Inför Damallsvenskan 2013


Efter den senaste veckans lagpresentationer kommer här en sammanfattning av hur jag tror det går i Damallsvenskan 2013. .

Guldstriden
Förhoppningsvis lever guldstriden ända in till sista omgången även i år. De båda lagen har en offensiv klass som ingen av övriga klubbar är i närheten av. Tyresö känns dock som det lite stabilare laget och jag tror att det kommer fälla avgörandet i år. Något annat än topp 2 skulle vara en stor överraskning och en enorm besvikelse för båda lagen.
1. Tyresö FF
2. LdB FC Malmö

Trean
Jag tror inte att Göteborg har möjlighet att utmana Tyresö och Malmö genom hela säsongen men bör ha goda chanser att ta en klar tredjeplats. Truppen känns väldigt komplett men laget måste få igång det egna spelet bättre annars finns det flera lag som snart kan flåsa i nacken.
3. Kopparbergs/Göteborg FC

Mittenskiktet
Fyra lag som inte bör ha några bekymmer att fixa nytt kontrakt. Jag tycker Umeå har en för komplett trupp, Linköping för starkt försvar, och Kristianstad och Vittsjö för heta anfallskonstellationer för att behöva bli indragna i någon nedflyttningsstrid. Med det rätta flytet finns tredjeplatsen inom räckhåll för samtliga. Lagen har dock inte jättebreda trupper och får inte dra på sig för många skador.
4. Umeå IK
5. Kristianstads DFF
6. Linköpings FC
7. Vittsjö GIK

I riskzonen
Jag tror dessa fyra lag löper stor risk att bli inblandade i kampen om den andra nedflyttningsplatsen. Samtliga är lite för beroende av att några få nyckelspelare lyfter lagen samtidigt som man har ganska tunn bänk vilket gör dem känsliga för skador. Det lag som får flyt i spelet, kan undvika skador och har spelare som lyfter sig lite i år kan dock utmana om en plats på övre halvan. Mötena lagen emellan blir mycket viktiga.
8. Piteå IF
9. KIF Örebro
10. Sunnanå SK
11. Jitex BK

Jumbon
Mallbacken har inte en trupp som håller i Damallsvenskan men har en kämpaglöd som räcker en bit. Måste få en bra start och ta många poäng på hemmaplan. Med en inspirerad vårsäsong och ett par nyförvärv under sommaren finns en viss möjlighet att rädda sig kvar.
12. Mallbackens IF

———————————————

Mer om lagen i inläggen ”Inför Damallsvenskan”: Tyresö FF, LdB FC Malmö, Kopparbergs/Göteborg FC, Umeå IK, Kristianstads DFF, Linköpings FC, Vittsjö GIK, Piteå IF, KIF Örebro, Sunnanå SK, Jitex BK, Mallbackens IF.