Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2017: Piteå IF

Förra säsongen: 4:a i serien efter 10 segrar, 5 förluster och 7 oavgjorda. Varken defensiven (31 insläppta mål (5:a) , Rosengård bäst med 13) eller offensiven (29 gjorda mål (7:a), att jämföra med Linköpings 73) motsvarade riktigt lagets placering.

Publiksnitt 2016: 1125 (3:e bäst i serien)


Truppförändringar
IN: Linn Viklund (Storfors AIK), Cecilia Edlund (Alvik), Madelen Janogy (Mallbacken), Julia Karlernäs (Mallbacken). Från F19-laget: Linnea Selberg
UT: Tempest-Marie Norlin (Djurgården), Paulina Hedquist (Assi), Irma Helin (Linköpings FC), Elin Bergkvist (IFK Kalmar), Klara Grahn (IFK Kalmar),

Stommen från förra året är intakt. Möjligtvis tappar man nu lite spelskicklighet när Irma Helin och Tempest-Marie Norlin försvinner, Norlin var ju även klubbens poängdrottning förra året. Man har dock värvat klokt då Madelen Janogy och Julia Karlernäs är spelare som böra passa lagets spelfilosofi utmärkt.

tips_17_6Det stora frågetecknet: Målskyttet?
Offensiven var relativt svag redan förra året men man lyckades knipa hela åtta uddamålssegrar.  Ingen given stor målskytt finns i laget i år heller och man har haft problem att få in bollen under försäsongen.

Tabelltips: 6:a
Jag har vacklat lite fram och tillbaka i var jag skulle placera Piteå i år. Försäsongen visar att defensiven som vanligt är urstark och med en säsong där allt klaffar har man en gyllene chans att utmana om andraplatsen . Men här finns också risk för måltorka och då kan det lika gärna bli en placering på nedre halvan. Man är dock så hemmastarka  att jag tror man fixar minst en plats på övre halvan.


3 att hålla koll på:
Piteås styrka ligger i försvaret inte minst tack vare dessa tre:
– Ronja Aronsson – Spännande ytteback som kanske börjar komma med i A-landslagssnacket i år?
– June Pedersen – Hur många hörnor skruvar hon in i år?
– Faith Ikidi – Seriens bästa mittback är alltid sevärd. Med styrka, snabbhet och teknik löser hon de flesta situationer elegant.


pitea_if_17_aPiteå kommer sannolikt som vanligt mest att spela sitt klassiska 4-4-2 inriktat på försvar och omställningsspel. Det är spelsystem som passar utmärkt för den trupp man har. Laget har dock de senaste säsongerna utvecklat det egna spelet och är inte längre bara ett kontringslag.

Hilda Carlén (-91) har två mycket starka säsonger bakom sig och är given förstemålvakt. Hon har den senaste varit ganska given andremålvakt i landslaget och har sin styrka i sina fina reflexer även om alla andra delar av hennes spel också hela tiden blir allt bättre. Som fin backup har man F19-landslagets Moa Öhman (-98).

Backlinjen har varit intakt i flera år nu och känns väldigt stabil. Man har i Faith Ikidi (-87) seriens bästa mittback som har en väldigt hög lägstanivå. Emelie Lövgren (-90) har också ett par starka säsonger bakom där hon varit given bredvid Ikidi. Stark rättvänd och i luftrummet och kompletterar Ikidi bra.

På högerbacksposition är det bra konkurrens mellan Ronja Aronsson (-97) och Lena Blomkvist (-90) . Båda bra både defensivt och offensivt där lite mer tekniska Aronsson och lite mer kraftfulla Blomkvist kan passa bra mot olika motståndare. Blomkvist är också ett bra mittfältsalternativ.

De flesta lag i serien har problem att få in en vänsterfotad back i truppen men Piteå har tre riktigt bra alternativ på position. Norska June Pedersen (-85) är dock det givna förstavalet. Har visat upp stabilt försvarsspel de senaste åren men har sin verkliga spetskompetens i sina utmärkta uppspel, djupledsbollar, frisparkar och hörnor med vänsterfoten.

