Inför Damallsvenskan 2013: Jitex BK


Tabelltips: 11:a
Jag tippar Jitex som 11:a och alltså en plats under nedflyttningsstrecket. Laget är dock ett av flera som jag tror kommer slåss i intervallet 8-11 i tabellen och får man spelet att stämma så har man goda chanser att åter vara ett stabilt lag på nedre halvan. Då måste lagets unga talanger i offensiven kliva fram ordentligt i år. Rutinen är annars något som talar för laget som till största delen är uppbyggt av 80-talister och kryddat med några riktigt talangfulla 90-talister.Lagets styrka ligger i jämnheten på truppen där det finns fullgoda ersättare på nästan samtliga positioner. Möjligtvis känns truppen lite tunnare i år och kan bli mer skadekänlig. I jämnheten finns också lagets svaghet då det inte riktigt finns någon spelare som kliver fram och avgör matcher på egen hand.

Laget har liten ekonomi och värvar spelare därefter, vilket innebär att truppen inte innehåller några dyra stjärnspelare. De ekonomiska bekymren har ju dessutom förvärrats när laget nu står utan hemmaarena. Se SVTs inslag eller GPs senaste artikel i ämnet.

Truppförändringar
IN: Emma Wilhelmsson (LdB FC Malmö), Amanda Fredriksson (IFK Kalmar), Linn Andersson (Eskilstuna United), Julia Wahlberg (Kungsbacka DFF), Rebecca Johnson (Þór/KA)
UT: Katri Nokso-Koivisto (LSK Kvinner), Nanna Jansson (Hovås Billdal), Caroline Lindblad (Hovås Billdal), Elin Carlsson (slutar), Kristine Lindblom (slutar), Kristin Carlsson (Vålerenga), Petronella Ekroth (Hammarby). Under förra året lämnade också Christina Julien (Rossiyanka).

jitex_bk_startelva_2013Målvakter
Förstemålvakt i laget är den duktiga finska landslagsmålvakten Minna Meriluoto (f. 1985). Hon kommer få en nyckelroll i laget i år. Jenny Olsson (-85) är en bra andremålvakt som under tidigare säsonger fått spela en hel matcher i Damallsvenskan.

Försvar
Man har ett rutinerat försvar med lagkaptenen Sofia Karlsson (-87) som ledare. Hon gjode en mycket bra säsong förra året och håller helt klart landslagsklass i sina bästa stunder. Hon kommer troligtvis bilda ett samspelt mittbackspar med Kathlene Fernström (-86).

Överhuvudtaget har man många spelare som är duktiga mittbackar och laget saknar kanske några naturliga ytterbackar. På ytterbacksplats placerar man troligtvis Frida Höglund (-82) och Amelie Rybäck (-82), som jag tycker har sin främsta kvalitéer i defensiven. Frida Höglund har dock ett vasst skott som hon kanske får möjlighet att använda när hon följer med upp på vänsterkanten om hon får möjlighet att spela där. Nyförvärvet Linn Andersson bröt benet på försäsongen och har en lång tid med rehab framför sig. Hon är annars den typ av ytterback som klubben saknat. I övrigt finns Mikaela Uthas (-92) som alternativ i backlinjen.

Mittfält
Även på mittfältet finns det ett par spelare med mycket fina defensiva egenskaper som också kan spela i backlinjen om det behövs. Jag tänker klanske främst på nyförvärvet Emma Wilhelmsson (-86) som spelat både mittback och defensiv mittfältare i LdB FC Malmö. I Jitex ska hon nog främst bli en bollvinnare på innermittfältet. Stark i luftrummet. Hon får nog sällskap på innermittfältet av Elin Sandgren (-87), en grovjobbare som alltid sliter hårt för laget. Ett nytt alternativ på innermittfältet är nyförvärvet Julia Wahlberg (-95). Hon är helt klart en landets mer lovande innermittfältare som säkert kommer få en hel del speltid redan i år.

Laget har ytterligare några stabila mittfältare. På vänsterkanten var finska landslagsspelaren Leena Puranen (-86) stundtals riktigt bra under förra säsongen. Kan hon bli lite jämnare på den höga nivån så kommer hon vara väldigt nyttig för lagets offensiv i år. En energisk spelare som jobbar hårt. Nyförvärvet Rebecca Johnson (-88) är ett bra alternativ både centralt, på kanten eller i anfallet. Ganska snabb, stark och målfarlig. Andra alternativ på mittfältet är Malin Fors (-88) och Kajsa Tornfalk (-85) som båda har ett antal säsonger bakom sig i klubben.

På det offensiva mittfältet saknas framförallt finskan Annica Sjölund (-85) som varit otroligt viktig för laget de senaste åren både som målskytt och speldirigent. Hon är på väg tillbaka från korsbandsskadan hon drabbades av i slutet av sommaren. Hon missar antagligen större delen av vårsäsongen men blir en mycket viktig förstärkning under hösten. Under tiden måste Fridolina Rolfö (-93) kliva fram och ta stort ansvar i lagets offensiv. En oerhört talangfull spelare med grymt skott med vänstern. Hade en del skadebekymmer förra året och gjorde ingen riktig supersäsong. Både Sjölund och Rolfö är mycket bra som både spelfördelare och avslutare på offensivt mittfält eller som släpande forwards.

Anfall
Jag är mycket nyfiken på att följa  Mimmi Löfwenius (-94) i år. Hon har sett riktigt het ut på försäsongen och kanske får sitt stora genombrott i år. Hon var dock riktigt duktig redan debutsäsongen i Damallsvenskan med Dalsjöfors för två år sedan. Kanske är det hon som ska bli lagets stora målskytt i år.  Förra året lyckades nämligen ingen i laget göra mer än fyra mål. En snabb, teknisk och lite oberäknelig anfallare.

Alltid hårt arbetande Sofia Skog (-88) gjorde en hel del fina matcher förra året men alldeles för få mål. En väldigt all-round spelare som även kan spela även på mittfältet eller som ytterback om det behövs. I år har man också värvat IFK Kalmars toppskytt Amanda Fredriksson (-91) som kanske kan växa fram som stor målskytt även på den här nivån.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook, Twitter

 

,