Inför Damallsvenskan: Jitex BK


Jitex är ett ganska svårbedömt lag i år. Man har en ganska bred trupp med många jämna spelare. Man skulle behöva ett par riktiga toppspelare för att kunna utmana topplagen. Nu tror jag ändå man kan överraska lite i år och göra en bättre säsong än förra året. Jag tippar laget som  sjua, alltså två steg upp från förra året.

”Aldrig mer en isländska i laget” sa sportchefen förra året efter att den islänska målvakten lämnat klubben mitt under säsongen. Så i år har man istället satsat på finska landslagsspelare samt en kanadensisika. Man har också fått tillbaka ett par långtidsskadade spelare. Med tanke på att många spelare känns ganska jämna tror jag inte laget kommer vara särskilt skadekänsligt i år då fullgoda ersättare finns på bänken. Många spelare har varit i klubben ganska länge och man har en av de äldre och mer rutinerade trupperna i serien.

Målvakter:

Finlands landslagsmålvakt Minna Meriluoto, senast i Hammarby, kommer vara lagets förstemålvakt i år. Där bakom finns Jenny Olsson som gjort ett antal säsonger i damallsvenskan i bl.a. Jitex och Kopparbergs/Göteborg.

Försvar:

Frida Höglund är tillbaka efter skada och kommer tillsammans med Sofia Karlsson bilda bli ett rutinerat mittlås i Jitex. Även de har för övrigt en gång i tiden spelat i Kopparbergs/Göteborg FC. Liksom många andra spelare i laget är Sofia Karlsson en spelare som kan spela på många positioner.

Som mycket bra alternativ på mittbacksplats finns nyförvärvet från Kolbotn, Amelie Rybäck, som även är ett hett alternativ till en ytterbacksplats. Ny från tyska Wolfsburg är den finska landslagsspelaren Katri Nokso-Koivisto som säkerligen kommer ta plats till vänster i backlinjen. Kathlene Fernström och Caroline Lindblad är ytterligare två rutinerade defensiva krafter i truppen. Petronella Ekroth har åkt på en korsbandsskada på försäsongen och säsongen är förstörd.

Mittfält/anfall:

Elin Sandgren och norska Kristine Lindblom är två rutinerade innermittfältare som skapar stabilitet på mitten. I en offensiv mittfältsroll eller som anfallare finns finska landslagets Annica Sjölund som har varit oerhört viktig för laget de senaste åren.

Kristin Carlsson är tillbaka efter sin korsbandsskada förra året och förhoppningsvis kommer hon tillbaka i gammal fin form vilket gav henne chansen i A-landslaget.  Hennes långa inkast är ett extra anfallsvapen. Supertalangen, 17-åriga Fridolina Rolfö, tar förhoppningsvis ytterligare ett kliv i år. Hon var mycket bra redan förra året och gjorde då nio mål. Jag tycker hon gör sig bäst som forward men med sin vassa vänsterfot är hon också ett bra alternativ på yttermittfältet.

Det är ganska hård konkurrens om de offensiva platserna i laget och de två utländska nyförvärven, finska Leena Puranen  (tidigare Hammarby) och kanadensiskan Christina Julien är givetvis också med och slåss om en plats i startelvan. I truppen finns också duktiga Sofia Skog som kan spela på nästan alla positioner på plan. Ytterligare offensiva spelare i truppen är Kajsa Tornfalk, Malin Fors och Elin Carlsson.

 

,