De andra alternativen på vänsterbacksplats är Lotta Ökvist (-97) och Elin Bragnum (-94) men det är kanske mer troligt att de får mer speltid på mittfältet.

Frida Abrahamsson (-94) är också ett bra alternativ i backlinjen och från F19-laget har man flyttat upp Linnéa Selberg (-99).

Josefin Johansson (-88) är motorn och evighetsmaskinen på mittfältet. På gränsen till landslaget och kan med en stark vår nå EM.  Ellen Löfqvist (-97) är lite samma typ spelare. Hårt arbetande mittfältare som utvecklas hela tiden. Linn Viklund (-94) finns också som alternativ på mittfältet.

pitea_if_17_b

Piteå överraskade lite i cupen med att en 3-4-3 uppställning. Jag tycker att ett 3-5-2 vore intressant att se. June Pedersens uppspel med vänsterfoten är lika vassa längre bakifrån. Lyckas motståndarna ta sig förbi en mittback så stöter man på Ikidi oavsett vilket håll man anfaller ifrån, det borde vara demoraliserande för vilket lag som helst. Lagets ytterbackar är lika bra offensivt som defensivt så ytterrollerna bör passa utmärkt.

Ett utmärkt mittfältsalternativ för startelvan är Julia Karlernäs (-93) och här kommer man säkert att rotera en del. Det är mycket möjligt att hon kommer vara ett av förstavalen eftersom hon är stark i luftrummet vid fasta situationer som laget lägger stor vikt på.

Nina Jakobsson (-94) är en annan spelare som vore intressant att se i en offensiv mittfältsroll centralt. Välväxt spelare som blir bättre och bättre för varje år. Spelar oftast på kanten men är svårstoppad när hon driver inåt planen med bollen.

Lagets främsta anfallsvapen är i dagsläget vindsnabba Felicia Karlsson (-93). Lagets bästa målskytt förra året men kan fortsatt bli betydligt effektivare. Från division 1 har man hämtat Alviks skyttedrottning Cecilia Edlund (-94).

Ett stark alternativ  i offensiven är på väg tillbaka då Hanna Pettersson (-87) i helgen gjorde comeback efter sin senaste korsbandsskada. Nyförvärvet Madelen Janogy (-95) åkte dessvärre nyligen på en knäskada, lite oklart hur länge hon blir borta. Återstår att se lite hur skadorna påverkar deras säsong.

Medelålder på truppen 2017 (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 24,15 år


Följ Piteå IF
Klubbsidor: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube
Twitter: Hilda Carlén, Elin Bragnum,
Instagram: Hilda Carlén
Blogg: PT’s Per Sandberg,
Nyheter: Piteå-Tidningen, Norrbottens-Kuriren, Norrländska Socialdemokraten

15var till Inför Damallsvenskan 2017: Piteå IF

 1. The Observer says:

  Håller med om det mesta, men placerar ändå PIF högre än KIF och på eller nära en medaljplats. Att vara svårspelade hemma kan räcka rätt långt i en jämn serie. Frågan om måltorka kan nog ställas till många lag. Förra året var det väl bara Linköping och Rosengård som var riktigt vassa framåt. I år är det inte lika självklart ens för dem.

 2. Uffe says:

  Piteå IF är inte lätt att tampas med på hemmaplan, så jag gissar att många triumfer där kan räcka till en fin tabellplats i höst. PIF kan säkert byta plats nr 4 med KIF Örebro, som inte imponerat och skrämt livet ur motståndarna under försäsongens träningsmatcher.

  För att gå händelserna i förväg så är nog KIF:s ”gnällbälteskollega” Eskilstuna United DFF det lag som kan utmana Rosengård och Linköping mest – förutsatt att alla bitar faller på plats under säsongen.

 3. Filip A says:

  Tänkte på en sak till hehe. Lövgren som för det mesta är given i Piteås elva, ett av Sveriges bästa lag, kan inte hon vara en landslagsspelare, eller Ekroth i Djurgården? Har tänkt på det att det finns många allsvenska spelare som får regelbunden speltid i bra lag, men som aldrig är med i diskussionen kring landslaget. Nu är just mittbackspositionerna svåra med Ilestedt utanför, men hur bra är egentligen de två- skulle var kul o höra eftersom ex Fischer, Sembrant börjar bli till åren och vilka är då bäst alternativ?

