Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2017: Djurgårdens IF

Förra säsongen: 6:a i serien  efter 7 segrar, 9 förluster och 6 oavgjorda. Man hade också seriens 6:e starkaste defensiv (34 insläppta mål, Rosengård bäst med 13) och 5:e starkaste offensiven (32 gjorda mål, att jämföra med Linköpings 73).

Publiksnitt 2016: 376 (sämst i serien)


Truppförändringar
IN: Hallbera Gísladóttir (Breiðablik), Petra Kümin (Älta IF), Tempest-Marie Norlin (Piteå IF), Freja Hellenberg (K/Göteborg FC). Från F19-laget: Julia Westergren, Patrycja Jerzak, Filippa Pettersson,
UT: Carolina Mendes (Grindavik), Sofia Nilsson (slutar), Therese Persson (Täby FK),

På pappret en starkare trupp i år men på förlustkontot får man dock även lägga till korsbandsskadade Emilia Appelqvist och det är en riktigt tung förlust. Sofia Nilsson tycker jag också gjorde en väldigt bra säsong förra året på högerbacksplats.

tips_17_8Det stora frågetecknet: Vad betyder tränarbytet?
Jag imponerades förra året av hur snabbt Yvonne Ekroth fick till ett väldigt fint passningsspel med ett i stort sett helt nytt Djurgården. Hon lyckades också väldigt bra med att utnyttja spelarnas styrkor. Rimligtvis borde det vara lättare för Joel Riddez när man nu har en mer intakt trupp men man vet aldrig.

Tabelltips: 8:a
Ett av många lag som jag har haft svårt att placera på årets tips och jag tror man kommer att hamna i ett jämnt mittenskikt. Den svaga försäsongen gör att jag kanske tvivlar lite på den defensiva stabiliteten i laget men å andra sidan har man kanske lite mer spets i offensiven i år. Precis som förra året tycker jag att man har för mycket kvalitet i truppen för att bli inblandade i bottenstriden och en plats på övre halvan finns absolut inom räckhåll igen.


3 att hålla koll på:
Många spännande spelare i laget men ur landslagssammanhang känns det extra intressant att följa utvecklingen för dessa tre:
– Tempest-Marie Norlin – Fick något av ett genombrott förra året som assistdrottning i Piteå. Kan hon följa upp det i ny miljö.
– Johanna Rytting Kaneryd – Förra årets stora damallsvenska genombrott har större förväntningar på sig i år. Fortsätter utvecklingen?
– Katrin Schmidt – Jagar numera en plats i den svenska EM-truppen och behöver göra en stark vår.


djurgarden_2017_aDjurgården har i ett flertal matcher matchat samma startelva med ett 4-4-2 med en lite släpande anfallare.

Isländska landslagsmålvakten Guðbjörg Gunnarsdóttir (-85) var en av seriens absolut bästa målvakter förra året och räddade en hel del poäng åt laget. Som reserv bakom henne finns lovande målvakten Petra Kümin (-97).

Sheila van den Bulk (-89) gjorde en vass debutsäsong i serien förra året. Rörlig och offensiv mittback som bjöd på ett stort antal härliga glidtacklingar. Ett och annat misstag blev det också och där finns förbättringspotentialen.

Hon kommer sannolikt också i år bilda mittbackspar med Petronella Ekroth (-89) som också gjorde en bra säsong förra året. Här finns också nyförvärvet Freja Hellenberg (-89) som alternativ.

Tvåfotade Hellenberg kan liksom Kim Sundlöv (-90) spela på alla positioner i backlinjen men de slåss nog främst om posten som högerback. Jag blev lite imponerad av Sundlöv förra året då hon oftast löste situationerna bra när hon kastades runt i backlinjen.

Lisa Moazzeni (-92) är också ett alternativ på alla positioner i backlinjen och som högerback har man även Sandra Lindkvist (-91) som alternativ. Även talangen Filippa Pettersson (-99) finns som alternativ i backlinjen. Elin Borg (-90) är fortfarande på skadelistan.

På vänsterbacksplats har man fått in isländska landslagsbacken Hallbera Gisladóttir (-86) som tidigare spelat med Piteå. Offensiv ytterback med bra inläggsfot, men har man någon som kan nicka in bollarna?

Finska landslagsspelaren Annika Kukkonen (-90) spelade ju vänsterback förra året men får i år ersätta korsbandsskadade Emilia Appelqvist (-90) på centralt mittfält.

Den som ska styra och ställa på det centrrala mittfältet är annars Katrin Schmidt (-86), lagets kanske allra viktigaste spelare. Skicklig både defensivt och offensivt även om hon inte var någon stor poänggörare förra året.

djurgarden_2017_bJohanna Rytting Kaneryd (-97) tillhörde lagets bästa spelare i match efter match förra året. Härligt energisk spelstil med teknik och fart. Gjorde det utmärkt på kanten förra året men var kanske som bäst när hon drev inåt i planen. Utmärkt djupledsvapen också vilket gör att en plats på centralt offensivt mittfält vore intressant att se.

Tyska Michelle Wörner (-94) var kanske lite ojämn förra säsongen men har en förmåga att ta sig förbi på sin kant. På högerkanten gjorde snabba slitvargen Hanna Lundqvist (-90) många bra matcher förra året. Polsk-svenska talangen Patrycja Jerzak (-98) är ytterligare ett spännande alternativ på mittfältet.

Tempest-Marie Norlin (-91) är en spelare jag skulle placera antingen som anfallare eller på kanten i ett 4-3-3 så att hon kommer så högt i planen som möjligt. Kan hon få samarbetet att stämma med smarta måltjuven Mia Jalkerud (-89) så blir lagets offensiv giftig. Jalkerud var den enda riktigt heta målskytten i laget förra året och hon spelade samtliga minuter. Inte stor och inte hypersnabb men ofta på rätt plats, träffar ofta mål och har ett utmärkt passningsspel.

Madeleine Stegius (-94) är ett alternativ i offensiven. Också hon en smart spelare men har sin svaghet i den bristande snabbheten. Alexandra Höglund (-90) skyttedrottning i Elitettan 2013, är också ett alternativ i anfallet men även på mittfältet där hon oftast höll till förra året. I truppen finns också talangen Julia Westergren (-98) som anfallsalternativ.

Medelålder på truppen 2017 (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 25,5 år


Följ Djurgården 
Klubbsidor: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram,
Twitter: Mia Jalkerud, Gudbjörg Gunnarsdóttir, Madeleine Stegius, Elin Borg, Annika Kukkonen, Petronella Ekroth, Johanna KanerydAlexandra HöglundLisa MoazzeniTempest-Marie Norlin,
Instagram: Tempest-Marie Norlin, Johanna Kaneryd, Sandra Lindkvist, Petronella Ekroth,
Blogg: Petronella Ekroth,

2var till Inför Damallsvenskan 2017: Djurgårdens IF