Inför Damallsvenskan: AIK


AIK är tillbaka i Damallsvenskan efter ett år i Norrettan. Den här gången är det en satsning på unga talanger som gäller och en stor del av truppen består av 90-talister.Man har legat ganska lågt vad gäller värvningar och sätter stor tilltro till den trupp som fixade uppflyttningen.

Tyvärr får man lite vibbar av Bälinge årgång 2008 som även de  satsade ungt men kom klart sist i serien utan en enda seger. Nu tror jag dock säkerligen att AIK kommer överraska i några matcher men över en hel säsong tror jag att man behöver några fler etablerade spelare för att klara av att ordna ett nytt kontrakt. Men laget är samspelt och många av spelarna spelar tillsammans även i U19-landslaget och kan några av spelarna ta ytterligare kliv under säsongen så  finns absolut chansen.

Målvakter:

Man har värvat Susanne Nilsson från Kopparbergs/Göteborg FC där hon mest suttit på bänken men gjort fina insatser när hon fått chansen. Hon har också erfarenhet av spel i U23-landslaget. I laget finns också Jenny Nauwelaerts de Agé.

Försvar:

Ny i försvaret är finska landslagsspelaren Maja Saari som förra året spelade i norska ligan. Hon har tidigare spelat i Umeå och där har vi mest sett henne som vänsterback där hon fått ut mer av sin fina vänsterfot. I AIK kommer hon dock säkert ta en plats som mittback. På vänsterbacksplats finns dock Elin Borg (ny från Linköping) som också har en fin vänsterfot.

U19-landslagets Jennie Nordin tar säkert plats centralt bredvid Saari och på högersidan kommer säkert offensiva Sarah Fredriksson få spela en hel del. Ett annat bra alternativ på ytterbacksplats är Elin Bragnum (även hon i U19-landslaget), som även kan spela på mittfältet. Som alternativ i försvaret finns också Stephanie Wroblewski och  Andrea Hansson, ytterligare en 93:a.

Mittfält/anfall:

Jag har placerat mittfältet som en diamant som jag tycker passar spelmaterialet bra men AIK har på försäsongen snarare spelat med en 4-1-4-1 uppställning under försäsongen. Hanna Folkesson och Madeleine Tegström (ny från Hammarby) står för rutinen på centralt mittfält och kommer bli oerhört viktiga i det defensiva spelet. Tegström har dock dragits med en del skadebekymmer.

Sedan finns ytterligare tre U19-landslagsspelare att placera på mittfältet, nämligen Malin Diaz, Therése Boström och Petra Andersson. Malin Diaz passar utmärkt i en offensiv mittfältsroll med sin teknik och speluppfattning.  Boström kan spela både centralt och på kanten. Det kommer säkert roteras en hel del bland de yngre spelarna som kanske har lite större toppar och dalar i sin form.

En av lagets absolut viktigaste spelare är landslagsmeriterade Nazanin Vaseghpanah som gör sig bäst i en offensiv yttermittfältsroll eller i anfallet. I övrigt finns i anfallsväg Clara Markstedt och Susan Varli som bra alternativ. Markstedt har på försäsongen tagit plats som högerytter och Varli varit lagets spjutspets. På väg tillbaka från en långtdsskada är också Daniella Chamoun som när hon kommer tillbaka också är ett namn för startelvan som offensiv mittfältare eller anfallare. I laget finns ännu en 93:a i Jackie Kisch Brunzell.

 

,