  • spelare12 says:

   Jag tycker absolut att Lövgren och Ekroth i vissa matcher visar landslagsklass men de har väl kanske inte samma toppnivå eller jämna nivå som exempelvis Sembrant. Eftersom de också bara är tre respektive två år yngre än just Sembrant så är det väl kanske inte dem som man främst ser kommer vara de som tar över. Men visst, kan de fortsätta utvecklas så är väl inte landslagsspel någon omöjlighet.

   Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt och Nathalie Björn är väl annars just nu de som jag ser som hetaste kandidaterna för mittbacksroller i landslaget framöver.

   • Filip A says:

    Ja jo så ser jag det med men det finns ju inte jättebra backar om man får säga så på ungdomssidan, det är ju de två och Berglund ev Hellenberg som finns kvar sen, men alla är bra alternativ som jag tror skulle plats i många andra landslagstrupper bland mindre länder. Det var bara spekulationer…

    • K says:

     Vadå bara dom som finns kvar? Jag hade alla dagar i veckan valt Mia Carlsson och Alexandra Lindberg före Ekroth, Hellenberg eller Lövgren. Varför ska vi nöja oss med spelare som platsar i mindre länder?

     • Filip A says:

      Nej men där har vi också allsvenska spelare som är duktiga, Carlsson har ju varit med i landslaget t.o.m. Menar bara att de hade platsat i många andra länder så det är inte brist på kvalitet!

  • Svenneberka says:

   Filip A! Tanken är god, men du har väl lärt vid det här laget att Sundhage & Persson aldrig provar några nya namn i truppen.
   Lika sällan som de låter unga, fräscha spelare få chansen i betydelselösa träningsmatcher.
   Möjligen tar man ut något nytt namn för att sedan hänvisa henne till läktaren – utan motivering.
   Att låta några nya spelare komma in, röra om lite, ställa krav på taktiskt kunnande, att spelsystem är intränat och fungerar, skulle rasera det trygga och sovande A-landslaget.
   Det vågar inte Sundhage & Persson riskera!
   Ryktas från lägret i Skåne att S & P lagt fokus på passningsspelet på offensiv planhalva….
   Men det spelar ju inte så stor roll när man inte har några (ständigt) löpande medspelare att passa till. Eller när Schelin/Schough/Blackstenius fastnat nere vid en hörnflagga.

   • Filip A says:

    Nej det förstås, synd faktiskt men med Gerhardsson finns det kanske plats för nya duktiga allsvenska spelare ifall man inte vill slita på Fischer, Lindahl, Sembrant, Seger, Schelin osv. Ett namn som Spetsmark tycker jag är för bra för att ställas utanför en trupp. Kollat in henne i fjolårets macther och hon överglänser ju Schough rejält… Även Diaz är ett namn med bra potential som måste hitta rätt och vara skadefri, då är hon aktuell liksom Petra Johansson nu när hon är tillbaka! För att inte tala om Jennifer Falk och Lina Nilsson… Nu är det bara att böna o be till Gerhardsson att han ger FLER chansen och testar!

    • Svenneberka says:

     Håller med. Spetsmark har utvecklats väldigt mycket. Hon utmanar och går mer rakt på mål än t ex Schough.
     Det måste till en föryngring, helt klart. Hoppas PG får mandat att göra en sådan. Men damchef M Domanski Lyfors ande vilar tungt över svensk damfotboll….
     Efter 25 år borde hon bytas ut i sommar när S & P lämnar. Det behövs nya ögon, ett nytt sett att arbeta.
     Övriga världen är på väg att lämna Sverige bakom sig. U20-VM var ett tydligt bevis!
     Tittade också på sammandraget Sverige-Spanien i F17 och det var smärtsamt att se hur utspelade de svenska tjejerna blev! 1-1 skulle ha blivit 5-1 till Spanien. Och matchen Barcelona-Rosengård finns ju i färskt minne.
     Men när inte Kalle Nilsson & Co ställer samma krav på damerna som på herrarna så kör vi väl på som vanligt. I samma gamla spår!

