Inför Damallsvenskan: Djurgården


Djurgårdens ekonomi har inte tillåtit någon storsatsning utan man har valt att lita på det man har.Flera tongivande spelare har lämnat laget, bl.a. isländska landslagsmittfältaren Dóra María Lárusdóttir och anfallaren Emma Lundh. Man har dock värvat in ett antal spelare från grannklubbarna Hammarby och Tyresö. De senaste veckorna har även Annika Kukkonen och Jessica Landström blivit klara för klubben, Jessica Landström är dock fortfarande under kontrakt med Frankfurt och kommer inte ansluta förrän till sommaren.

Laget har haft en hel del problem med skador under försäsongen och man har fått ställa in ett par träningsmatcher p.g.a.det. Jag har tippat att laget åker ur Damallsvenskan denna säsong och jag tror man kämpar främst mot Vittsjö om att undvika nedflyttning. Djurgården överraskade dock positivt förra året och kan man göra något liknande i år så blir man ett mittenlag.

Mål:

Spektakulära isländska landslagsmålvakten Guðbjörg Gunnarsdóttir var stundtals rena väggen förra säsongen och det kommer hon nog behöva vara även detta år.  Bakom henne finns unga oprövade Tove Enblom som reserv.

Försvar:

Det finns ett flertal unga svenska förssvarsspelare i klubben som framförallt  är mycket bra som ytterbackar. Anna Lindblom (ny från Hammarby) håller landslagsklass på högerbacksplats. På vänstersidan håller Freja Hellenberg också hög klass och hon var nyligen uttagen i U-23-landslaget. U-19-landslagets Magdalena Ericsson (också ny från Hammarby) är också ett alternativ till vänsterbacksplatsen och båda två kan även spelas centralt.

Isländskan Katrin Jónsdóttir är en mer utpräglad mittback men kan också användas i en defensiv mittfältsroll. Ytterligare en duktig back finns i Sofia Nilsson som spelade sig in i startelvan förra året. I truppen finns också Caroline Frånberg.

Mittfält/anfall:  

Jag tycker laget har bra spelare för en 4-4-2 uppställning men laget spelar ofta snarare 4-3-3 eller 4-5-1. På mittfältet saknar man en riktigt etablerad ledare, men det fins ändå flera intressanta och lovande spelare. Holländskan Renée Slegers är på väg tillbaka från skada och kommer bli viktig för laget. Snabba och tekniska Matilda Rosqvist är ett bra alternativ på mittfältet men också i anfallet. 18-åriga Irma Helin är en stor talang som redan fått en hel del speltid och hon kommer nog få spela en hel del på Djurgårdens mittfält även i år. Ytterligare en ung spelare i truppen är Katrine Petrous, även hon ny från Hammarby. Mer rutinerade mittfältsspelare finns i Natalia Rickne och Alexandra Höglund.

På vänsterkanten kommer finska landslagets Annika Kukkonen (ny från LdB FC MAlmö) bli viktig. På högersidan tror jag på skadedrabbade Jessy Sharro. Mia Jalkerud var lagets främsta målskytt förra året och hon kommer bli mycket viktig även i år. Till sommaren tillkommer Jessica Landström och hon kommer tillföra en ny diension i Djurgårdens anfallsspel. Hon må ha varit bänkad i Frankfurt, men i Djurgårdenkommer hon bli den stora stjärnan. Jessica Landström och Mia Jalkerud kan bli ett riktigt bra anfallspar.

18-åriga Madeleine Stegius är en mjycket lovande anfallare som säkert kommer få en hel del speltid. Hon tillhörde förra året Tyresö och fick då mest sitta på bänken.  Ett sent nyförvärv och extra alternativ i anfallet är Linda Lundberg från  Rönninge/Salem.

 

,