Inför Damallsvenskan 2015: Piteå IF


tips156Förra säsongen: Slutade 9:a förra året efter en stark vår men en usel höst. Förlorade 11 av 20 matcher och tog 6 segrarvilket gav 21p.  Målskillnaden försämrades något till 22-32. medans publiksnittet steg en aning till 1130.

Truppförändringar
IN: Nina Jakobsson (Sunnanå SK), Irma Helin (Djurgården)
UT:   Francisca Ordega,  Jennifer Egelryd (AIK), Clara Markstedt (Hammarby), Johanna Andersson,  

Förväntningar 2015: Här kommer lite av årets chansning på tipset. Piteå har haft ganska små förändringar i truppen som är både samspelt, hårt arbetande och välorganiserad. Nyckelspelarna är skadefria och den svenska talangsatsningen börjar bära frukt. Jag tror att laget kan nå sin bästa placering hittills men det hänger på att någon börjar stänka in lite mål och att Faith Ikidi (kontrakt till sommaren) stannar hela säsongen. Om inte så är nedflyttningsstriden inte långt borta…
Placeringstips: 6:a  


pitea2015bPiteå brukar spela ett ganska rakt 4-4-2 och kommer säkert göra det även i år.

Hilda Carlén (född -91) gjorde en imponerande debutsäsong som förstemålvakt i Damallsvenskan förra året. Mycket hög högstanivå men lägstanivån behöver höjas lite i år. Man har en bra backup i Maria Rönnbäck (-89) som inte fick mycket speltid förra året men som vaktade lagets mål nästan hela 2012.

Lagets absoluta nyckelspelare är, precis som de senaste åren, nigerianska Faith Ikidi (-87). Drogs med en del lättare skador förra året och kom kanske inte upp i sin högsta nivå men det gör hon säkert detta VM-år. Oerhört stark och brytsäker.

Elin Bergkvist (-94) tog en ordinarie mittbacksplats redan förra året och med den rutinen finns goda möjligheter till en ännu bättre säsong i år. Alternativet till henne är  Emelie Lövgren (-90). Lena Blomkvist (-90) har varit många år i klubben och är ett troligt förstaval som högerback.  Frida Abrahamsson är också ett alternativ, både som mittback och ytterback.

På vänsterbacksplats konkurrerar kanske främst F19-landslagets duo Ronja Aronsson (-97) och Lotta Ökvist (-97). Aronsson debuterade ju i Damallsvenskan redan 2011 när hon som 13-åring (näst yngst någonsin i serien) fick spela några minuter, blir ordinarie i år? Ökvist fick ett rejält genombrott förra året då hon även imponerade på det centrala mittfältet.

Norskan June Pedersen (-85) är som vanligt ett bra yttermittfältsalternativ men kan också vara ett alternativ som vänsterback . Viktig på fasta situationer med sin vänsterfot samt i inläggssituationer.

Josefin Johansson (-88) är en skicklig och ganska målfarlig tvåvägsspelare och en oerhört viktig länk mellan försvar och anfall med sin inställning och arbetskapacitet. Hon bilder ett starkt centralt mittfält med Emilia Appelqvist (-90). Appelqvist hade ett skadefyllt 2014 men är tillbaka nu och blir mycket viktig för defensiven.

pitea2015stTvå U23-meriterade spelare är lagets båda nyförvärv och de konkurrerar lite om samma position. Tekniskt skickliga Irma Helin (-94) tycker jag ska ha en offensiv mittfältsroll centralt, men hon kommer sannolikt att mest spela på kanten. På kanten är också det andra nyförvärvet, Nina Jakobsson (-94) ett mycket bra alternativ. Hon kan även placeras som ytterback.

När flera anfallsalternativ har försvunnit kommer sannolikt snabba Elin Johansson (-92) få ta plats i anfallet. En utmärkt kontringsspelare som kanske kan bli ett utropstecken. Skadedrabbade Hanna Pettersson (-87) har ju inte fått ut allt av sitt fotbollskunnande de senaste säsongerna men är ju annars en kraftfull och målfarlig anfallare och kanske vänder det i år?

Pauline Hammarlund (-94) har sett het ut under våren och kan kanske få något av ett genombrott i år. Hon har länge varit en hårt arbetande spelare men dags för fler mål nu. Klara Grahn (-96), Paulina Hedkvist (-95) och Emma Olofsson får nog nöja sig med enstaka inhopp.