Inför Damallsvenskan: KIF Örebro


Stabila KIF Örebro har de senaste åtta åren följande tabellrad: 5-5-5-7-7-6-7-7. Ett mycket stabilt mittenlag med andra ord och att tippa något annat än en plats mellan 5-7 är kanske lite dumt. Klubben har dock inte någon särskilt stark ekonomi och har till skillnad från många andra lag legat ganska lågt med värvningar. Jag tror laget får en liten dipp och slutar nia i år. Men som jag nämnt flera gånger förut så känns mittenlagen ganska jämna och en sjätteplats finns klart inom räckhåll. Jag tror dock inte man har kapacitet att upprepa fjolårets femte plats. Man dras dessutom med en del skador och truppen känns tunnare i år.

Målvakter: 

Förra året blev jag mycket imponerad av Nina Fellbrant som blev lagets förstemålvakt när isländskan María Björg Ágústsdóttir blev skadad. Ágústsdóttir bestämde sig sedan att sluta med fotbollen och finns alltså inte med i årets trupp. Tyvärr skadade sig sedan också Nina Fellbrant och Örebro fick stora målvaktsproblem som ledde till att utespelare vid ett par tillfällen fick ställa sig i mål. Tillslut lånade man dock in duktiga amerikanskan Valerie Henderson. Henderson finns inte heller hon med i år utan istället har man värvat Kanadas Stephanie Labbé som tidigare spelat i Piteå. Fellbrant är på väg tillbaka men kommer fram till OS-uppehållet spela i Gustafs GoIF i Norrettan. Som reserv bakom Labbé har man Emelie Lundberg (ny från Eskilstina United) som nyligen var uttagen i U23-landslaget.

Försvar: 

Örebros normalt så starka försvar dras med stora problem. Landslagets säkra mittback Sara Larsson är på väg tillbaka från skada men har en bit kvar tills hon är spelklar. I hennes ställe kommer 19-åriga Moa Narving bilda mittbackspar med landslagsmeriterade Marina Pettersson-Engström.

På skadelistan finns också Jennie Wecksell som antagligen hade varit lagets förstaval på vänsterbacks plats nu när isländska landslagsbacken Ólína Viðarsdóttir väntar barn. Som alternativ på vänsterbacksplats har man därför valt att ta in Caroline Näfver som gör comeback efter att ha varit just mammaledig. Näfver spelade senast allsvensk fotboll i Kopparbergs/Göteborg FC men dessförinnan i KIF Örebro. Återstår att se om hon kommer tillbaka till samma fina nivå som en gång gav en henne chansen i landslaget. Örebro hoppades få in isländska vänsterbacken Hallbera Gísladóttir i truppen men hon valde Piteå istället.

På högerbacksplats finns finländska landslagets Susanna Lehtinen.  I truppen finns också Maria Synnerdahl, ny från Sils IF. Ytterligare en spelare som slutade förra året är Emelie Ölander som kanske hade behövts i backlinjen i år.

Mittfält/anfall:

Örebros centrala mittfält är mycket stark med landslaget Marie Hammarström och isländska landslagets Edda Garðarsdóttir. Hammarströms giftiga vänsterfot är ett mycket bra anfallsvapen och viktig fasta situationer.  Garðarsdóttir hade en hel del skadebekymmer under förra året, men är nu tillbaka. Ute till vänster finns rutinerade Elin Magnusson som sällan gör en dålig match. Hon är också ett alternativ att använda centralt.

I en ytterroll på högersidan eller i anfallet finns den ofta smart spelande och målfarliga finskan Sanna Talonen. I truppen finns bland mittfältarna också Marie Ståhlberg som även kan användas på många andra positioner i laget. Som offensiv mittfältare eller anfallare finns också Hanna Ågren som gjorde flera fina inhopp förra året.

I anfallet har man tappat två spelare som blixtrar till lite då och då nämligen Kim Ekebom-Arodin (nu i Eskilstuna United) och hårt skadedrabbade Emelia Erixon som varvar ner i Kumla. Kvar sedan förra året är nigerianska landslagsspelaren Sarah Michael som är ett ständigt hot mot motståndarförsvaren. Ny för i år från Sunnanå är Linda Fransson och hon kan säkert bli en bra anfallspartner för Michael.

I truppen finns också de tre 17-åringarna Ellen Karlsson (mittfältare/ytterback), Linda Hallin (mittfältare) och Fanny Persson (forward) som flyttats upp från ungdomslaget.

 

,