Inför Damallsvenskan: Piteå IF


Publiklaget Piteå fortsätter sin satsning för att nå den absoluta toppen, men har fortfarande en ganska lång bit kvar. Laget har haft stor omsättning på spelare men det känns som man har fått ihop en bredare och jämnare trupp till den här säsongen. De kanadensiska spelarna är borta och nu har man satsat mer nordiskt istället och kommer därmed säkerligen ha hela truppen samlad i större utsträckning.

Man försökte i år höja biljettpriserna med hela 50% vilket möttes av hårda protester och man valde tillslut att ta tillbaka det. Ett klokt beslut, jag tror inte man hade tjänat särskilt mycket på att höja priserna så pass mycket eftersom man säkerligen skulle skrämma bort ganska många åskådare. Bättre då att försöka locka mycket folk till matcherna, det bör rimligtvis göra att fler sponsorer bli intresserade av att stötta laget och dessutom ger det en atmosfär som kan locka fler bra spelare.

Piteå har som målsättning att bli bättre än förra året då man slutade tia. Det tror jag man har goda förutsättningar att klara av och jag har tippat laget som åtta. Det är dock jämnt mellan lagen i mittenskiktet och jag tror man kämpar främst mot Umeå IK, Jitex och KIF Örebro om platserna 6-9. Jag trodde

Målvakter: 

Förra året hade man under flera matcher problem på målvaktssidan. Stephanie Labbé som var förstemålvakt var borta både på landslagsuppdrag och p.g.a. skador. Hon spelar i år för KIF Örebro.  Piteå har istället tagit in australiensiska landslagsmålvakten Lydia Williams som inte kommer bli borta särskilt mycket med landslaget eftersom Australien misslyckades att kvala in till OS. Man har också hämtat duktiga Maria Rönnback från Åland United och i klubben sedan tidigare finns även Hanna Wikström.

Försvar:  

I försvaret finns några olika tänkbara konstellationer.  Hallbera Gisladóttir kommer säkerligen bli förstavalet på vänsterbacksplatsen. Isländskan, som gillar att gå med i offensiven ska bli intressant att följa under sitt första år i Damallsvenskan.

I mittförsvaret är förstås lagets nigerianska stjärna Faith Ikidi given även om hon är mycket bra även som ytterback och mittfältare. Bredvid sig kommer hon säkert ha unga mycket lovande Sara Eliasson, som jag dock skulle placera på högerkanten.  Jag tycker att finska landslagsspelaren Anna Westerlund,  ordinarie mittback i Umeå IK hela förra säsongen är det bästa alternativet bredvid Ikidi när alla mittfältare är skadefria. I truppen finns också Emelie Lövgren som även hon kan spela både i försvaret och på mittfältet.  Lena Blomkvist är ytterligare en och lovande spelare som vi nog kommer få se på högerbacksplatsen.

Mittfält:

Josefin Johansson missade större delen av förra säsongen p.g.a. skada. Nu är hon på väg tillbaka och kan tillsammans med Sofie Persson (ny från Tyresö) bli ett bra innermittfältspar. Sofie Persson fick sitta på bänken större delen av säsongen i Tyresö men i Piteå kommer hon bli en nyckelspelare. På kanterna finns de båda norskorna June Pedersen och Ann-Mari Dovland. June Pedersen är också på väg tillbaka från skada och hon är kanske lagets allra viktigaste spelare som sällan gör en dålig match. Personligen tycker jag det är märkligt att hon inte är bofast i Norges A-landslag.  Ann-Mari Dovland är ny för året och jag tror hon kan få ett rejält genombrott i år. Den nya vänsterkanten med Dovland och Gisladóttir kan bli ett riktigt bra anfallsvapen för Piteå.  Erika Karlsson är också en spelare som är riktigt bra när hon är i form och är ett alternativ på offensivt mittfält. Bland mittfältsspelarna i truppen finns också Elin Bergkvist och Camilla Johansson.

Anfall:

Snabba och starka Hanna Pettersson (ny från Umeå IK) och tekniska och kvicka amerikanskan  Jennifer Nobis kompletterar varandra bra och kan bli ett riktigt bra anfallspar. Det är två spelare som ger allt i alla lägen. I övrigt i anfallsväg finns Victoria Forsmark  och Jessica Olofsson.

 

,