Inför Damallsvenskan 2013: Vittsjö GIK


Tabelltips: 7:a
Förra årets succélag som slutade sexa efter en framförallt mycket bra vårsäsong har goda chanser att prestera något liknande i år. Man har dock en tunnare och mer skadekänslig trupp i år. Den är dock klart jämnare och samtliga spelare i truppen kan bli aktuella för startelvan. De som har lämnat är amerikanskorna samt ett antal spelare som fick dåligt med speltid förra året. Laget avslutade säsongen sämst av alla i serien men har alla förutsättningar att göra en jämnare säsong i år. Jag tycker inte att Vittsjös trupp ska behöva bli inblandade i bottenstriden och framförallt tror jag att offensiven kommer leverara tillräckligt. Men den 2:a säsongen är ofta tuff och får man en dålig start och åker på några skador så är nog bottenstriden plötsligt ganska nära. Klaffar allt däremot så kan man rent av nå topp 5.

Truppförändringar
IN: Elin Nilsen (Kristianstad), Jane Ross (Glasgow City), Emma Andersson (Landsbro), Angelique Sandberg Winther (tillfällig comeback)
UT: Josefine Mårtensson (Glimåkra IF), Malin Winquist (Öster), Charlotte Bergstrand (Glimåkra IF), Malin Bornander (B93/HIK/Skjold), Emma Unkuri (B93/HIK/Skjold), Brittany Bock (Sky Blue FC), Danesha Adams (Sky Blue FC). Under förra året lämnade också Emma Kullberg (Umeå Södra)

vittsjo_gik_startelva_2013Jag tycker en 4-4-3 uppställning skulle passa laget alldeles utmärkt men jag tror att laget främst kommer spela 4-4-2 med Andersson-Ross på topp.

Målvakter
Förstemålvakt i laget är holländska landslagsmålvakten Loes Geurts (f. 1986). En målvakt som jobbar långt ut i straffområdet nästan som en libero ibland. Viktig för laget men kan göra ett och annat misstag också. Som backup finns Sonja Fransson (-84) som var med och förde upp laget från division 1 2011.

Försvar
Skotska landslagsspelaren Ifeoma Dieke (-81), som åkte på en korsbandsskada förra sommaren, är snart redo för spel igen. Jag tycker hon var seriens bästa försvarare förra våren och kan hon hitta tillbaka till den formen så kommer hon bli oerhört viktig för laget. I mittförsvaret kommer hon nog få sällskap av holländska landslagsbacken Mandy van den Berg (-90). Jag tycker hon var aningen blek i närkampsspelet förra året och kan bli bättre 1-mot-1, men läser spelet bra. Hon har också en oerhörd precision i vänsterfoten som är ett mycket bra vapen vid uppspel och fasta situationer.

Lagets tredje starka alternativ i mittförsvaret är amerikanskan Kendall Fletcher (-84) och det är väl frågan om man verkligen ska bryta samarbetet Dieke-Fletcher i mittförsvaret som fungerade så bra förra våren. Någon av mittbackarna kommer dock säkerligen kliva upp som central mittfältare och då känns Fletcher som det bästa alternativet. Tills Dieke är tillbaka i full form kommer hon återfinnas som mittback.

På ytterbacksplats imponerade stundtals både Louise Andersson (-89) och Ida Olsson (-92) förra året. Louise Andersson är en ganska tekniskt ytterback och duktig på att spela sig ur tuffa situationer. Hon kan nog ta ytterligare ett kliv i år. Ida Olsson är stark 1-mot-1 men har en hel del att förbättra i sitt offensiva spel. Nyförvärvet Emma Andersson (-89) är också ett bra alternativ som ytterback, men är också ett alternativ på mittfältet..

Mittfält
Mittfältets positiva överraskning för mig förra året var Sandra Adolfsson (-88) som gjorde en väldigt stark säsong. En ganska komplett spelare som är både duktig i defensiven och offensiven. Kan nog vara ett bra alternativ på det centrala mittfältet även om hon också är duktig som yttermittfältare. Viktig centralt eller på en kant är också nya zeeländska landslagsmittfältaren Kirsty Yallop (-86) som med sin känsliga högerfot ska leverera precisa bollar till lagets snabba anfallare. Ett mycket bra vapen vid fasta situationer.

Defensivt starka mittfältaren Vlora Bajraktaraj (-87) är på väg tillbaka från sin korsbandsskada och kommer nog inte vara redo för spel förrän till höstsäsongen. Tillbaka från korsbandsskada är dock Nathalie Nilsson (-88) som också i huvudsak hör hemma på det centrala mittfältet. En spelare med fin teknik och speluppfattning som nog kan överraska i år om hon hittar tillbaka till storformen. Som alternativ på mittfältet finns också all-round-spelaren Johanna Andersson (-89) som kan kastas in på nästan vilken position som helst och göra ett bra jobb. Angelique Sandberg Winther (-83) gör tillfällig comeback i säsongsinledningen men kommer främst vara en backup på bänken.

Anfall
Sofie Andersson (-85) imponerade stort i lagets anfall förra året, framförallt under våren när hon öste in mål. En liten skada hämmade henne något under hösten men hon kommer i år åter bli oerhört viktig för laget och kommer säkerligen åter göra en hel del mål. En stor målskytt har hon också fått sällskap i anfallet i skotska landslagsanfallaren Jane Ross (-89). Det var många klubbar som hoppades få hennes signatur men Vittsjö vann den dragkampen. En liten och kvick spelare och en offensiv värvning som säkerligen kan bli succé.

Snabba Elin Nilsen (-87) kommer nog få en hel del speltid på yttermittfältet och i anfallet i år. En tidigare finsk skytteligavinnare som inte riktigt fick förtroende helt ut i Kristianstad. Jag tror att även hon kan bli en riktig succévärvning för Vittsjö. Emma Sjödahl (-87) är också ett bra alternativ som yttermittfältare eller anfallare. Även hon har bra målsinne och gör mycket nytta för laget. Hade ett fint samarbete med Sofie Andersson i offensiven förra året. Lagets lovande yngling Erika Martinsson (-93) är en lång spelare som också är användbar på både mittfält och i anfallet och duktig i huvudspelet.

—————————————

Klubbens officiella sidor: Hemsida, Facebook, Twitter

 

,