Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2015: Hammarby IF

tips159Förra säsongen: Hammarby  IF kom med 16 segrar och 4 förluster 2:a i Elitettan förra året med 54p, fem färre än seriesegrande Mallbacken. Målskillnaden  var 60-31. Publiksnittet landade på, för Elitettan, fina 412 personer.

Truppförändringar
IN: Katrin Schmidt (FC Rosengård), Clara Markstedt (Piteå IF), Linnéa Eriksson (Sirius), Malin Winberg (Sirius), Madeleine Tegström (AIK), Julia Karlenäs (College, USA), Sofia Lundgren (comeback), Patricia Kaldoyo (Enskede IK – utlånad till Älta),  
UT: Emma Jones (IFK Kalmar), Malin Sandin (Älta IF), Hanna Korell (BP), Hanna Wallgren (BP), Matilda Östergaard (Djurgården), Sigrid Persson (Djurgården), 

Förväntningar 2015: Hammarby har värvat smart med flera spelare med gott om ruitin från den här nivån. Man har också ganska bra bredd i truppen men saknar lite spets, främst i offensiven. Jag tror att det räcker till nytt kontrakt.
Placeringstips: 9:a


hammarby2015bJag har noterat att Hammarby har använt en 5-3-2-uppställning (eller 3-5-2 om man vill se det så) under försäsongen och det blir intressant att se hur det faller ut i år. Alternativet är kanske främst att byta ut en back mot en anfallare och spela 4-3-3.

Att ha en bra målvakt ska inte underskattas och med Sofia Lundgren (född -82) får Hammarby det om nu Lundgren hittar gammal god form. Lina Ringshamre (-93) är en bra andremålvakt. Emelie Ekman (-91) finns också i truppem medans Patricia Kaldoyo är utlånad till div 1 för att få speltid.

I backlinjen finns det ganska många alternativ men Petronella Ekroth (-89) känns ganska given och nyförvärvet och U23-meriterade Malin Winberg (-91) har nog goda chanser att bli ordinarie där. Även Helén Eke (-91) är också ett bra mittbacksalternativ även om hon också kan spela på mittfältet.

Jag är förtjust i både Anna Lindblom (-89) och Alexandra Lindberg (-93) som ytterbackar. Båda har både bra defensiva och offensiva egenskaper. Alternativ backlinjen är också nyförvärvet Linnéa Eriksson (-92) och F19-landslagets Marie Johansson (-96).

Man har värvat ihop ett helt nytt mittfält undern vintern och här ligger nog lagets styrka. Tyska Katrin Schmidt (-86) kommer med massvis av rutin och högt tempo från FC Rosengård och kommer att bli lagets absoluta nyckelspelare. Är det inte för övrigt dags att ge henne svenskt medborgarskap och tvinga på henne en svensk landslagsdress?

Julia Karlenäs (-91) blir en stark bollvinnare och rutinerade Madeleine Tegström (-83) gjorde en fin säsong i Damallsvenskan med AIK förra året. Som defensiva alternativ finns också Ellen Gibson (-96) och Ellinor Lindbom (-91).

hammarby2015aI offensiven finns det ganska många alternativ men jag har svårt att se den riktigt stora målskytten eller måltjuven i truppen. Clara Markstedt (-89) är ju en snabb och jobbig anfallare för försvaren att möta men har inte gjort så mycket mål i Damallsvenskan. Någon av talangerna Moa Hedell (-95) och Emma Jansson (-96) kan säkert ta ett kliv till i år.

Bästa målskytt förra året var Elina Johansson (-86) men ändå med bara ganska blygsamma 10 mål i Elitettan. Cathrine Dahlström (-93), Josefin Steger (-98) och förra årets lagkapten Olga Ekblom (-89) är andra alternativ i offensiven.

3var till Inför Damallsvenskan 2015: Hammarby IF