Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2013: LdB FC Malmö

Tabelltips: 2:a
Silver förra året efter en gastkramande guldfinal i sista omgången. Jag tror det blir silver även i år trots att truppen känns bådare starkare och bredare. Det är bara backlinjen som möjligtvis är aningen skadekänslig. Guldet är dock inte utom räckhål och jag tror att det finns en viss risk att Tyresö och Malmö ganska tidigt seglar i från övriga i tabellen. Kanske blir det rent av de inbördes mötena som avgör. Jag tycker dock att Tyresö har en högre högstanivå samt känns aningen stabilare. Sämre än tvåa ska inte Malmö behöva komma med den trupp man har.

Truppförändringar
IN: Zecira Musovic (Stattena IF), Manon Melis (Linköping), Yoreli Rincón (XV de Piracicaba, Brasilien), Kathleen ”Paula” Radtke (USV Jena)
UT: Hilda Carlén (Hammarby), Emma Wilhelmsson (Jitex), Christina Øyangen Ørntoft (Brøndby). Under förra året lämnade också Sarah Storck (IK Sirius), Felicia Karlsson (Eskilstuna United)

ldb_fc_malmo_startelva_2013Laget brukar spela 4-4-2 med en väldigt offensiv balans eftersom man har en klar övervikt av offensiva spelare i klubben. Det straffade sig rejält i Champions League men i Damallsvenskan kommer det fungera bättre.

Målvakter
Målet vaktas av den isländska landslagsmålvakten Þóra Helgadóttir (f. 1981) som välförtjänt blev utsedd till årets damallsvenska målvakt förra året. Trygg och stabil med en hög lägstanivå. Som reservmålvakt har man Sveriges kanske allra mest lovande målvakt, U17-landslagets Zecira Musovic (-96), som ska bli väldigt intressant att följa de närmaste åren.

Försvar
Backlinjen är intakt från förra säsongen och är mycket stark i sina bästa stunder men också aningen ojämn.Lagkapten Malin Levenstad (-88) gjorde nog sin bästa säsong någonsin förra året och balanserar som vanligt på gränsen till A-landslaget där hon just nu är på rätt sida. Bredvid sig i mittförsvaret har hon en trolig framtida landslagsback i Amanda Ilestedt (-93). Fortfarande bara 20 år men redan flera säsonger i Damallsvenskan. Blir bara bättre och bättre och har fortsatt chansen att nå EM. Det tyska vänsterfotade nyförvärvet Paula Radtke (-85) är främsta alternativet till de två i mittförsvaret men känns som tredjevalet just nu.

På ytterbacksplats är snabba Ali Riley (-87) förstavalet till vänster. Jag hoppas få se lite mer av hennes offensiva egenskaper i år som det dock känns som att hon får mer ut av när hon spelar till höger. Där är det Lina Nilsson (-87) som har en given plats precis som i landslaget just nu. Jag tycker hon får ut klart mer av sitt offensiva spel i Malmö än i landslaget, förhoppningsvis blir detändring på det. Ytterbacksalternativ finns också i U19-landslagsspelaren Saga Fredriksson (-94) samt rutinerade Frida Nordin (-82), som är på väg tillbaka från korsbandsskadan. Med tanke på den hårda konkurrensen om de offensiva positionerna är hon nog som sagt mest aktuell som ytterback trots att jag tycker hon är klart bättre som yttermittfältare.

Mittfält
Det centrala mittfältets gigant förra året var isländska landslagsspelaren Sara Björk Gunnarsdóttir (-90). Mycket duktig både offensivt och defensivt. Stark bollvinnare, bra passningsspelare, målfarlig och outtröttlig. Får numera mest spela på mittfältet men är också ett bra alternativ som anfallare. Ytterligare en stark innermittfältare har man i tyska Katrin Schmidt (-86) som är en riktig grovjobbare som gör ett stort jobb i det tysta.

Therese Sjögran (-77) är snart redo för hela matcher efter sin korsbandsskada och jag hoppas få se henne i gammal god form igen lagom till EM. Återstår att se om så blir fallet och om hon åter får chansen i landslaget. Ser henne gärna som offensiv spelfördelare centralt men hon har de senaste åren nästan alltid spelat på kanten i både klubblag och landslag. En roll som offensiv spelfördelare skulle nog också passa nyförvärvet Yoreli Rincon (-93) alldeles utmärkt. Jag skulle dock tro att den mycket tekniska colombianskan kan behöva hela säsongen för att riktigt komma in i tempo, träningsdos och spelstil. Förhppningsvis ser man henne som än framtidsinvestering. På väg tillbaka från korsbandsskada är också Lisa Ek (-82). Hon var grym förra våren i Göteborg och kommer stärka konkurrensen avsevärt om platserna på mittfältet till sommaren.

Till vänster på yttermittfältet Är danska landslagsspelaren Katrine Veje (-91) ett starkt alternativ. En spelare som fortfarande bara blir bättre och bättre. På yttermittfältet, offensivt mittfält eller anfallet kan också Ramona Bachmann (-90) spela. En av seriens absolut bästa spelare som nog egentligen ska en ganska fri roll i laget så hon kan få ut det mesta av sin teknik och kreativitet. Har sett het ut hittills i år och kommer vara otroligt viktig för laget i år. I laget finns också de unga talangerna  Sofia Anker-Kofoed (-94), Anna Thörnqvist (-95) och Anna Welin (-94) som kan spela på mittfältet eller anfallet och som brukar ta för sig rejält när de får chansen. Jag ser dock inte att någon av dem kommer utvecklas till startspelare under säsongen om det inte blir en rad skador i offensiven.

Anfall
Förra årets skyttedrottning Anja Mittag (-85) blev utsedd till både årets anfallare och årets damallsvenska spelare. Typisk måltjuv som garanterat kommer göra en hel del mål även i år. I år får hon dessutom sällskap av en tidigare skyttedrottning i laget, Manon Melis (-86). Mittags smarthet och Melis snabbhet, samt båda målsinne, kommer bli en giftig kombination i år. I anfallet eller som offensiv yttermittfältare är också Elin Rubensson (-93) ett mycket bra alternativ. Hon har sett riktit bra ut på försäsongen och det känns som att hon har tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen under vintern.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook