Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2013: KIF Örebro

Tabelltips: 9:a
Slutade 10:a förra året och var länge nedflyttningshotat. Efter de stora ekonomiska bekymren var jag i början av vintern tämligen övertygan om att KIF Örebro skulle bli jumbo i årets damallsvenska när laget såg ut att tappa en stor del av truppen. Flera viktiga spelare har också försvunnit, framförallt Marie Hammarström, men laget kom ändå ur vinterns Silly Season med ett ganska bra resultat. Truppen är dock tunn, inte minst på mittfältet och i anfallet, men man har ändå fått ihop ett intressant lag som jag tror kan överraska. Jag tror dock att laget kommer vara ett av kanske 4-5 lag som riskerar bli inblandade i nedflyttningsstriden.

Truppförändringar
IN: Marie-Eve Nault (Kanada), Helén Eke (Tyresö), Adelisa Grabus (från U-laget), Lejla Basic (från U-laget), Lina Domberg (U-laget), Michelle De Jongh (Mariestads BoIS – ansluter till sommaren), Irena Martínková (Sparta Prag), Lucie Martínková (Sparta Prag)
UT: Marie Hammarström (Kopparbergs/Göteborg FC), Emelie Lundberg (Eskilstuna United), Hanna Ågren-Åhbom (slutar), Nina Fellbrant (slutar), Fanny Persson (uppehåll), Edda Garðarsdóttir (Chelsea), Ólína Viðarsdóttir (Chelsea), Matilda Hallgren (ÖSK Söder), Marie Stålberg (slutar), Caroline Näfver (Öfvre Adolfsberg), Linda Fransson

Målvakter
Kanadensiskan Stephanie Labbé (f. 1986) vaktar lagets mål även i år. Hon har en ganska hög högstanivå men är lite ojämn. Hon måste hålla sig frisk och skadefri i år då man varken har Nina Fellbrant eller Emelie Lundberg som backup längre. Istället har man orutinerade Lina Domberg (-95) som reserv.

kif_orebro_startelva_2013Försvar
Störst bredd finns i försvaret som kanske rent av känns starkare än förra året. Oerhört rutinerade Sara Larsson (-79) har, precis som förra året, haft lite skadebekymmer på försäsongen och behöver komma tillbaka i full form snarast. Då kommer hon precis som tidigare år bilda ett mycket starkt mittbackspar med Marina Pettersson-Engström (-87) som även hon har landslagsmeriter. Moa Narving (-93), som fick ersätta Sara Larsson i mittförsvaret förra våren, och Maria Synnerdahl (-90) är också duktiga mittbackar om än inte på Larsson-nivå ännu.

Ny i backlinjen i år är den rutinerade kanadensiska landslagsspelaren Marie-Éve Nault (-82) som säkerligen tar plats till vänster där man hade lite svårt att hitta rätt förra året. En trygg spelare och klar förstärkning. Till höger har man finska landslagsspelaren Susanna Lehtinen (-83) som gör sin femte säsong i klubben. I försvaret är också Jennie Wecksell (-91) tillbaka efter korsbandsskadan och hon är ett alternativ som ytterback.

Mittfält
Ett nästan helt nykomponerat mittfält kommer man med till årets serie. Det såg länge väldigt tunt ut just på mittfältet men med de två sena tjeckiska tvillingarna Irena Martínková (-86) och Lucie Martínková (-86) in i truppen ser det helt klart bättre ut. Två bolltrygga spelare med stor arbetskapacitet. Irena Martínková har fått det tuffa ansvaret som uttalad ersättare av Marie Hammarström. Hon kanske inte kommer kunna axla den manteln fullt ut men kommer bli en nyckelspelare som spelmotor på lagets innermittfält. Lucie Martínková är ett utmärkt alternativ både på yttermittfältet och i anfallet. En teknisk spelare som gärna utmanar motståndarförsvaren och nog kommer skapa en hel del i offensiven för laget i år.

Ny på det centrala mittfältet är också defensivt starka Helén Eke (-91). Hon har i karriären ofta spelat i backlinjen men blir i Örebro antagligen viktigast som bollvinnare på mittfältet. På mittfältet har man också rutinerade Elin Magnusson (-82) som kommer vara viktigare än någonsin i år. En stark slitvarg som kan spela på nästan vilken position som helst men i år troligtvis tar plats någonstans på mittfältet. I övrigt har man unga talanger som Ellen Karlsson (-94) och Lejla Basic (-94) som kan spela på mittfältet och nog främst kommer ses som inhoppare. Till sommaren ansluter också, då 16-åriga, Michelle De Jongh (-97), en av Sveriges absolut största mittfältstalanger som kommer bli mycket intressant att följa i klubben de närmaste åren.

Anfall
Sarah Michel (-90) kan bli KIF Örebros räddning i år. Förra våren var hon långt från matchform när hon anslöt efter vintern men i år är det en helt annan Sara  Michael vi har sett på försäsongen. En spelare som på egen hand skapar många lägen och sysselsätter försvaren. Kommer nog göra en hel del viktiga mål för klubben i år. Som anfallspartner har hon rutinerade finska landslagsanfallaren Sanna Talonen (-84). En smart spelare som ofta dyker på rätt ställe och gör en hel del mål. Kan bli ett giftigt anfallspar i år.

Som anfallsalternativ har man också två mycket intressanta U-landslagsspelare. Linda Hallin (-96) visade redan förra året att hon håller på den här nivån. En stark spelare med lysande framtidsutsikter som anfallare eller offensiv mittfältare. Jämngamla Adelisa Grabus (-96) har visat målsinne på försäsongen. En snabb spelare som nog kommer göra en hel del giftiga inhopp under säsongen.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook, Twitter

 

2var till Inför Damallsvenskan 2013: KIF Örebro