Inför Damallsvenskan 2014: Umeå IK


Förra säsongen: Nio segrar och lika många förluster räckte 2013 till en 5:e plats och 31p. Målskillnaden 31-29 gav en 8:e plats i antal gjorda mål och en 4:e plats iantal insläppta. Sedan klubbens glansdagar har publiksnittet stadigt minskat och landade 2013 på ganska blygsamma 689.

tips_umeaTruppförändringar
IN: Lisa Renlund (Piteå IF), Hanna Glas (Sunnanå SK), Tove Enblom (Djurgården), Lisa Lantz (Umeå Södra), Gladys Akpa (Bayelsa Queens)
Rykten in:
UT: Ogonna Chukwudi (KIF Örebro), Katrin Jónsdóttir (slutar), Alexandra Nilsson (slutar/tränare Sunnanå), Therese Boström (Umeå Södra),

Förväntningar för 2014: Umeå IK fortsätter att i huvudsak bygga på svensk talang. Det har man gjort med framgång hittills och även i år ska det räcka till en plats på den övre halvan. Man har bra bredd defensivt men jag är lite osäker på om offensiven ändå inte är lite för tunn för att man ska kunna klättra ytterligare i år. Det känns dock som om nästan vad som helst kan hända på övre halvan i år så här finns alla möjligheter. Jag tror åndå man hamnar strax bakom toppen i intervallet 3-6. 
Placeringstips: 6


umea_ik_442_014Målvakter
Malin Reuterwall (-90) är given förstemålvakt och tar förhoppningsvis i år ytterligare ett kliv i utvecklingen. Behöver framförallt  bli lite mer resolut och bestämd i sitt spel för att komma med i landslaget igen. Ny backup bakom Reuterwall är Tove Enblom (-94) som tidigare fått testa på damallsvenskt spel i Djurgården.

Försvar
Umeå har som sagt bra bredd i försvaret i år och här finns många valmöjligheter.Den enda som känns helt given är Emma Berglund (-88) som är tillbaka efter sin skada och blir förstås som ett mycket starkt nyförvärv i år. En ganska komplett mittback som säkerligen kommer göra en bra säsong och åter konkurrera om en landslagsplats. Nyförvärvet Lisa Lantz (-87) kan nog bli förstavalet bredvid henne. Hon har länge varit nyckelspelaren i Umeå Södras försvar och är även ett stort offensivt hot med sitt huvudspel och fina skott. Ett utmärkt alternativ även som ytterback.

Högerbackspositionen är utan tvekan den hårdast konkurrensutsatta positionen i laget. Här ser jag fyra riktigt bra alternativ i Lantz, Glas, Hyyrynen och Nejati. Förstavalet på högerbacksplats blir kanske även i år ändå rutinerade finskan Tuija Hyyrynen (-88) vars fina högerfot är viktig vid inlägg och fasta situationer. Ur svensk synvinkel hoppas jag kanske ändå att någon av de svenska talangerna tar över den positionen. Hanna Glas (-93) är tillbaka efter skada och är en spelare med stor potential som förutom högerback även är ett alternativ som mittback eller mittfältare. Jasmin Nejati (-94) gjorde en del riktigt fina matcher förra året och jag hoppas att även hon får gott om speltid i år. Tyvärr det en uppenbar risk att det blir en hel del bänknötande för någon av talangerna i försvaret.

På vänsterbacksplats känns Elin Landström (-92) även i år som det naturliga alternativet med sin vänsterfot. Hon spelade samtliga minuter i Damallsvenskan 2013. Ny i defensiven är nigerianskan Gladys Akpa (-86) som säkerligen också kommer vara med och konkurrera om en en plats i startelvan när hon kommer in i laget. Flicklandslagsspelaren Erica Carlén (-97) får nog nöja sig med att se och lära i år.

Mittfält
Rita Chikwelu (-88) var lagets stora dominant på mittfältet förra året. En spelare som nästan aldrig gör en dålig match och är skicklig både defensivt och offensivt med sin styrka och teknik. Hon kompletteras väl av lika hårt arbetande Hanna Folkesson (-88) som numera är given i Pia Sundhages landslagstrupper.

På högerkanten är Emmelie Konradsson (-89) förstavalet. Hon har inte riktigt fått till det i landslaget men står ofta för starka insatser i klubblaget där hon är viktig för framförallt offensiven. Finska landslagsspelaren Emmi Alanen (-91) kom till klubben i höstas och kommer i år i större utsträckning ingå i startelvan.

I övrigt finns det en hel del unga mittfältsalternativ  i truppen i Johanna Nyman (-95), Hanna Sandström (-95) och Linnéa Åberg (-96) men de kommer nog i första hand vara inhoppare i år.

Anfall
Jenny Hjohlman (-90) skadade sig sent i höstas och kommer missa större delen av vårsäsongen och det är förstås ett tungt avbräck. Snabba och tekniska Hjohlman var ett bra kompliment till större och starkare Lina Hurtig (-95) som nu kommer få en ännu viktigare roll i laget. Hurtig var bästa svenska målskytt i Damallsvenskan förra året och kan mycket väl bli det även i år. Bör snarast möjligt få chansen i A-landslaget.

I Hjohlmans frånvaro finns ingen given anfallspartner till Hurtig men Linnéa Ågren (-91) kommer nog få spela en hel del på den positionen under våren. Den tidigare mittbacken skolades ju förra året om till anfallare men fick mest sitta på bänken. Linda Molin (-92) är ännu inte helt tillbaka från korsbandsskadan som gjorde att hon missade hela 2013 men blir ett alternativ senare under året. Nyförvärvet Lisa Renlund (-97) är ytterligare en av många talanger i laget som kanske kan få en del speltid i år.

,