Inför Champions League-finalen


Imorgon 23/5 är det dags för finalen av UEFA Women’s Champions League som spelas på Stamford Bridge i London. Regerande Champions League-mästarna och franska mästarna Olympique Lyon ställs mot Champions League-debutanten tillika de tyska mästarna VfL Wolfsburg. Inför den här säsongen var det just mötet mellan de här lagen som kändes som en drömfinal, om inget svenskt lag skulle ta sig till final förstås. Matchen startar 20.30 och sänds på Eurosport.

Under hösten kändes det som om Wolfsburg faktiskt skulle kunna bli en riktigt tuff utmanare för Lyon. Någon lätt match kommer det nog inte bli för Lyon men en hel del skador och annat gör dock att Wolfsburg i finalen antagligen saknar fyra ordinarie landslagsspelare. Wolfsburg hade nog behövt komma med alla spelare friska och i form för att kunna rubba Lyon och det gör man alltså inte.

Wolfsburg har inte alls samma bredd på truppen som Lyon som kan sätta in fyra lika bra landslagsspelare istället utan Wolfsburg får förlita sig på lite mer orutinerade ersättare.  Verkligen synd att vi inte får se ett Wolfsburg av bästa sort för jag tycker att laget är kanske Europas mest underhållande när de är i form och bjuder på sitt frejdiga, samspelta och snabba anfallsspel. Laget är ett av få som matchar och kanske rent av kan överglänsa Lyon vad gäller anfallsspel. Dock tycker jag att man har saknat Lyon’s effektivitet framför mål och defensivt tycker jag inte man håller Lyon-klass.

vflVänsterbacken Verena Faißt som har körtelfeber missar definitivt finalen och även EM är i fara. Maren Tetzlaff fick förtroendet i cupfinalen och kan nog bli aktuell igen på hennes plats, men det verkar vara så att hon inte är registrerad för CL efter en lång skadefrånvaro. Stämmer det så är kanske Stephanie Bunte det troligaste alternativet. I vilket fall som helst en kraftig försvagning framförallt offensivt där Faißt är skicklig. Landslagsbackarna Josephine Henning och Luisa Wensing får nog sällskap av Ivonne Hartmann i backlinjen. Lena Goeßling, som spelat mittback ganska ofta i år, flyttas kanske upp till sin normala centrala position på mittfältet eftersom rutinerade landslagsmittfältaren Viola Odebrecht är avstängd och definitivt inte kommer spela. Ett mycket tungt avbräck. Ett mycket bra alternativ är annars också rutinerade Navina Omilade-Keller. Kanske får hon chansen från start på mittfältet i sin sista match i karriären.

Även i anfallet har man några stora avbräck.  Alexandra Popp (skadad i sista ligamatchen) missade cupfinalen i helgen och är osäker på spel. Ungerska stjärnan Zsanett Jakabfi gjorde oväntat tidigt comeback i senaste matchen men har bara spelat 20 minuter efter sin skada. Men där har i alla fall tyskorna en liten joker att slänga in för en del av matchen åtminstone. Selina Wagner, som gjort en del bra matcher när hon fått chansen under våren, slet nyligen av korsbandet.

I offensiven hänger mycket på Conny Pohlers, turneringens främsta målskytt genom tiderna, och Martina Müller som båda är mycket bra i sina bästa stunder och dessutom har ett bra samspel. Under våren har också snabba yrvädret Anna Blässe varit riktigt bra på högerkanten. Lagkaptenen Nadine Keßler måste fortsätta att leverera sina magiska och öppnande passningar om det ska gå vägen för tyskorna. U-landslagsspelaren Lina Magull har nog goda chanser att få spela om man inte chansar med Jakabfi från start.

ol13Lyon kommer till matchen utan några större skadebekymmer på startelvan och en trupp som innehåller hela elva franska landslagsspelare (och då är ändå anfallaren Laëtitia Tonazzi skadad och en av världens bästa ytterbackar,Sonia Bompastor, ratad av förbundskaptenen) samt internationella stjärnor som Megan Rapinoe, Lotta Schelin, Lara Dickenmann och Shinobo Ohno. En imponerande och komplett trupp.

Lotta Schelin har ofta hyllat det faktum att man har så många spelare med specifika spetsegenskaper som oerhört långa och nickstarka Wendie Renard, tuffa och stenhårda mittbackskollegan Laura Georges, tekniska virtuosen Luisa Necib, hybersnabba  Èlodie Thomis, frisparksspecialister som Megan Rapinoe och Sonia Bompastor och förstås Lotta Schelin själv som har ett oerhört härligt självförtroende i klubblaget.

Därtill alltså ytterligare franska toppspelare som en världens främsta defensiva mittfältare i Amandine Henry och en av världens främsta offensiva mittfältare i målfarliga Camille Abily. Inget fel heller på högerbacken Corine Franco eller oerhört skickliga offensiva spelare som Eugénie Le Sommer och schweiziska Lara Dickenmann som båda kanske får börja på bänken. Inga dåliga ersättare att skicka in om man mot förmodan skulle hamna i bekymmer.

Hur slutar det då? Ja, Lyon är mest kompletta, i bäst form, har bäst bredd, flest toppspelare, mest rutin, bättre effektivitet, ett säkrare försvar och en målvakt (Sarah Bouhaddi) som är snäppet vassare än motståndarnas (Alisa Vetterlein). Brist på motivation kanske Wolfsburg kan hoppas på men  Lyon är nog rejält taggade eftersom man har ganska få tuffa matcher på ett år. Dessutom vill man nog gärna bli det första lag som lyfter bucklan tre år i rad. Jag hoppas ändå att Wolfsburg har en toppdag och att de lite mer orutinerade ersättarna höjer sig så att det ändå kan bli en rejäl kamp. Jag hoppas på en målrik tillställning mellan två offensiva lag. Tips: 4-2 till Lyon.

Vägen till final:
Lyon: PK-35 (Finland) 12-0, Zorkij (Ryssland) 11-0, LdB FC Malmö 8-0, FCF Juvisy (Frankrike) 9-1 
Wolfsburg: Unia Racibórz (Polen) 11-2, Røa (Norge) 5-2, Rossijanka (Ryssland) 4-1, Arsenal (England) 4-1