Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan: Linköpings FC

Linköping har storsatsat inför den här säsongen och kommer till skillnad från förra året säkerligen vara med i den absoluta toppen. Till de starkaste nyförvärven hör Manon Melis och Nilla Fischer som båda är hämtade från mästarklubben LdB FC Malmö. Får man till spelet så kan man vara med och slåss om guldet. Jag har tippat laget som trea i årets serie och allt annat än en topp-4 placering vore oerhört överraskande.

Laget har både en imponerande bredd och topp i alla lagdelar och kommer inte vara särskilt skadekänsligt.  Man har främst värvat på anfallssidan, vilket känns naturligt eftersom laget de senaste säsongerna haft ganska svårt att göra mål.

Målvakter: 

Linköping har i år Damallsvenskans bästa målvaktuppsättning med två landslags målvakter i Sofia Lundgren och Englands Karen Bardsley.

Försvar:

Försvaret är intakt sedna förra året och Linköping kommer vara ett försvarsstarkt lag även i år. Sveriges bästa back Charlotte Rohlin är ledaren i försvaret. Bredvid sig har hon norska landslagsspelaren Nora Holstd Berge och tillsammans bildar de ett starkt mittlås. På vänsterbacksplats finns unga och redan landslagsmeriterade Jessica Samuelsson som är en av Sverges mest lovande vänsterbackar.

På högersidan finns Maja Krantz som också håller landslagsklass och personligen tycker jag det är märkligt att hon inte fått chansen i landslaget ännu.  Ett alternativ på ytterbacksplats är Matilda Agné. Agné, som förra året var lagkapten i Hammarby,  är även ett alternativ för mittfältet. Det samma gäller Josefine Alfsson som gör sitt andra år i klubben men som tidigare även spelat i allsvenskan med LdB FC Malmö.

Mittfält:

En av säsongens bästa värvningar finns på mitten, nämligen Nilla Fischer. Hon är en av Sveriges absolut starkaste bollvinnare och kommer bli viktig på det defensiva mittfältet. På det centrala mittfältet finns flera bra alternativ med danska landslagsspelaren Mariann Gajhede Knudsen och landslagsmeriterade Petra Larsson. 

Mer offensiva spelare finns också, t.ex. Louise ”Lollo” Fors som jag tror skulle passa utmärkt i en offensiv central roll. På väg tillbaka efter sin korsbandsskada är Tilda Heimersson som även hon har landslagsmeriter. En annan spelare som håller mycket hög klass och skulle vara ett utmärkt alternativ i offenven är Norges Ingrid Schjelderup. Hon hade en skadebekymmer förra året men gjorde en väldigt bra höst, tyvärr har hon även nu på försäsogen dragits med lite skadekänningar.

Anfall:

Damallsvenskans snabbaste anfall kommer ställa till  problem för samtliga lag i år. Här finns hypersnabba holländska skyttedrottningen Manon Melis (ny från Malmö), lika snabba australiensiskan Lisa  de Vanna (för några år sedan i AIK) och sedan tidigare i laget Finlands Linda Sällström.  Alla tre tillhör de snabbaste spelarna i Damallsvenskan och får de rätt bollar att jobba med kommer laget kanske fördubbla målskörden från förra året.  Linda Sällström skadade sig dock tyvärr vid en landskamp igår och det främre ledbandet gick av och säsongen är därmed dessvärre förstörd för hennes del. Ny för året i laget är också Emma Lundh, senast i Djurgården, och jag tror hon kommer ta ytterligare ett steg i år och närma sig en landslagsplats. I truppen finns också U-19 landslagets Jonna Andersson.