Inför Damallsvenskan 2015: Umeå IK


tips1510Förra säsongen: Hamnade mitt i tabellen med en 6:e plats och 27p. Man lyckades inte utman topplagen i mågon match men hade bra utdelning mot övriga lag. Målskillnaden var 35-29 . Sedan klubbens glansdagar har publiksnittet stadigt minskat men  2014 steg det till 812.

Truppförändringar
IN: Sarah Mellouk (FC Rosengård), Emma Åberg-Zingmark (Mariehems SK)
UT:  Emma Berglund (FC Rosengård), Shawna Gordon (Sky Blue FC), Emmelie Konradsson (slutar), Hanna Folkesson (KIF Örebro), 

Förväntningar för 2015: Umeå IK fortsätter att i huvudsak bygga på svensk talang men tre landslagsspelare tappar man inte ostraffat och jag tror att det kommer att synas i tabellen i år. Startelvan är fortsatt bra men truppen känns väldigt tunn och man är lite beroende av att några talanger tar ett kliv till i år. Jag tippar laget som 10:a men det också det sämsta möjliga utfallet för får man hålla startelvan skadefri så kan man rent av hamna på övre halvan även i år, särskilt om man får igång sin anfallsduo. 
Placeringstips: 10:a


umeaik2015aMalin Reuterwall (-90) är förstemålvakt och har fått chansen i A-landslaget. Kan fortfarande ta för sig mer i straffområdet.  Reuterwall har haft skadeproblem under våren men Tove Enblom (-94) är en bra andremålvakt. Tredjemålvakt är Elin Ernerstedt.

Lisa Lantz (-87) var ny i klubben förra året men i år är hon lagkapten och är den som ska hålla ihop defensiven när Emma Berglund har lämnat. Även ett bra offensivt hot med sitt huvudspel och fina skott. Någon ny naturlig mittback har man inte värvat och därför flyttas antagligen Tuija Hyyrynen (-88) in. Därmed komme rman inte kunna nyttja hennes fina högerfot till så mycket inlägg.

På högerbackspositionen finns det dock två andra hyperintressanta alternativ i  Hanna Glas (-93) och Jasmin Nejati (-94) som både säkerligen kommer få mycket speltifd i år. På vänsterbacksplats känns Elin Landström (-92) även i år som det naturliga alternativet med sin vänsterfot. Hon spelade samtliga minuter i Damallsvenskan både 2013 och 2014.

Rita Chikwelu (-88) kommer få en ännu viktigare roll på mittfältet i år när Hanna Folkesson och Emmelie Konradsson försvunnit. En spelare som nästan aldrig gör en dålig match och är skicklig både defensivt och offensivt med sin styrka och teknik.

Finska landslagsspelaren Emmi Alanen (-91) får en viktigare roll i år på offensivt mittfält. En spännande comeback gör Emma Åberg Zingmark (-91) som var en viktig pjäs i laget för några år sedan. Intressant att se om hon har utvecklats trots spel i lägre divisioner en tid.

I övrigt finns det en hel del unga mittfältsalternativ i truppen. Johanna Nyman (-95) kommer säkerligen få en hel del speltid i år efter en del pigga insatser förra säsongen. F17-landslagets talanger Sarah Mellouk (-98) och Selina Henriksson (-98) kan säkert också få en hel del speltid.

umeaik2015bJenny Hjohlman (-90) kommer att få en oerhört viktig roll i offensiven i år och hon har sett pigg ut i landslaget. Snabba och tekniska Hjohlman är ett bra kompliment till större och starkare Lina Hurtig (-95). Hurtig missar dock säsongsinledningen p.g.a. skada.

Hanna Sandström (-95), en duktig djupledsspelare som gjorde en del fina matcher redan förra året, kommer nog få en större roll i laget i år. Linnéa Åberg (-96) och Lisa Renlund (-97) är en andra talanger som nog kan få en del speltid.

I klubben finns ytterligare ett antal unga spelare i Hanna Boubezaari (-98), Amanda Kröger (-95), Nikolina Lundström (-96) och Amanda Berglund (-95).