tillräckligt het offensiv för att gå hela vägen. Ytterligare en utmanare till titeln är förstås FFC Frankfurt som äntligen är tillbaka i turneringen. Imponerar kanske inte jättemycket rent spelmässigt men truppen är full av klass-spelare så man är helt klart en stark finalkandidat.

Utöver ovan nämnda lag så är det nästan bara de svenska som har någon som helst chans att nå en final. FC Rosengård har falerat lite i defensiven de senaste åren när man kanske ibland haft lite för mycket offensivlusta. Förra hösten föll man dock kanske främst på ineffektivitet mot de blivande mästarna som man dominerade stort mot på hemmaplan i en match man ändå lyckades förlora. Bör ganska enkelt ta sig till kvartsfinal

Just bristande effektivitet är något man har gemensamt med Linköpings FC vilket inte minst visats i Damallsvenskan på senare tid. Linköping har ju en tradition som ett starkt cup-lag och ett lag med en stark defensiv vilket talar för laget. Man saknar dock den där riktigt stora målsprutan vilket gör att matcherna mot Liverpool kan bli ganska jämna även om närmaste motståndarna i år inte heller direkt imponerat offensivt.

Liverpool skulle med lite tur i lottningen kunna ta sig ända till final om man lyckas ta sig förbi Linköping i första omgången. FC Barcelona och Brøndby IF är två andra som kan ta sig ganska långt. De har fått gynnsamma lottningar och bör ta sig till vårens kvartsfinaler. FC Barcelona måste dock ta sig förbi det spanskinfluerade engelska laget Bristol Academy, medans Brøndby måste ta sig förbi Apollon som även i år har förstärkt laget med en hel del utländsk kraft i sista stund, bl.a. svensk-amerikanska Hanna Terry och får man ihop laget får danskorna det tufft.

Jag har svårt att se att något annat lag ska komma särskilt långt men till kvartsfinal går också något av lagen från denna åttondelslottning: Osijek/Zürich vs Medyk Konin/Glasgow. Vinnaren kommer att vara en drömmotståndare för övriga lag som når kvartsfinal.

Det skulle förvåna mig om något annat än ovan nämnda lag återfinns i kvartsfinal. Duktiga mästarlag som Brescia, Stabæk och Ryazan har exempelvis fått alldeles för tuff lottning och övriga lag ska helt enkelt inte räcka till.

På bilden nedan syns hela spelschemat och TV-tider för första matchen av 16-delsfinalerna (klicka för att förstora):tv_schema_uwcl_32

Åttondelsfinalerna (spelas i november) lottades så här:

Osijek (Kroatien) / Zürich (Schweiz) vs Medyk Konin (Polen) /Glasgow City (Skottland)

Ryazan-VDV (Ryssland) / FC Rosengård (Sverige) vs Atlético Ouriense (Portugal) / Fortuna Hjørring (Danmark)

FC Twente (Holland) / Paris Saint-Germain (Frankrike) vs ACF Brescia (Italien) / Olympique Lyon (Frankrike)

Stabæk (Norge) / VfL Wolfsburg (Tyskland) vs MTK (Ungern) / Neulengbach (Österrike)

Liverpool FC (England) / Linköpings FC (Sverige) vs Stjarnan (Island) / Zvezda-2005 (Ryssland)

Slavia Prag (Tjeckien) / FC Barcelona (Spanien) vs Raheny United (Irland) / Bristol Academy (England)

BIIK (Kazakstan) / FFC Frankfurt (Tyskland) vs Pomurje (Slovenien) / Torres (Italien)

Apollon LFC (Cypern) / Brøndby (Danmark) vs Gintra Universitetas (Litauen) / Sparta Prag (Tjeckien)