Inför Damallsvenskan 2014: FC Rosengård


Förra säsongen: Med 17 segrar och bara 1 förlust tog man en klar serieseger 2013 på 55p och sju poängs marginal ner till tvåan. Målskillnaden 55-14 vittnar om en mycket stark defensiv, överlägsen i serien. Offensivt gjorde man 16 mål färre än Tyresö men ändå näst flest i serien. Publiksnittet landade på 956, lite lågt för ett mästarlag.

tips_rosengardTruppförändringar
IN: Anita Asante (Kopparbergs/Göteborg FC), Kirsten van de Ven (Tyresö FF), Doris Bačić (Arsenal)
UT: Katrine Veje (BrøndbyIF), Saga Fredriksson (USA), Manon Melis (Kopparbergs/Göteborg FC), Malin Levenstad (AIK, lån), Anna Welin (Vittsjö GIK), Yoreli Rincón,

Förväntningar för 2014: FC Rosengård är stor favorit att ta en ny ligatitel och det är väl egentligen inte så mycket som talar emot det nu när Tyresö gått bankrutt, Linköping har skadeproblem och Göteborg bygger nytt. Startelvan är mycket stark men truppen är inte jättebred men man har gott om lovande talanger där ett par säkert kan ta lite större plats i laget i år. Jag tror första titeln under namnet FC Rosengård kommer säkras med lite marginal.
Placeringstips: 1


rosengard_2014”Bästa” 11:an kan väl diskuteras, det är i alla fall bästa 11:an med de landslagsaktuella svenska spelarna på planen som man helst vill se det för landslagets skull.

Målvakter
Klubben har haft skadebekymmer på sina målvakter under försäsongen men när Þóra Helgadóttir (född -81) är skadefri är hon förstås helt given i målet. Utsedd till seriens bästa målvakt förra säsongen. En a Sveriges största målvaktstalanger, Zecira Musovic (-96), har också haft skadeproblem men är en mycket intressant backup till Helgadóttir. Man har även hämtat in kroatiskan Doris Bačić (-95) för säkerhets skull.

Försvar
Amanda Ilestedt (-93) har fått en ny mittbacks kollega i engelska Anita Asante (-85). De bör kunna bilda ett mycket starkt mittbackspar. Ilestedt är fortsatt på gränsen till landslaget och utvecksingkurvan pekar fortsatt uppåt. Det är fortfarande framförallt passningsspelet som bör förbättras. Asante är ju förstås också ett utmärkt alternativ för mittfältet men där har klubben tillräckligt med spelare ändå.

På ytterbacksplats har man några riktiga toppspelare. Ali Riley (-87) tillhör definitivt världstoppen på den positionen och är utmärkt på båda kanterna. Offensiv och snabb. Möjlighet att bli en ytterback av världsklass har också landslagets nya snabba ytterback Elin Rubensson (-93). Fortfarande ganska ny på positionen men har visat hög klass mot vasst motstånd. Ett hett alternativ också på yttermittfält och i anfallet men egentligen skulle jag helst se henne få gott om speltid som ytterback.. Rutinerade Lina Nilsson (-87) har varit högerback i klubben i många år nu. Skicklig i offensiven med bl.a. fina inlägg, men saknar lite kvickhet i defensiven.

Reservalternativet som mittback är tyskan Kathleen Radtke (-85). Hon har begåvats med en fin vänsterfot och har under sin tid i klubben även spelat på mittfältet och som ytterback. Backup som ytterback är också unga Elin Björklund (-95).

Mittfält
Lisa Ek (-82) är äntligen tillbaka från skada och det blir härligt att se henne på planen igen. Återstår att se om hon kan hitta tillbaka till formen från 2012 då hon höll landslagsklass. Fler landslagsalternativ på det centrala mittfältet skadar inte. Tyska Katrin Schmidt (-86) är annars den troliga startspelaren i den lite mer defensiva rollen på mittfältet. Hon gjorde en mycket stark säsong förra året och gör ett viktigt jobb i det tysta.

Sara Björk Gunnarsdóttir (-90) är en skicklig tvåvägsspelare med grym inställning. Stark och målfarlig och fyller gärna på i offensiven och är även ett alternativ som anfallare. Seriens bästa spelare 2013 var Ramona Bachmann (-90). En spelare som avgör matcher på egen hand som har en teknik som väldigt få i världen kan mäta sig med. Har dragits med lite skadebekymmer på försäsongen. Den absoluta nyckeln för att laget ska nå framgång i Europa.

Therese Sjögran (-77) går för ytterligare en säsong. Har en viktig roll i truppen med sin spelskicklighet som gav många öppnande passningar förra året. Var riktigt bra från Em och framåt under 2013. Ett hett alternativ på yttermittfältet, när hon är tillbaka från sin huvudskada, är Kirsten van de Ven (-85). Hon var stundtals briljant i Tyresö förra året och ger lite tyngd åt anfallsspelet.

Inom klubben finns en rad unga och riktigt lovande spelare och kanske kan Erica Ekelund (-97), Sara Mellouk (-98) och Ebba Wieder (-98) få göra enstaka inhopp på mittfält eller i anfallet. Det samma gäller aningen mer rutinerade Anna Thörnqvist (-95) som kanske kan få en del speltid i år..

Anfall
Anja Mittag (-85) är nyckeln i anfallet och ska göra målen. Mycket smart anfallare och måltjuv med bra skott. Kommer säkert slåss om skytteligatiteln i år. Sofia Anker Kofoed (-94) har tillhört A-truppen några år nu men hade skadebekymmer och missade hela 2013.  F17-landslagets heta tekniska anfallstalangen Nathalie Persson (-97) finns också i klubben och kanske kan hon redan i år få ett litet genombrott i Damallsvenskan. Danska talangen Nicoline Sørensen (-97) är ytterligare en spelare som får slåss om speltid i A-laget.

,