Inför Damallsvenskan: LdB FC Malmö


Regerande mästarna från Malmö siktar mot ett tredje guld i år. Något favoritskap behöver de dock inte känna av då de flesta tippar både Tyresö och Linköping högre upp i årets damallsvenska. Laget har tappat flera tongivande spelare till den här säsongen, men ersättarna går inte av för hackor de heller. De tyngsta tappen är Nilla Fischer och Manon Melis som båda  har gått till Linköping. Dessutom har man tappat Caroline Seger, som förstärkte laget under hösten, till Tyresö.

Efter ett par tunga nyförvärv under hösten i form av Anja Mittag och Ramona Bachmann har större delen av vintern handlat om ekonomiska problem. Man kunde därför inte riktigt göra så många värvningar som man kanske tänkt från början.  Jag tycker dock att man har en av de allra bästa startelvorna i Damallsvenskan och har tippat laget som tvåa i år. Klarar man sig undan fler skador skulle jag inte bli förvånad om man är med och utmanar om guldet.

Målvakter: 

Jag tycker man har Damallsvenskans bästa målvakt i Þóra Helgadóttir. Hon var fullständigt fenomenal i Champions League senast och är en trygghet för backlinjen. Sverieges U-23 målvakt Hilda Carlén finns där bakom som en mycket bra reservmålvakt.

Försvar: 

Försvaret har känts som lagets svagaste del, men nu har man nog fått ihop det riktigt bra tillslut. Efter förra säsongen slutade de båda vänsterbackarna Linda Forsberg och Nera Smajic. Man valde då att istället flytta ner Frida Nordin som vänsterback. Frida Nordin är en mycket bra spelare men någon naturlig vänsterback är hon inte. Hon passar klart bäst på högeryttermittfält där hon kanske levererar Sveriges bästa inlägg. Frida drabbades dock av knäskada i Champions League och blir borta ganska länge. Man valde då att värva in Nya Zeelands bästa spelare Ali Riley fram till OS och man har nu istället en världsback på vänstersidan. Som backup finns unga Saga Fredriksson som visade framfötterna i Champions League.

Lysande i Champions League var också mittbacksparet Malin Levenstad och Amanda Ilestedt som visade att de håller mot starkt internationellt motstånd. På väg tillbaka från skada är också danska landslagsbacken Christina Øyangen Ørntoft som när hon är tillbaka i full form håller minst lika hög klass som de båda tidigare nämnda mittbackarna.  Ilestedt kan också användas som defensiv mittfältare. I truppen finns också stabila Emma Wilhelmsson som även hon kan användas som mittback eller defensiv mittfältare.

På högersidan är Lina Nilsson given. Hon och Ali Riley är två av de bästa offensiva ytterbackarna i serien och här har LdB ett extra offensivt vapen.

Mittfält/anfall:  

På det centrala mittfältet kommer nog förstavalen bli tyskan Katrin Schmidt (ny från Tyresö) och isländskan Sara Björk Gunnarsdóttir. Här har man två bollvinnande evighetsmaskiner som nästan aldrig gör en dålig match. Gunnarsdóttir är också ett bra alternativ till anfallet.

På offensivt mittfät börjar bli riktigt intressant och här har man en fantastisk uppställning med en överdos av fart och teknik. Till vänster finns danska Katrine Veje som inlett säsongen strålande och fortfarande är i stark utveckling. Therese Sjögran och Ramona Bachmann kommer säkert ta hand om högeryttermittfält och den centrala offensiva mittälts-/släpande forward- rollen och kanske alternerar en del.  Kreativa, smarta Sjögran, vilt satsande och tekniska Veje och oberäkneliga, snabbfotade Bachmann kommer ställa till det rejält för motståndarförsvaren och kommer säkert skapa luckor åt tyska landslagets måltjuv Anja Mittag som ofta är på rätt plats vid rätt tillfälle. Det kommer bli upp till framförallt Anja Mittag och Ramona Bachmann att göra målen nu när Manon Melis har lämnat.

I unga Elin Rubensson och äntligen skadefria Sarah Storck har man ytterligare två  snabba offensiva vapen. Kanske tar någon av dem ytterligare ett kliv i år.

 

,