Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2015: FC Rosengård

Det blir fullt fokus på Damallsvenskan den närmaste veckan nu inför seriestart och det är dags att presentera årets tips. Först ut den kanske mest givna placeringen…

tips151Förra säsongen: Med 18 segrar och  förluster tog man åter en klar serieseger 2014 på 54p och 12 poängs marginal ner till tvåan. Målskillnaden 62-17, man släppte in näst minst mål och gjorde klart flest. Publiksnittet landade på 1049.

Truppförändringar
IN: Sofia Hagman (Vara SK), Emma Berglund (Umeå IK), Malin Gunnarsson (Dösjöbro IF)
UT: Elin Björklund (LB07), Katrin Schmidt (Hammarby), Nicoline Sørensen (Brøndby), Elin Rubensson (K/Göteborg), Sarah Mellouk (Umeå IK)

Förväntningar för 2015: Regerande mästarinnorna är storfavoriter till ett nytt guld. Truppen är inte jättebred men startelvan den klart vassaste i serien. Jag tror det finns viss risk att det blir god marginal ner till tvåan även i år. 
Placeringstips: 1:a


fcrosengard2015bZecira Musovic (född -96) fick chansen i Champions League och tog den. Lugn, trygg, fina reflexer ochbra med fötterna. Jag tror och hoppas att hon blir ordinarie förstemålvakt i år. Tyska Kathrin Längert (-87) imponerade inte riktigt förra året men är ju en fantastisk andremålvakt.

Amanda Ilestedt (-93) har åter fått en ny mittbackskollega när klubben nu har värvat Emma Berglund (-88) från Umeå IK. Jag skulle vilja se att de båda utvecklar sitt passningsspel under säsongen och att döma av Champions League-matcherna kanske även huvudspelet. Line Røddik Hansen (-88) har inte visat stor form på senare tid men är ändå ett utmärkt alternativ i mittförsvaret eller till vänster i försvaret.

Snabba Ali Riley (-87) är given någonstans på en kant, troligtvis oftast som vänsterback. Snabbheten räddar henne i defensiven och gör henne till ett hot i offensiven.  l Rutinerade Lina Nilsson (-87) har varit högerback i klubben i många år nu och är i år lagkapten. Har sett riktigt vass ut det senaste året. Tryggare i defensiven och alltid stark i offensiven.

Engelska Anita Asante (-85) har fått flytta upp på mittfältet och ska fylla Katrin Schmidts skor. Stark bollvinnare men slarvar ibland bort en del onödiga bollar.  Sara Björk Gunnarsdóttir (-90) är en skicklig tvåvägsspelare med grym inställning. Stark och målfarlig och fyller gärna på i offensiven och är även ett alternativ som anfallare.

Ramona Bachmann (-90) kan avgöra matcher på egen hand och har en teknik som väldigt få i världen kan mäta sig med. Ligger bakom mycket i lagets anfallsspel. Det gör även Therese Sjögran (-77) som har en viktig roll i truppen med sin spelskicklighet och öppnande passningar. Starka holländskan Kirsten van de Ven (-85) kan förhoppningsvis får göra en hel säsong efter sin huvudskada och är då ett utmärkt alternativ på många positioner.

Marta (-86) har många gånger den senaste tiden visat att hon fortsatt har det lilla extra i de stora matcherna och kommer säkert att avgöra en del matcher på egen hand i år. Samspelet med övriga offensiven gåtr fortfarande att utveckla. Lagets andra stora matchvinnare är Anja Mittag (-85) som kan göra mål på alla möjliga sätt och är en het kandidat till en ny skytteligatitel.

På bänken finns i huvudsak unga spelare och anfallstalangen Nathalie Persson (-97) är antagligen den som kommer få mest speltid. Malin Gunnarsson (-95), Sofia Hagman (-97),  Ebba Wieder (-98) med flera får kanske göra enstaka inhopp men annars fokusera på spel med F19-laget.

2var till Inför Damallsvenskan 2015: FC Rosengård