Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2015: Kopparbergs/Göteborg FC

tips153Förra säsongen: Klättrade upp en position i tabellen jämfört med året innan och slutade på 3:e plats. 12 segrar och 5 förluster gav 39p, tre poäng från andraplatsen. Målskillnaden förbättrades väsentligt från 33-31 2013 till 50-21 2014, näst bäst i serien.

Truppförändringar
IN: Filippa Curmark (Jitex), Elin Rubensson (Rosengård), Adelina Engman (Åland United), Arna Sif Ásgrímsdóttir (Þór/KA)
UT: Johanna Almgren (slutar / tränare Kungsbacka DFF), Amanda Edgren (Kristianstads DFF), Sabrina Viguier (Saint-Étienne), Annica Sjölund (rehab), Cathrine DyngvoldStina Segerström (Kungsbacka DFF), Maren Mjelde (Avaldsnes)

Förväntningar för 2015: Jag hade förväntat mig ytterligare förstärkning med någon toppspelare in i defensiven men så blev det inte och truppen känns därför aningen svagare än i höstas. Nu har man ändå så mycket offensiv spets att jag tror att man är med och slåss om andraplatsen. Jag tror dock defensiven blir lite för instabil för att nå dit denna gång. 
Placeringstips: 3:a


goteborgfc2015bJag brukar tycka att Göteborg ska spela med en annan formation än 4-4-2 men i år tycker jag att spelarmaterialet passar utmärkt för just det.

Holländskan Loes Geurts (född -86) imponerade på mig förra året i både klubblag och landslag och känns betydligt stabilare än för några år sedan. Som andremålvakt har man orutinerade Fanny Lund (-97).

Kathlene Fernström (-86) är en stabil mittback men kanske inte riktigt på landslagsnivå ännu. Beata Kollmats (-92) är korsbandsskadad och missar säsongen. Ny in som mittback kommer isländska landslagsbacken Arna Sif Ásgrímsdóttir (-92). En modig mittback och bra huvudspelare som jag tror kommer växa in i Damallsvenskan ganska snabbt.

Marlene Sjöberg (-81) gjorde sin första säsong i klubben redan år 2000 och har inte gjort många dåliga matcher sedan dess. Spelade samtliga minuter förra året och är duktig både offensivt och defensivt på sin högerkant. Catrine Johansson (-91) är ett alternativ på många positioner men kanske främst som vänsterback. Jag tycker kanske hon har stagnerat lite på den positionen och kunde vara intressant att se som exempelvis defensiv mittfältare, där hon ju skulle få bättre användning för sin fina högerfot.

I den hårdare konkurrensen i offensiven har Sofia Skog (-88) fått spela lite mer ytterback och det är kanske där hon främst konkurrerar i år. Ett alternativ som ytterback är förstås också landslagets nya högerback Elin Rubensson (-93) men hon är i första hand tänkt som yttermittfältare. Spännande att se Rubenssons utveckling under året. Rutinerade Anna Ahlstrand (-80) är också ett ytterbacksalternativ men även ett alternativ på alla mittfältspositioner, lojal och hårt arbetande spelare.

Innermittfältet kan potentiellt bli en liten svag punkt defensivt för laget utan Maren Mjelde. Andrine Hegerberg (-93) spelade till sig en ordinarie plats förra året och har sin styrka offensivt men är lite ojämn och väger lite lätt ibland. Lisa Ek (-82) kan förhoppningsvis vara på väg mot gammal god form igen och då är hon är hon en tvåvägsspelare av landslagsklass.

Annars hoppas jag på att  Julia Wahlberg (-95) ska ta ett kliv till i år och innan säsongen är slut var det givna valet i en lite defensivare central mittfältsroll. Som ett offensivt mittfältsalternativ finns också jämngamla Filippa Curmark (-95), även hon med en hel del flicklandslagsmeriter. Spelskicklig spelare som kanske ändå kommer få svårt att ta plats i startelvan denna säsong.

Lieke Martens (-92) är ganska given på vänstermittfältet. En irrationell och tekniskt skicklig spelare som kommer bli viktig för lagets offensiv. Utmärkt samarbete med den andra holländska stjärnan, Manon Melis (-86), 2014. Melis är med sin snabbhet alltid är ett hot. Stundtals ineffektiv men jag är övertygad om att hon kommer göra mycket mål under 2015, lagets stora poängdrottning förra året.

Det råder ingen brist på snabbhet i lagets anfall och ytterligare ett snabbt alternativ finns i finska nyförvärvet, landslagsanfallaren Adelina Engman (-94), men jag tror kanske hon får svårt att ta en ordinarie plats i startelvan. Det samma gäller F19-landslagets anfallare Rebecka Blomqvist (-97) som har lite liknande egenskaper, ett riktigt framtidsnamn. Sara Lindén (-83) hade en imponerande vår förra året då hon såg starkare, rappare och tekniskt bättre ut än någonsin. Mycket smart spelare. Visar hon samma form i år?