Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2016: FC Rosengård

Förra säsongen
Var storfavoriter till guldet men höll på att tappa det med en turbulent sommar med tränarbyte, skador och spelarbyten..

Truppförändringar
IN: Gaëlle Enganamouit (Eskilstuna United)Iina Salmi (PK-35), Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC), Ella Masar (Houston Dash), Erin McLeod (Houston Dash), Sofia Lundgren (Hammarby), Nina Frausing Pedersen (Fortuna Hjørring)
Uppflyttade från F19-laget: Hanna Lundell, Edina Filekovic, Andrea Celeste Thorisson, Rebecka Holm, Hanna Persson, Linnea Svensson
UT: Line Røddik Hansen (Lyon), Malin Gunnarsson (LB07),  Kathrin Längert (USV Jena),  Kirsten van de Ven (FC Twente), Josée Bélanger (Orlando Pride) Nathalie Persson (Kopparbergs/Göteborg FC), Sofia Hagman (Kristianstads DFF),
 Kommentar: Har spetsat till startelvan ytterligare under hösten. 

da6Förväntningar 2016
Har en fantastiskt bra startelva när alla är tillgängliga och jag tror bara det är skadebekymmer som står i vägen för ett nytt SM-guld. Komplett elva med fysik, snabbhet, teknik och bra skott i offensiven, hårt jobb på mittfältet, fina inläggsfötter på ytterbackarna och  stabila mittbackar.

Placeringstips: 1:a

Följ FC Rosengård: Hemsida, Facebook, Twitter, InstagramSydsvenskan,


fc_rosengard_2016_startelvaMålvaktsposten i Rosengård har varit en följetång under våren. Värvningen av Erin McLeod blev inte riktigt som man hoppats och hon missar hela säsongen p.g.a. knäskada.

Zecira Musovic (-96) slogs om posten som förstemålvakt redan förra året och är nog den man vill satsa på i år även om rutinerade Sofia Lundgren (-82) kommer vara ett minst lika bra alternativ under våren.

Amanda Ilestedt (-93) och Emma Berglund (-88) är närmast utanför landslagets startelva. Ilestedt går in i säsongen skadad medan Berglund sett vass ut under våren.

Snabba nyazeeländskan Ali Riley (-87) är given som vänsterback. Snabbheten räddar henne i defensiven och gör henne till ett hot i offensiven.  Rutinerade Lina Nilsson (-87) har varit högerback i klubben i många år nu. Gör ofta bra saker i offensiven.

Ett minst lika bra alternativ som mittback som de svenska landslagsspelarna är också engelska Anita Asante (-85) som ju också är ett väldigt bra alternativ på det centrala mittfältet. Nytillkomna danskan Nina Frausing Pedersen (-91) är också ett bra mittbacksalternativ.

Talangerna Emma Pennsäter (-97) , Edina Filekovic (-98) och Linnea Svensson (-99) är främst reserver.

Sara Björk Gunnarsdóttir (-90) är en skicklig tvåvägsspelare med grym inställning. Stark och målfarlig och fyller gärna på i offensiven och är även ett alternativ som anfallare. Kontraktet går ut till sommaren. Bredvid sig får hon under säsongen förhoppningsvis skickliga danskan Sofie Junge Pedersen (-92) som dragits med skadebekymmer ända sedan hon kom till klubben.

Ett alternativ på väldigt många positioner, är nya amerikanskan Ella Masar (-86). Hårt arbetande, ganska snabb och typisk amerikansk inställning. Ny i laget är också holländska Lieke Martens (-92) som är ett lite mer tekniskt alternativ på yttermittfältet.

I en offensiv roll är också finska nyförvärvet Iina Salmi (-94) ett alternativ. Teknisk spelare som kanske får tufft att slå sig in som ordinarie i startelvan. Det får troligtvis även framtidsnamnen Hanna Persson (-96) och Ebba Wieder (-98).

Marta (-86) är fortsatt fantastiskt bra i sina bästa stunder och utmaningen blir kanske främst att få med henne mer i spelet under matcherna. En av många offensiva matchvinnare i truppen. Vass vänsterfot precis som Makedoniens stjärna Natasa Andonova (-93). Avgjorde många matcher i höstas.

I offensiven får man också en helt ny dimension med förra årets kraftfulla och nickstarka skyttedrottning Gaëlle Enganamouit (-92).

Spännande offensiva talanger finns också i form av Rebecka Holm (-97),  Hanna Lundell  (-98) och Andrea Celeste Thorisson (-98) men de får nog i första hand rikta in sig på inhopp.

4var till Inför Damallsvenskan 2016: FC Rosengård

 1. Hans says:

  Ser att FCR tar in 6 utländska spelare och flyttar upp 6 spelare från F19 laget. Tror inte någon av F19 spelarna får spela så mycket Om Ilestedt är skadad så är det bara Emma B och Lina N svenskar i startelvan. Det måste nästan vara rekord i damallsvenskan. Det blir Linköping och Eskilstuna som främsta utmanare. Vinnare av skytteligan tror jag blir Blackstenius.

 2. Sigge says:

  Målvakten är förvisso också svensk men det förändrar inte den totala bilden.

 3. Anonym says:

  Jag är ganska säker att det går att hitta matcher där Tyresö hade 4 eller färre svenskor i startelvan.

  • Martin says:

   Tyresö var ju inte heller en bra representant för svensk damfotboll, säga vad man vill om Rosengård men de verkar ju åtminstone ha ordning på ekonomin (med viss hjälp av Malmö kommun). Sen tycker jag det är synd att Tjebbes talar ner svensk damfotboll genom att påstå att man måste värva utländskt för att lyckas. Nu har Rosengård två år i rad åkt ut i kvartsfinal trots sina utländska stjärnor och det är ju faktiskt inte ett dugg bättre än t ex LFC lyckades med i sina försök i CL med ett svenskare och mindre namnkunnigt lag.