Inför Damallsvenskan 2015: Eskilstuna United


tips155Förra säsongen: Gjorde en fin debutsäsong i Damallsvenskan och slutade 7:a26p med målskillnaden 25-31. Vann publikligan överlägset med ett snitt på fina 1940 personer.

Truppförändringar
IN: Glódís Perla Viggósdóttir (Stjarnan), Olivia Schough (Rossiyanka), Petra Larsson (Kvarnsveden)
UT:  Kim Arodin (slutar), Veronika Larsson, Madelene Lindbäck, Amanda OlssonAllysha Chapman (Kanada, landslag), Kim DeCesare

Förväntningar 2015: Jag underskattade Eskilstuna United förra året men i år ligger nog en överskattning närmre till hands. Jag tippar laget på en fin 5:e plats men det är det högsta jag tror man har chans att nå och i det täta mittenskiktet kan man lika gärna hamna på den undre halvan av tabellen. Laget utvecklade sitt spel rejält under förra säsongen och med fler spelskicklga spelare in i truppen kan man nog ta ytterligare ett kliv som spelförande lag i år. Bra bredd i defensiven, dålig bredd i offensiven.
Placeringstips: 5:a


eskilstunaunited2015altEskilstuna United ser ut att satsa på 4-3-3 i år och det är nog smart då man har många mittfältare som är bäst centralt i planen. Med tanke på hur få anfallare/kantspelare som finns i truppen kunde kanske en centrerad 4-4-2 vara ett ännu bra alternativ.

Jag trodde kanske man skulle värva en ny målvakt men man fortsätter glädjande att satsa på sina två U23-meriterade målvakter i truppen; Emelie Lundberg (född -93) och Emelie Almesjö (-90). Två ganska jämnstarka målvakter men kanske att man väljer Lundberg som etta ändå.

Eskilstuna Uniteds försvar är starkt. Mittbacksparet med engelskan Vaila Barsley (-87) och irländskan Louise Quinn (-90) gjorde en fin debutsäsong i Damallsvenskan och har huvudspelet som främsta styrka vilket även gör dem till offensiva hot. Nyförvärvet, den isländska talangen och landslagsbacken Glódís Perla Viggósdóttir (-95), är ett utmärkt alternativ till de två eller som balansspelare på defensivt mittfält. Brytsäker och fina uppspel.

På ytterbacksplats har man den rutinerade och landslagsmeriterade duon Sara Thunebro (-79) och Annica Svensson (-83) som blir extra viktiga när det alltså saknas kantspelare i truppen.

På det central mittfältet råder ingen brist på alternativ. Rutinerade Sofie Persson (-87) kommer att bli mycket viktig med precisa långpassningar, samt vid fasta situationer, med sin fina högerfot. Det är inget fel på högerfoten hos Petra Larsson (-88) heller och det blir spännande att se henne tillbaka i Damallsvenskan där hon sannolikt också blir en nyttig tvåvägsspelare.

Elin Wahlström (-93) fick testa på landslagsspel förra året och är ett bra alternativ på flera positioner på mittfältet. Frida Svensson (-89) är också ett alldeles utmärkt alternativ som mittback eller defensiv mittfältare.

eskilstunaunited2015Offensiv spelskicklighet har man främst i Malin Diaz (-94) och hittar man rätt roll åt henne kommer hon bli en nyckelspelare med sina kvicka förtter. Tillbaka från skada är också Elena Sadiku (-93). 

Talangerna Rebecca Mellqvist (-96), Alice Jonsson (-97) och Rebecca Rulander (-96) kan kanske få göra en del inhopp under året..

Mycket i offensiven hänger på Kameruns snabba och starka Gaëlle Enganamouit (-92) som är den enda som känns som en pålitlig målskytt i truppen. Dessutom en stark target-spelare.

Felicia Karlsson (-93) skapar lägen med sin snabbhet men brände ett antal utmärkta lägen förra året och måste bli effektivare om hon ska ha plats i startelvan. Jag hoppas hon har tränat rejält med avslut under vintern. Så har vi då Olivia Schough (-91) som nog också måste bli mer av en poängspelare i år om laget ska nå övre halvan. Jag har som bekant varit kritisk till att hon är med i landslaget men jag tror och hoppas att hon kommer att göra sin bästa säsong hittills och också en del mål.