Inför Damallsvenskan 2013: Kristianstads DFF


Tabelltips: 5:a
Kristianstad har blivit bättre och bättre för varje år och slutade 5:a förra året. I år är jag inte så säker på att klättringen fortsätter. Man inleder säsongen utan flera av nyckelspelarna och har också några nya som ska spelas in i laget. Kan säkert bli riktigt vassa under hösten nära man förhoppningsvis har hela truppen tillbaka i full form. Har många heta spelare i offensiven och intressant defensiv men har inte ersatt spelarförlusterna på mittfältet. Skapade väldigt mycket chanser förra året men hade lite dålig utdelning. I år hade man nog tänkt att Margrét Lára Viðarsdóttir skulle sätta de chanserna men skadebekymren förföljer den isländska måldrottningen. Har varit väldigt ojämna de senaste åren och jag tror att det blir mycket upp och ner även i år. Lagets offensiva inställning är dock ett härligt inslag i Damallsvenskan och jag tycker det vore ganska bra om sådant spel belönas.

Truppförändringar
IN: Brett Maron (Valur, Island), Marija Banušić (IK Sirius), Elin Borg (AIK), Josefine Öqvist (senast Tyresö), Nicole Sykes (Canberra United), Lorca van de Putte (Anderlecht)
UT: Elin Nilsen (Vittsjö), Katrin Ómarsdóttir (Liverpool), Becky Edwards (Portland Thorns), Emelie Johnsson (Borens IK), Lisa Petersson (AIK), Moa Pettersson (Wä IF), Anna Persson (Glimåkra IF), Julia Molin (AIK). Under förra året lämnade också Kosovare Asllani (PSG).

kristianstads_dff_startelva_2013Hur laget ska ställa upp för att få ut det mesta av laget är den stora frågan. Brukar spela med en offensiv 4-3-3-uppställning.

Målvakter
Hedvig Lindahl (f. 1983) är på väg tillbaka från korsbandsskadan och kommer göra comeback under våren. Det blir givetvis viktigt för klubben att få tillbaka sin landslagsmålvakt. Under tiden kommer målet vaktas av Brett Maron (-86), som gjorde en fin säsong i isländska Valur förra året. Som tredejval finns Hanna Persson (-91) så laget bör kunna klara skadebekymmer på målvaktsidan i år, någon som ställde till bekymmer i höstas.

Försvar
Isländska mittbacken Sif Atladóttir (-85) är ledaren i försvaret. Kanske seriens snabbaste försvarare vilket är hennes största styrka. En viktig pådrivare. Mia Carlsson (-90) har varit given mittbackskollega de senaste säsongerna. I år har jag också sett henne testas på mittfältet vilket jag tror skulle kunna bli en bra lösning eftersom man saknar lite tyngd och starka bollvinnare där. I mittförsvaret skulle i så fall Therese Andersson (-86) vara ett bra alternativ. Hon gjorde en stark säsong som ytterback förra året men jag tror att hon har möjlighet att utvecklas till en mycket bra mittback.

På ytterbacksplats har man gjort många intressanta nyförvärv vilket ger en hel del alternativ i år. Från belgiska Anderlecht har man hämtat Lorca van de Putte (-88). En offensiv ytterback som är given i Belgiens landslag. Ytterligare en offensiv ytterback har man fått in i australiensiska Nicole Sykes (-91). Kanske blir det succé för de båda i klubben och jag tror i alla fall att de kommer leverera en hel del fina inlägg under året. Möjligtvis har man tankar om att använda någon av dem på någon annan position.

På ytterbacksplats har man dessutom fått in vänsterfotade Elin Borg (-90), en tidigare U19-EM-silvermedaljör. Man har dessutom nuvarande F19-landslagets högerback Alice Nilsson (-94) i truppen. En spelare som jag tror mycket på för framtiden och hon kommer definitivt konkurrera om en plats i startelvan antingen som ytterback eller defensiv mittfältare.

Mittfält
Har tappat mycket rutin och klass på mittfältet till den här säsongen. Kvar av de ordinarie startspelarna finns endast Therese Björck (-81) som kommer bli extra viktig i år. En slitvarg som jobbar hårt för laget. F19-landslagets Elina Sadiku är en lovande offensiv mittfältare. På mittfältet eller som ytterback finns också isländskan Guðný Björk Óðinsdóttir (-88) som alternativ. En väldigt all-round spelare som är liten, lurig och teknisk men saknar lite snabbhet. I truppen finns också Amanda Persson som nog inte är en startspelare i år.

kristianstads_dff_startelva_132Anfall
I anfallet finns lagets styrka även om lite skador försvagar det en aning. Josefine Öqvist (-83) missar några matcher i säsongsinledningen p.g.a. en lättare hamstringsskada. Hon kommer annars bli mycket intressant att följa i år. Förhoppningsvis kan hon hitta tillbaka till VM-formen från 2011. Snabb, teknisk och målfarlig. Ska nog helst spela i anfallet eller på kanten men är också ett alternativ som offensiv spets på mittfältet. Som den offensiva spetsen vore även Susanne Moberg (-86) ett alternativ även om också hon nog passar bättre i tremanna-anfallet. Jagar en EM-plats som yttermittfältare. Det vore roligt att se alla lagets skickliga offensiva spelare på planen samtidigt, kanske som på nedre bilden.

Till vänster i anfallet har man danskan Johanna Rasmussen (-83) som levererar fina inlägg med sin vänsterfot. Kanske aningen ojämn men mycket bra i sina bästa stunder. Den stora frågan är när Margrét Lára Viðarsdóttir (-86) kommer tillbaka från sin skada. I höstas lät det som att man äntligen hade hittat problemet men det tycks inte vilja läka. Tveksamt om hon är tillbaka i matchform under vårsäsongen och EM är i fara. Hon hade annars varit ett givet val i anfallet eller strax där bakom med sitt målsinne och smarthet.

Värvningen av Marija Banušić (-95) är en av årets mest spännande. En så kallad ”supertalang” som säkerligen blir viktig för laget redan i år. Stark, snabb, teknisk och med grymt skott har hon alla förutsättningar att gå långt i sin fotbollskarriär. Årets genombrott?

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook, Twitter, YouTube