Inför Damallsvenskan 2013: Linköpings FC


Tabelltips: 6:a
Tredjeplatsen från förra året blir svår att försvara i år för Linköpings FC som har tappat flerastora stjärnor till den här säsongen. En position på den övre halvan av tabellen bör man dock kunna fixa och fjärdeplatsen är klart inom räckhåll. Defensiven är riktigt stark men offensivt ser det aningen tunnare ut. Men om de unga i offensiven levererar blir Linköping en svår nöt att knäcka för samtliga lag i serien. Truppen är inte den bredaste och man har inte råd med skador på fler nyckelspelare i år.

Truppförändringar
IN: Lina Ringshamre (Sundsvalls DFF), Magdalena Ericsson (Djurgården), Stina Blackstenius (Vadstena GoIF), Renée Slegers (Djurgården), Emma Lennartsson (IFK Norrköping), Jennie Nordin (AIK), Lidija Kuliš (Turbine Potsdam, lån), Pauline Hammarlund (Tyresö FF)
UT: Emma Lundh (AIK), Manon Melis (Malmö), Lisa De Vanna (Sky Blue FC), Nora Holstad Berge (Arna-Bjørnar), Karen Bardsley (Lincoln LFC), Josefine Alfsson (Kisa BK), Matilda Agné (Hammarby), Lollo Fors (Liverpool), Ingrid Schjelderup (Vålerenga)

linkopings_fc_startelva_2013

Målvakter
Skadebekymmer har stört Sofia Lundgren (f. 1982) under försäsongen och kraftigt försämrat hennes chanser att bli förstemålvakt i EM. Hon är förhoppningsvis snart redo för spel i både klubblag och landslag. I år har inte klubben någon Karen Bardsley att sätta in istället men man har värvt U23-landslagsmålvakten Lina Ringshamre (-93) som ska täcka upp om Lundgrens skadebekymmer fortsätter..

Försvar
Lagkapten Charlotte Rohlin (-80) är redo för 90 minuter igen lagom till seriestarten. Med sin rutin och snabbhet är det självklart en mycket viktig förstärkning för försvaret. Återstår att se om hon hinner hitta tillbaka till storformen under våren eller om det dröjer ytterligare en tid. Ny i årets mittförsvar är Jennie Nordin (-93) som dock direkt åkte på en skada på försäsongen, men snart bör vara tillbaka. Helt klart en lovande mittback som var med och tog U19-EM-guld i somras.

På ytterbacksplats har man precis som de senaste åren Jessica Samulesson (-92) och Maja Krantz (-87). Jessica Samuelsson (-92) börjar på allvar spela in sig i landslaget. Där vill Pia Sundhage i första hand se henne som högerback men i Linköping kommer hon fortsatt, åtminstone under vårsäsongen, hålla till på vänstersidan. På högersidan har man Maja Krantz, som har leverarat i match efter match i många år i klubben nu, men som troligtvis lämnar efter vårsäsongen. Även hon håller landslagsklass och blir ett tungt avbräck när hon lämnar. Bra alternativ på både ytterbacks- och mittbacksplats är också vänsterfotade nyförvärvet Magdalena Ericsson (-93), en annan spelare från U19-guldlaget.

Mittfält
Nilla Fischer (-84) i backlinjen eller på mittfältet, det är frågan. Jag ser henne fortsatt helst på mittfältet och jag tror också att lagets unga anfall behöver ha bästa möjliga mittfält bakom sig. Fischer är kanske seriens starkaste bollvinnare och kommer vara viktig på vilken position hon än spelar. Danska landslagsmittfältaren Mariann Gajhede Knudsen (-84) är ytterligare en stark och rutinerad spelare med främst fina defensiva kvalitéer. Petra Larsson (-88) tycker jag också gör sig bäst på det centrala mittfältet men om Nilla Fischer spelar där är hon också ett mycket bra alternativ som yttermittfältare. Även hon är en stark bollvinnare men har också en bra högerfot vid fasta situationer.

Holländska nyförvärvet Renée Slegers (-88) kommer nog vara ganska given till vänster eller höger på mittfältet då hon sett riktigt bra ut på försäsongen. En spelare som är duktig i offensiven och som säkert kommer bli mycket viktig för lagets anfallsspel. Går rakt på mål och är bra på att komma till avslutslägen.  Från IFK Norrköping har man hämtat Emma Lennartsson (-91), en duktig passningsspelare som nog kan växa i laget under säsongen när hon tuffat till närkampsspelet litegrann. I klubben finns också Tilda Heimersson (-91) som haft stora skadebekymmer de senaste säsongerna och det återstår att se om hon kommer till spel den här säsongen.

Anfall
Skadan på snabba finska landslagsanfallaren Linda Sällström är ett tungt avbräck. Sällström missar nu sin andra raka säsong p.g.a. korsbandsskada. När samtidigt anfallare som Melis, De Vanna och Lundh har försvunnit blir det ett helt nytt LFC-anfall i år. Danska stjärnan Pernille Harder (-92) får säkerligen en mer offensiv roll i år och tar nog steget upp i anfallet. Där passar hon alldeles utmärkt med sin fina teknik och spelskicklighet som släpande forward. Trots att hon bara är 20 år kommer hon nog bära Linköpings offensiv i år. I danska landslaget är hon också en stor målskytt och det behöver nog komma fram lite mer av den varan i klubblaget i år.

I anfallet måste i år ytterligare någon av lagets unga nyförvärv kliva fram. Från Tyresö har man hämtat U19-landslagets Pauline Hammarlund (-94) vars målskytte kanske släpper nu när hon antagligen får mer speltid. Lidija Kuliš (-92), den aningen äldre bosniska landslagsanfallaren som man har lånat från Turbine Potsdam, kanske får sitt internationella genombrott i klubben. Hon har gjort en hel del mål i 2. Bundesliga och för sitt Bosnien och kan mycket väl bli en succé i Linköpings anfall i år. Supertalangen och F17-landslagsspelaren Stina Blackstenius (-96) är en stor framtidsinvestering som på försäsongen visat sitt målsinne och att hon kan leverera redan i år. Inte helt omöjligt att hon har spelat sig in i startelvan innan året är slut. Ytterligare ett ungt alternativ i anfallet eller på yttermittfältet är snabba Jonna Andersson (-93) . Återstår att se vem eller vilka av de fyra som får/tar chansen i år.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook, TwitterYouTube

 

,