     • Filip A says:

      Amen! Haha nej men intressant att se att Johansson som varit utanför truppen hux flux tog en startplats mot Kanada? Kul då hennes spelstil borde vara jobbig att möta. Att Schough och Hurtig bildar anfallspar känns konstigt, Sundhage spelar inte ihop ett enda forwardspar utan byter match efter match. Ena stunden är det Blackstenius/ Schelin och nästa är Hammarlund och Schough. Nu är det Hurtig, vilket iofs är bra, men när ska hon bestämma sog.

 4. Martin says:

  Ytterligare ett intressant tips och även om du har rätt i att målskyttet kan bli ett problem så har jag ändå mycket svårt att förstå varför du placerar Örebro två platser över. Jämför man lagen så har båda mycket bra målvakter, helt okej mittfält och på pappret svag offensiv. Skillnaden blir att medan Piteå har en samspelt backlinje som sannolikt är en av seriens starkaste så ska Örebro spela ihop en helt ny. Man kan även säga att Piteå sett stabila ut i försäsongsmatcherna (man skulle haft minst oavgjort vid full tid mot Rosengård i Cupen) medan Örebro svajat och var direkt svaga när jag såg dom på Linköping Arena. Lite nyfiken hur du resonerade kring tipsen (eller är det bara en gut-feeling ?).

  • spelare12 says:

   Det är absolut lite magkänsla inblandad här det är inget jag rekommenderar att satsa pengar på. Men jag har väl resonerat som så att jag tycker man har värvat bra för den snabba och tekniska fotboll man åtminstone vill spela. Om man sedan får ihop det med ett till stora delar nytt lag redan i år är förstås mer osäkert. Sedan krävs ju då att spelare som Pettersson-Engström och Hjohlman hittar toppformen för att det ska gå vägen.

   Jämfört med Piteå så tycker jag det finns potential för en åtminstone nästan lika stark backlinje, ett mer spelskickligt mittfält och potentiellt giftigare målskyttar. Sedan tycker jag kanske att Piteå hade marginalerna med sig en del förra året, framförallt under vårsäsongen. Med det sagt så är Piteå också ett lag som kämpar till sig marginalerna som inget annat lag.

   Som PeE skriver så är det alltid något lag som överaskar positivt och negativt och jag chansar helt enkelt på att KIF blir en av årets positiva överraskningar, men det kan förstås lika gärna bli Piteå (igen). Jag skulle nog helt kunna kasta om 5-6 lag i mittenskiktet och känna mig lika (o)säker med mitt tips.

 5. PeE says:

  Brukar alltid vara något/några lag som överraskar positiv. Piteå har varit ett av dom de två senaste säsongerna. Materialet ( väldigt nära helsvenskt eftersom vi räknar June som pitebo nu…..) är nog inte bättre än ditt tips men med Stellan C som tränare (absolut toppklass) kan det bli bra i år också. 5:à blir det på min lista. Örebro tror jag inte hinner få ihop sitt lag i år, men dom håller absolut på att bygga nåt bra. Helt rätt att dumpa utländska spelar utan hjärta. Anders N kommer att göra ett topp 4-lag av KIF Ö, men inte i år. Jag negar och gissar dom som 9a – men hoppas lite att jag har fel. Djurgården har svåra andra året framför sig. Man kommer att sköna Emilia À mer än vad många tror och får inte till målskyttet, 7a. Hammarby tror jag också blir 12a, eller kliver ungdomarna fram – nej det räcker inte. Sedan chansar jag lite och tror inte på Rosengård i år heller. Gjorde min lista innan det blev klart med Anja M – men kan inte vela. Tvåa blir i alla fall och även om vi får hoppas på motsatsen är jag rädd att två lag drar ifrån i år också. Martin m.fl. gissa vilka jag tror tar hem det i år?

 6. PeE says:

  …sakna Emilia A ska det natuligtvis vara….. blir aldrig vän med rättstavningsfunktionen?