Inför cup-finalen 2014


På grund av förändringen till spel höst-vår var det lände sedan det var final i Svenska Cupen men nu är det äntligen dags igen när Linköpings FC och Kristianstads DFF ska göra upp om årets pokal. Ikväll 18.45 drar sändningen igång på SVT2 med matchstart 19.00.

Jag är fortfarande inte särskilt förtjust i förändringen och gillar inte att säsongerna går i varandra så mycket som nu. De senaste veckorna har ju de flesta damallsvenska lagen spelat i kommande upplaga av cupen. Jag tycker också att cup-finalen ska spelas som avslutning/stor final av vårsäsongen snarare än som någon komma-igång-match för höstsäsongen. Linköping har ju exempelvis inte spelat tävlingsmatch på en månad.

Linköpings FC som har fördelen av hemmaplan går in i matchen som klara favoriter. Kaget har dessutom förstärkts under sommaren med stabila danska mittbacken Janni Arnth, skickliga portugisiska mittfältaren Claudia Neto samt hennes lovande landsmaninna Jessica Silva i offensiven. Dessutom är Charlotte Rohlin tillbaka från sin skada.

Saknas gör fortfarande skadade Renée Slegers, Linda Sällström och  Jennie Nordin. Linköping har dock en ganska bred trupp nu och kan ställa en mycket stark elva på planen ändå. I offensiven har Fridolina Rolfö visat fin form under våren och Pernille Harder kommer säkert fortsätta att växa under hösten.  Man väntar också på att det ska lossna ordentligt för Stina Blackstenius.

Kristianstads DFF kämpar för överlevnad ekonomiskt och har inte haft några möjligheter att förstärka truppen under sommaren. Laget har under våren visat upp en mycket stark defensiv och endast släppt in nio mål på elva matcher. Skickliga mittbacksparet Mia Carlsson och Sif Atladóttir och formstarka Hedvig Lindahl i målet är huvudledningarna till det men hela laget jobbar bra i defensiven.

Anfallsspelet har dock varit lika svagt som försvarsspelet har varit starkt. Genom åren offensiva och målglada Kristianstads övergång till stor satsning på defensiven har gjort att man bara lyckats göra åtta mål io Damallsvenskan under våren.  Talangerna Marija Banušić och Olivia Welin har av och till haft skadebekymmer men ska vara tillbaka nu och det bör ge mer kraft åt offensiven där Johanna Rasmussen och Susanne Moberg annars är de viktiga pjäserna.

För Kristianstads DFF är det första gången man når final och det vore lite kul med en ny cup-vinnare. Jag tror dock att Linköping är för starka och tar hem sin fjärde cup-titel.