Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2017: Kristianstads DFF

Förra säsongen: 10:a i serien efter 3 segrar, 13 förluster och 6 oavgjorda. Defensiven (35 insläppta mål, Rosengård bäst med 13) höll mittenklass men offensiven (18 gjorda mål, att jämföra med Linköpings 73) var seriens näst sämsta.

Publiksnitt 2016: 489 (trea från slutet i publikligan)


Truppförändringar
IN: Rita Chikwelu (Umeå IK), My Linderholm (Kullabygdens DFF), Hanna Sandström (Umeå IK), Rebecka Holm (FC Rosengård), Tine Schryvers (Vålerenga), Ogonna Chukwudi (KIF Örebro), Becky Edwards (Kristianstads DFF), Sanna Nilsson (Eskilsminne),
UT: Erica Ekelund (slutar), Nellie Karlsson (Växjö DFF), Elin Karlsson (Växjö DFF), Jenny Danielsson (Sporting Huelva), Lisa Karlsson (Växjö DFF), Stina Lykke Petersen (KoldingQ), Johanna Rasmussen (Linköpings FC), Ida Guehai (Levante UD),

Johanna Rasmussen är den klart tyngsta spelarförlusten men vägs med råge upp av de fina värvningarna av Chikwelu, Chukwudi och Edwards. Sammantaget tycker jag årets trupp ser klart starkare ut.

tips_17_7Det stora frågetecknet: Vem petar in bollarna?
Kristianstad var väldigt ineffektivt förra året och lagets stora akilles kan mycket väl bli målskyttet också i år. Den där givna måltjuven saknas i laget och man går in i säsongen medd ett par skadade anfallare. Mitt tips är: Upp med Chukwudi på topp..

Tabelltips: 7:a
Truppen känns väldigt tunn men startelvan är stark. Kristianstad har ett av seriens starkaste mittfält och det tror jag kommer hjälpa laget att lyfta lite i tabellen i år. Jag tror man kan blanda sig in i det som jag räknar med blir en jämn mittengröt.


3 att hålla koll på:
Tre spelare som jag tror kommer sticka ut i laget i år:
– Rita Chikwelu – Årets bästa nyförvärv ska få fart på lagets offensiv och jag tror hon lyckas med det..
– Amanda Edgren – Slitvargen Edgren har växt ut till en nyckelspelare i laget. Lossnar målskyttet i år kanske?.
– Mia Carlsson – Höll ofta landslagsklass förra året. Har inte alls varit aktuell för EM men kanske kan imponera på den kommande förbundskaptenen.


kristianstads_dff_2017_1Kristianstad spelar ett 4-2-3-1 med starkt försvarsspel och snabba omställningar. Lagets passningsspel borde kunna bli avsevärt mycket bättre i år med det spelarmaterial man har.

På målvaktssidan hade man stora problem med skador förra året. Brett Maron (-86) hade axelproblem men är tillbaka nu och given som förstemålvakt Kanske lite ojämn men med hög högstanivå.

Lovande talangen Moa Olsson (-98) visade fina takter i några matcher förra säsongen och är på väg tillbaka från korsbandsskada. I truppen finns även Johanna Henriksson (-94) som backup.

Kristianstad har ett av seriens bättre mittbackspar i Mia Carlsson (-90) och Sif Atladóttir (-85). De kompletterar varandra utmärkt med Carlssons fysik och huvudspel och Atladóttirs snabbhet. De båda var den största anledningen till lagets stabila defensiv förra året.

Lorca van de Putte (-88) är given som vänsterback och en spelare som jag tycker man borde kunna få ut lite mer av i offensiven än förra året. Belgiskan flyttar tillbaka till Belgien för studier efter vårsäsongen. Ett spännande framtidsnamn på positionen är Kajsa Törnkvist (-01) som fått en hel del speltid på försäsongen.

På högerkanten har man Therese Ivarsson (-89).  Ingen spektakulär spelare men en spelare med bra fysik som alltifd tar jobbet. Många stabila insatser förra säsongen. Talangerna Erika Nilsson (-99) och Elise Streimer (-02) finns som alternativ i backlinjen.

Alice Nilsson (-94) är också ett bra alternativ som mittback eller högerback men kommer säkerligen mest spela på mittfältet. Smart spelare och ofta välplacerad. Kommer att bilda ett utmärkt defensivt mittfält med den rutinerade och hårt arbetande amerikanskan Becky Edwards (-88). Edwards, med gott om U-landskamper för USA på meritlistan,  avslutade karriären i höstas men fick blodad tand igen.

Med Edwards in i laget fick Kristianstad möjligheten att använda sin nya nigerianska stjärna Rita Chikwelu (-88) i en mer offensiv position. Jag tror att hon kommer glänsa där i år och se till att laget gör lite fler mål. Urstark och teknisk, en väldigt komplett mittfältare.

Amanda Edgren (-93) har tagit en större och större roll i laget. Har visat klass både som defensiv mittfältare och som löpvillig kantspelare. Väldigt hög arbetsmoral. På mittfältet finns också Tilda Persson (-00) och Sofia Hagman (-97) men båda är just nu på skadelistan. Sanna Nilsson är också ett mittfältsalternativ.

kristianstads_dff_2017_bJag hade inte ändrat särskilt mycket i Kristianstads spelsystem eller startelva och i ärlighetens namns så finns det inte så många ändringar man kan göra med  den ganska tunna truppen.  En sak som jag dock som sagt absolut skulle överväga är att flytta upp Ogonna Chukwudi (-88) som anfallare. Snabba och tekniska Chukwudi är  visserligen en utmärkt vänsterytter  men hon känns också som lagets bästa anfallsalternativ nu när tänkta anfallaren Tine Schryvers (-93) från Belgien är på skadelistan hela vårsäsongen.

Rebecka Holm (-97) eller Hanna Sandström (-95) är spelare man skulle kunna testa som ytter istället, annars är det väl kanske någon de båda som aspirerar på att ta Schryvers anfallsplats, Snabba och hårt arbetande Sandström ligger nog bäst till men frågan är om hon är en tillräckligt vass måltjuv.

Diellza Mustafa (-98) är ett annat mittfältsalternativ som nog kan få en del speltid i år. Anfallstalangen My Linderholm (-00) hade säkert varit ett hett anfallsalternativ men en skada håller sannolikt också henne borta från spel större delen av våren.

Medelålder på truppen 2017 (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 22,2 år


Följ Kristianstads DFF
Klubbsidor: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram
Twitter: Sif Atladóttir, Mia Carlsson, Elisabet Gunnarsdottir, Therese Ivarsson, Amanda Edgren,
Instagram: Sif AtladóttirMia CarlssonAmanda Edgren, ,
Blogg: Vindsrummet
Nyheter: Kristianstadsbladet

3var till Inför Damallsvenskan 2017: Kristianstads DFF