Inför Damallsvenskan 2013: Tyresö FF


Tabelltips: 1:a
Regerande mästarna Tyresö FF är favoriter till guldet även i år. Truppen känns i år ännu starkare och man har seriens överlägset bästa toppbredd med landslagsspelare att byta in från bänken på så gott som varje position.Tröttade förra året  ut sina motståndare som oftast bara orkade stå emot i en halvlek. Jag tycker klubben har en högstanivå i en klass för sig men laget måste bli effektivare i sitt anfallsspel och få kontinuitet i backlinjen för att erövra Europa.

Truppförändringar
IN: Christen Press (Göteborg), Malin Diaz (AIK), Sara Thunebro (FFC Frankfurt), Jennifer Hermoso (Rayo Vallecano)
UT: Helén Eke (KIF Örebro), Pauline Hammarlund (Linköpings FC), Lisa Klinga (Piteå IF, lån), Lisa Grönborg (Djurgården, lån)

tyreso_ff_startelva_2013

Målvakter
Carola Söberg (f. 1982), just nu svenska landslagets andremålvakt, gjorde en fin säsong förra året och är en stabil sista utpost. Stark linjemålvakt som fortfarande kan utveckla sitt spel längre ut i straffområdet. Som reserv har man lovande Jessica Höglander (-93) som dock ännu inte riktigt hotar om posten som förstemålvakt i klubben.

Försvar
Försvaret håller bra klass och har i år en riktigt bra bredd. Lagkapten Johanna Frisk (-86) är tillbaka från skadan som förstörde hennes höst. Hon var annars riktigt bra förra våren tillsammans med Linda Sembrant (-87) i mittförsvaret. OS-mittbacken Sembrant, var en av seriens absolut bästa mittbackar under våren. Tuff och resolut och alltid på rätt plats. Hon fick sedan lite små skadebekymmer och till sist en korsbandsskada som håller henne borta större delen av vårsäsongen. Hon känns given i mittförsvaret när hon är tillbaka i full form.  Karin Lissel (-87), som också hon har landslagsmeriter, är ett annat bra alternativ i mittförsvaret.

På vänsterbackspositionen har man i år en mycket stark uppsättning. Nyförvärvet Sara Thunebro (-79) blir mycket intressant att följa i sin nya klubb. Hon har visat fortsatt fina takter i landslaget och med mer speltid i klubblaget borde hon kunna bli ännu bättre fram emot EM. Frågan är om hon avslutar karriären där eller fortsätter efter turneringen. TvåfotadeThunebro är också ett alternativ till höger. På vänsterbacksplats tycker jag annars att Line Røddik Hansen (-88) är ett ännu starkare alternativ. Den danska landslagsspelaren var en av seriens bästa försvarare förra året och är skicklig både defensivt och offensivt. En komplett försvarare som även är en mycket bra mittback där hon nog kommer få spela en del under våren.

Även på högerbacksplats finns flera olika alternativ. Amerikanska landslagsspelaren Meghan Klingenberg (-88) är ett vasst val på den positionen. Hon är skicklig i offensiven och även ett alternativ på en yttermittfälts/ytter-position. Ett mer försvarsinriktat alternativ har man i Annica Svensson (-83). En spelare som har rutin från samtliga positioner i backlinjen och alltid gör ett ba jobb. Kan fortfarande bli bättre i det offensiva spelet.

Mittfält
Lagets mittfält är riktigt bra. Landslagets innermittfältspar Caroline Seger (-85) och Lisa Dahlkvist (-87) är båda duktiga tvåvägsspelare. Seger var riktigt bra under förra hösten och har även under våren varit riktigt bra i ett par landskamper.
Hon är viktig i främst offensiven där hon ska leverera assist och själv komma i djupled. Dahlkvist sliter alltid hårt och är en viktig bollvinnare. Även hon har dock fina offensiva egenskaper och ger lite extra tyngd i anfallsspelet när hon går framåt.

Den lysande stjärnan på mittfältet är ändå spanska landslagets Verónica Boquete (-87), utsedd till bästa mittfältare i serien förra året. Med teknik och passningar i yppersta världsklass blev det succé direkt under debutåret. Kan nog bli ännu bättre och göra fler poäng i år. Perfekt för nyförvärvet Malin Diaz (-94) att få se och lära av henne. Diaz har enligt tränare Tony Gustavsson tagit stora kliv under vintern. En mycket teknisk spelare som behöver jobba på det fysiska spelet och snabbheten.

Emilia Appelqvist (-90) fick förra året ofta spela mittback eller yttermittfältare. Jag tycker dock fortfarande att hon i första hand hör hemma som central mittfältare. Hade nog mått bra av ett klubbyte för att få spela på den positionen.  Bäst på det centrala mittfältet tycker jag också att brasilianska Elaine (-82) är. Framförallt mycket stark som bollvinnare på defensivt mittfält. Även hon har fått flytta runt en del och är ett alternativ även som mittback, ytterback eller yttermittfältare.

Anfall
I tremannanfallet finns det också en hel del alternativ. Lagets största stjärna är fortsatt Marta (-86), seriens poängdrottning förra året. Har i år fått spela mer centralt men jag tycker nog klubben får ut mer av henne ute på kanten där hon kan få mycket boll och utrymme att göra ett par motståndarförsvarare. Missade många målchanser förra året men i år tror jag det blir betydligt fler mål. Jobbar hårt för laget även defensivt.

Nyförvärvet Christen Press (-89) kan nog bli lagets skyttedrottning och är nog en mycket het kandidat till att även bli hela seriens skyttedrottning. Seriens snabbaste spelare kommer i år bli mer än en kontringsspelare men hon har även fin teknik som passar in i laget. Jag tycker hon ska vara toppforward men är också ett alternativ på en av kanterna.  Lagets andra offensiva nyförvärv, spanjorskan Jennifer Hermoso (-90), är också hon ett alternativ både centralt och på kanten. Precis som de flesta spanska spelarna har hon en fin teknik men tillför också laget fint huvudspel. Bra vänsterfot.

Som högerytter är Kirsten van de Ven (-85) ett hett alternativ. Hade en del skadebekymmer förra året men jag tror att hon kommer göra en riktigt vass säsong i år. En ganska komplett anfallare/yttermittfältare som är snabb, stark, teknisk och målfarlig.  Som alternativ i offensiven finns också Jennifer Egelryd (-90), för tillfället den enda egna produkten i A-laget. Madelaine Edlund (-85), lagets främsta målskytt förra året, är gravid och spelar inte i år.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook, Twitter, YouTube

 

,