Inför Damallsvenskan 2015: Mallbackens IF


tips1511Förra säsongen: Vann Elitettan efter 18 segrar och bara 3 förluster på 26 matcher. Det gav 59p och målskillnaden var 60-29. Man hade bäst publiksnitt i serien med 519 personer.

Truppförändringar
IN: Jennifer Falk (Jitex), Erica Ericsson (QBIK), Hannah Arnberg Untoro (QBIK, tvingas sluta p.g.a. skada), Elin Nyman (QBIK), Sabrina Henriksson (Kvarnsveden), Eilish McSorley (Glasgow City), Zoe Ness (Durham), Katie Bethke (Grand Bodø), Monica Dolinsky (Åland United), 
UT:  Helena Frykestam (slutar), Louise Haraldsson, Louise Jonasson, Marie Pettersson, Alyssa Whitehead, Johanna Bergh (QBIK), Tanja Nousiainen (Sunnanå)

Förväntningar 2015: Stora delar av truppen är utbytt sedan man senast var uppe i Damallsvenmskan 2013. Man har lyckats få ihop en ganska bra startelva med många olika egenskaper men anfallet känns kanske lite väl ungt och truppen är tunn. Det vill till att man får igång någon målskytt om man ska lyckas hänga kvar och det är väl där jag misstänker att det kan bli problem. Ett bekymmer också att det inte är klart om man får spela hemma på Strandvallen i år. 
Placeringstips: 11:a


mallbacken2015baMallbacken har en trupp som lämpar sig utmärkt för en 4-3-3-uppställning men man kommer kanske spela lite mer klassiskt 4-4-2 som också är ett bra alternativ.

I orädda och offensiva Jennifer Falk (-93) har man gjort ett riktigt kap på målvaktspositionen och det ska bli spännande att se om hon lyckats ta ytterligare kliv med sitt målvaktsspel när hon nu fått rutin från en hel damallsvensk säsong. Orutinerade Johanna Gunnarsson (-95) är målvaktsreserv.

Backlinjen känns stabil med Sarah Bergman (-93) och rutinerade Frida Broström (-82) som båda var startspelare senast laget var i Damallsvenskan. Båda är alternativ både som mittback och som ytterback. Ny i backlinjen är skotska landslagsspelaren Eilish McSorley (-93) som är i stark utveckling och nog behöver göra en stark säsong. Även ett alternativ som defensiv mittfältare. Nyförvärvet Sabrina Henriksson (-94) är ett troligt förstaval på vänsterbackspositionen men Sandra Andersson (-89) och Emma Asp (-87) är också bra alternativ i backlinjen.

Mittfältet ser spännande ut med tre amerikanskor och är nog den starkaste lagdelen. Här har man Tessa Gavilsky (-89) som nog kan bli viktig som bollvinnare. Katie Bethke (-88) får ses som lite av stjärnan i laget och kommer ha en nyckelroll när det gäller att både kunna hålla i och fördela bollar centralt på mittfältet. Offensiv kreativitet och teknik har man fått in i Monica Dolinsky (-87) som behöver göra en hel del assist och kanske mål.

mallbacken2015altBra alternativ på yttermittfältet är Malin Ahlberg (-91) och nyförvärvet Elin Nyman (-91) som har en fin säsong i QBIK bakom sig. Unga Clara Alm (-96) fick en hel del speltid förra året men kommer nog få nöja sig med några inhopp i år. Vänsterfotade nyförvärvet Erica Ericsson (-91) är också ett bra alternativ någonstans på kanten.

Ny i offensiven är skotska talangen Zoe Ness (-96) som säkerligen kommer bli nyttig som targetspelare för att sedan förlänga till sina snabba nmedspelare i offensiven. Spännande att följa Madelen Janogy (-95) i år som dock kanske behöver lite tid för att komma in i tempot. Hon spelade ju i division 1 så sent som förra våren. U23-landslagets snabba anfallare Mimmi Larsson (-94) har varit pålitlig målskytt i Elitettan men i år är det dags att göra mål också i Damallsvenskan, men jag sätter ett frågetecken för effektiviteten hos henne.