Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2014: Linköpings FC

Förra säsongen: Bantade ner ekonomin, blev av med ett antal stjärnor och satsade på svensk talang. Det var ett ett framgångsrecept och klubben slutade på en fin 3:e plats, endast två poäng bakom tvåan Tyresö. Klubben har tidigare tappat för många poäng på att spela oavgjort men tog hela 14 segrar under 2013 och spelade endast 4 oavgjorda matcher. Det gav 46p och målskillnaden 46-25. Invigningen av nya arfenan lockade storpublik (5361) men snittet landade till slut ändå bara på 1011.

tips_linkopingTruppförändringar
IN: Fridolina Rolfö (Jitex BK), Kristine Minde (Arna-Bjørnar), Katie Fraine (Mallbacken), Tove Almqvist (IFK Nyköping), Aya Noguchi (New York Magic/Franklin Pierce University)
UT: Sofia Lundgren, Eunice Beckmann (Bayern München), Petra Larsson (Kvarnsveden), Pauline Hammarlund (Piteå IF), Brianna Davey (Melbourne Victory), Tilda Heimersson (slutar),

Förväntningar 2014: Ofta så skadedrabbade Linköping har även i år samma problem vilket gör att man inte går in i säsongen med någon särskilt bred trupp. Man har dock ändå en riktigt stark startelva och laget kommer definitivt vara med och slåss på den övre halvan. Har fortfarande ett ganska ungt och utvecklingsbart lag. Att utmana om guldet blir kanske svårt men med tanke på Tyresö-situationen är en Champions League-plats klart inom räckhåll. Jag tror att man hamnar i intervallet 2-5.
Placeringstips: 3


linkoping_2014aMålvakter
Ny för året är amerikanskan Katie Fraine (född -87) som hade en mycket fin säsong och räddade många poäng i Mallbacken förra året. Lina Ringshamre (-93) är en bra andremålvakt som nog dock skulle behöva få lite mer speltid på hög nivå för att utvecklas ytterligare

Försvar

Klubbikonen Charlotte Rohlin (-80) är redo för en ny säsong som försvarsgeneral i både Linköping och landslaget. Det ska bli intressant att se om hon åter kan nå upp till sin allra högsta nivå om får hålla sig skadefri. Hon bildar mittlås med Jennie Nordin (-93) som säkerligen kommer fortsätta att utvecklas under året. Som alternativ på mittbackspositionen finns också Magdalena Ericsson (-93) som dock i första hand är täönkt som vänsterback där hon gjorde stor succé förra året och plötsligt blev landslagsaktuell. Har haft skadeproblem på försäsongen.

På ytterbacksplats finns många bra alternativ i år. Evighetsmaskinen Jessica Samuelsson (-92) är given på en av kanterna och fullbordar riktigt stark backlinje som nästan alltid varit klubbens kännetecken. Mycket bra alternativ som högerback finns i Maja Krantz (-87) som numera får ses som veteran i klubben där hon debuterade 2007. Gör nästan aldrig en dålig match och kan användas på flera positioner. På försäsongen har även Jonna Andersson (-93) framgångsrikt testats som ytterback men hon är även ett alternativ längre fram på planen.

Mittfält
Renée Slegers (-88) fick ett rejält genombrott i Damallsvenskan när hon flyttades in till en central roll på mittfältet. Med hårt arbete, fin teknik och passningsspel tillhörde hon de främsta i serien på sin position. För hårt arbete står också alltid danska veteranen Mariann Gajhede Knudsen (-84). Hon hade funderingar på att sluta efter förra säsongen men fortsätter alltså. Smart spelare som gör ett stort jobb i det tysta.

Ett av årets bästa nyförvärv är helt klart norska landslagsspelaren Kristine Minde (-91). Hon gjorde ett utmärkt EM och är en spelare som är mycket skicklig på flera positioner. Hon har landslagserfarenhet som både högerback och vänsterytter och tidigare klubben Arna-Bjørnar spelade hon även ofta central mittfältare. Kommer antagligen i första hand användas på en kant i Linköping. Ett annat riktigt bra nyförvärv är Fridolina Rolfö (-93) som också i första hand konkurrerar om en plats på kanten, Jag har stora förhoppningar på att hon i ny miljö kanske ska kunna ta sista klivet upp på landslagsnivå. Riktigt vass vänsterfot. Tar antagligen över skadade Pernille Harders roll under våren.

Emma Lennartsson (-91) har utvecklats rejält sedan hon kom till klubben inför förra säsongen och är helt klart ett mycket bra alternativ i startelvan på en av kanterna. Japanska nyförvärvet Aya Noguchi (-87) blir intressant att följa under året. Ett lite oskrivet kort som kanske kan göra succé när hon kommer in i laget. Ökar framförallt konkurrensen på det centrala mittfältet.

Anfall
Snabba finskan Linda Sällström (-88) hann knappt komma tillbaka heller den här gången innan en ny korsbandsskada förstörde ytterligare en säsong. Otroligt tråkigt.  Skadad under stora delar av vårsäsongen är alltså också tyvärr Pernille Harder (-92). Det är en skada som nog gör att Linköping inte kommer kunna hota om guldet, så viktig är hon för laget även om truppen i år har flera starka offensiva namn. Överlägesen i klubbens poängliga förra året.

Stina Blackstenius (-96) växte och växte under förra säsongen och var under hösten given i startelvan. Den positionen lär hon inte tappa igen för utvecklingen ser bara ut att fortsätta uppåt. Är redan på en nivå som gör att hon knackar på dörren till A-landslaget. Snabb djupledsspelare och naturlig målskytt. Fler talanger finns i laget i form av Tove Almqvist (-96) och Venera Rexhi (-96) som nog i år i första hand blir inhoppare på offensiva positioner på mittfältet eller i anfallet.

3var till Inför Damallsvenskan 2014: Linköpings FC