Inför Damallsvenskan 2015: Linköpings FC


tips152Förra säsongen: Linköping halkade ner på från 3:e till 4:e plats jämfört med året innan efter en svag avslutning i serien. 14 segrar under 2013 blev 11 under 2014 ochdet gav 38p och målskillnaden 43-19.  Publiksnittet steg till 1214.

Truppförändringar
IN: Cajsa Andersson (Älta IF), Vira Diatel (Zorkiy),
UT: Linda Sällström (Vittsjö), Jessica Silva (Albergaria), Jennie Nordin (AIK), Hilde Gunn Olsen (Arna-Bjørnar), 

Förväntningar 2015: Linköping kommer säkert att dominera spelmässigt i de flesta matcher under säsongen och får man ordning på effektiviteten i offensiven kan man kanske rent av utmana om guldet. Jag tror dock mer på en kamp om andraplatsen, en kamp jag tror att Linköping går segrande ur. Startelvan är riktigt vass och man har goda ersättare på egentligen alla positioner tack vare många mångsidiga spelare i truppen.
Placeringstips: 2:a


linkoping2015baAmerikanskan Katie Fraine (född -87) gjorde ett fint 2014. Stark i luften men spelet med fötterna kunde vara bättre. Cajsa Andersson (-93) spelade samtliga matcher för Älta i Elitettan förra året och är en bra backup.

Klubbikonen Charlotte Rohlin (-80) satsar vidare och får vi se henne växa ut till gammal storform under våren? Hon bildar mittlås med danska landslagsbacken Janni Arnt (-86) som säkerligen kommer fortsätta att utvecklas under året. Den defensiva triangeln Arnt, Rohlin, Fraine har kanske inte haft den bästa våren i historien men kommer att vara stöttepelarna i en antagligen mycket stabil defensiv under säsongen.

Som alternativ på mittbackspositionen finns också Magdalena Ericsson (-93) men i första hand är hon vänsterback och hon levererar precisa inlägg, hörnor och frisparkar med sin vänsterfot. Outtröttliga Jessica Samuelsson (-92) är förstevalet som högerback om hon håller sig skadefri i år. Väldigt stark i defensiven. Här finns också ett mycket bra alternativ i Maja Krantz (-87) som debuterade i klubben 2007 och nästan aldrig gör en dålig match. Väldigt bra förra året.

Renée Slegers (-88) är fortfarande på skadelistan och det är oklart hur mycket hon kommer att kunna spela under den här säsongen. På det centrala mittfältet har man ändå en stark upptällning danska veteranen Mariann Gajhede Knudsen (-84) som jag tycker har varit fantastiskt bra det senaste åren både offensivt och defensivt. Här finns också Portugals tekniskt skickliga lagkapten Claudia Neto (-88) med en känslig passningsfot..

Norska landslagsspelaren Kristine Minde (-91) är given i startelvan, vanligtvis på en kant, men ett alternativ på samtliga planens positioner, bortsett i mål. Snabb, stark och hårt jobb. Emma Lennartsson (-91) har utvecklats rejält sedan hon kom till klubben och är helt klart ett mycket bra alternativ i startelvan på en av kanterna. Det är även Jonna Andersson (-93) som också kan användas som ytterback.

Ny i laget är ukrainska Vira Diatel (-84). Hennes namn har stavats både Vera Djatel och Dyatel under våren men på tröjan och hos fotbollförbundet är det Diatel som gäller så då kör vi på det. En passningsskicklig spelare med fina offensiva egenskaper som jag dock inte riktigt vet hurt man ska få ut det mesta av med den laguppställning man använder då hon nog gör sig bäst i en offensiv roll centralt i planen.

Stjärnan i offensiven är danska Pernille Harder (-92). Stor matchvinnare, smart och teknisk men som kanske inte haft riktigt samma konstant höga nivå den senaste tiden. Ändå otroligt viktig för lagets anfallsspel och hon kommer med stor sannolikhet vinna klubbens poängliga.

linkopingfc2015aStina Blackstenius (-96) stannade kanske upp en aning i utvecklingen förra säsongen men är ju fortsatt väldigt ung.Jag hoppas att hon får mer speltid i år. Hon konkurrerar främst med aviga Fridolina Rolfö (-93) i anfallet. Rolfö hade en succésäsong förra året som också gjorde att hon fick chansen i A-landslaget.  Riktigt vass vänsterfot och skicklig på att hålla i och skydda bollen.

Jag skulle ju gärna se att både Blackstenius och Rolfö får mycket speltid i Linköpings anfall, så någon slags lösning med två anfallare och Harder strax där bakom (som på bilden) vore intressant att se. Evighetsmaskinerna Gajhede och Minde får tvåvägsroller och Neto ligger och fördelar bollar där bakom.

Fler talanger finns i laget i form av Tove Almqvist (-96) och Venera Rexhi (-96) som nog i år i första hand blir inhoppare på offensiva positioner på mittfältet eller i anfallet. Ännu yngre Emilia Larsson (-98) är ett framtidsnamn på mittfältet.


Jag noterar för övrigt idag att serbiska anfallstalangen Jovana Damnjanović, som imponerade under sitt provspel för Linköping för två år sedan, inte får nytt kontrakt med Wolfsburg.


2 svar till “Inför Damallsvenskan 2015: Linköpings FC”

 1. Snyggt jobbat!
  Imponerande och heltäckande i år igen
  Själv tror jag på SM guld.Som supporter vore det ju nästan tjänstefel att inte göra det.
  Kan vi bara slippa fjolårets skadehelvete och bli effektivare framåt (speciellt mot lag som backar hem)så finns stora chanser.
  Diatel känns som en klassförstärkning offensivt.Redan gjort en del snygga mål.Mest använd som vänstermittfältare hittills,där hon varit duktig på att vika in och avsluta med en känslig högerfot.

  • Med tanke på att Linköping antagligen kommer spendera ganska mycket tid på offensiv planhalva under året ska man ju inte underskatta vikten av att ha spelare med bra skott i truppen.