Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2017: KIF Örebro

Förra säsongen: 8:a i serien  efter 5 segrar, 9 förluster och 8 oavgjorda. Varken defensiven (38 insläppta mål, Rosengård bäst med 13) eller offensiven (27 gjorda mål, att jämföra med Linköpings 73) var särskilt imponerande.

Publiksnitt 2016: 608 (snittet i serien var 815)


Truppförändringar
IN: Marina Pettersson Engström (comeback), Emelie Andersson (Mallbacken), Emma Jansson (Eskilstuna United), Jenny Hjohlman (Umeå IK), Frida Svensson (Eskilstuna United), Hanna Terry (QBIK), Fanny Andersson (Kolbotn), Emma Östlund (ÖSK Söder),
UT: Marie-Éve Nault (slutar), Melissa Tancredi (slutar), Jennie Wecksell (tränare, Nora BK), Lina Domberg (slutar), Elin Johansson (slutar), Anna Björk Kristjánsdóttir (LB07), Verónica Pérez (Seattle Reign), Sejde Abrahamsson (Hammarby IF), Sarah Michael (Rynninge IK), Ogonna Chukwudi (Kristianstads DFF),

Stora truppförändringar när KIF Örebro gick över till att satsa helsvenskt. Ingen av de som lämnat hade väl en klockren säsong förra året så  jag tycker nog att truppen känns lite starkare i år och det är också många i truppen med stor utvecklingspotential.

tips_17_4Två frågetecken: Hittar Marina P-E tllbaka tlll storformen & Hjohlman till målformen?
Vilken form Jenny Hjohlman och Marina  Pettersson-Engström visar upp i år kan bli ganska avgörande för hur det går för laget. Man behöver Hjohlmans målskytte och Pettersson-Engströms stabilitet i defensiven för att göra en riktigt bra säsong.

Tabelltips: 4:a
En liten chansning men jag tror att KIF får ett lyft i år. Jag tycker man har en spännande trupp med med mycket fart, energi och teknik. Det är dock ett lag med få givna målgörare vilket gör att risk för måltorka finns och då är man snabbt nere på nedre halvan. Litet frågetecken också för den nykomponerade defensiven.


3 att hålla koll på:
Tre spelare med utmärkta säsonger förra året. Kan de följa upp dem i år?
– Julia Spetsmark – Har sett het ut på försäsongen, men blir det kanske lite fler mål i år också?
– Hanne Gråhns – Lagets absolut bästa spelare förra våren och kämpar för en EM-plats. Bildar med Spetsmark bilder en av seriens vassaste högerkanter.
– Freja Olofsson – För mig det mest oväntade genombrottet förra året. Stark defensivspelare med fint passningsspel.


kif_orebro_17_bKIF Örebro spelar ett 4-3-3 eller 4-2-3-1, något som passar spelarmaterialet ganska bra.

Rutinerade lagkaptenen Carola Söberg (-82) vaktar målet.  En bra backup finns i Mimmi Paulsson-Febo (-94)

I backlinjen gör som sagt Marina Pettersson-Engström (-87) en efterlängtad comeback. Var en av seriens bästa mittbackar 2015 och det blir intressant att se vilken nivå kommer upp i nu. Snabb och brytsäker.

Vem man satsar på som partner till henne i backlinjen känns lite osäkert. Det kan mycket väl bli Emelie Andersson (-96) som tar plats. Hon kan annrs spela på i stort sett vilken position som helst.

Det andra alternativet är Frida Svensson (-89) som väl egentligen trivs bättre på mittfältet. Borde annars kunna komplettera Pettersson-Engström bra och växer kanske in i mittbacksrollen.

Maja Regnås (-99) är långtidsskadad men F17-landslagets Emma Östlund (-00) finns som alternativ i backlinjen.

Hanne Gråhns (-92) är given som högerback. Imponerade både defensivt och offensivt förra säsongen. Spelar med mycket energi och härlig vilja som sprider sig i laget.

Svensk-amerikanska Hanna Terry (-90) värvades som ytterbacksalternativ men det verkar som att hon kommer hamna på mittfältet ändå och det är nog klokt då hon har sin styrka i offensiven. Snabb spelare med god teknik.

kif_orebro_17_cDet finns en hel del olika sätt att ställa upp KIFs startelva, inte minst på mittfältet. Freja Olofsson (-98) imponerade på mig som defensiv mittfältare förra året och där ser jag henne gärna mer. Hon har dock testats som vänsterback med gott resultat och hamnar kanske där i år.

Örebro är bra på att få in bollen i straffområdet genom främst Gråhns och Spetsmark på högerkanten och är det en spelare i laget man vill ha inne i straffområdet då så är det Lisa Dahlkvist (-87). Med Olofsson, Emelie Andersson eller Frida Svensson i en defensiv mittfältsroll öppnar det upp för betydligt fler djupledslöpningar från Dahlkvists sida. Vilken roll Dahhlkvist än får så är hon förstås en nyckelspelare i laget.

Michelle de Jongh (-97) är förstås också ett högaktuellt namn för det centrala mittfältet  Var lite ojämn i prestationerna förra året och konkurrerar bl.a. med Fanny Andersson (-95) om en plats centralt eller på vänsterkanten. Båda tekniska och kvicka. Lejla Basic (-94) finns också som alternativ på det centrala mittfältet.

I offensiven så ska alltså Jenny Hjohlman (-90) försöka hitta målformen igen. Inte ett enda mål under förra årets skadefyllda säsong. Snabb,  bra teknik och lite lurig spelstil. Främsta alternativet till henne är väl kanske Emma Jansson (-96), en spelare man väntar på ska få sitt riktiga genombrott.

Julia Spetsmark (-89) fick landslagsdebutera förra året. Utmärkt och löpvillig djupledslöpare som alltid tvingar sina motståndare att jobba hårt. Behöver som sagt kanske få målskyttet att lossna lite mer.

Både Adelisa Grabus (-96) och Linda Hallin (-96) är korsbandsskadade men offensivt har man också talangen Emma Lindén (-99) som alternativ. Grabus kan förhoppningsvis komma tillbaka under hösten.

Medelålder på truppen 2017 (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 23,7 år


Följ KIF Örebro
Klubbsidor: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram,
Twitter: Adelisa Grabus, Michelle de Jongh, Carola Söberg, Lejla BasicFreja OlofssonMimmi Paulsson-FeboJulia SpetsmarkFrida Svensson,
Instagram: Michelle de Jongh, Hanne Gråhns, Carola Söberg, Julia Spetsmark, Emelie Andersson,
Nyheter: Nerikes Allehanda

8var till Inför Damallsvenskan 2017: KIF Örebro