Inför Damallsvenskan: Tyresö FF


Tyresö är årets stora seriefavorit efter en rad stjärnvärvningar med Marta i spetsen. Allt annat än guld kommer nog kännas som ett litet misslyckande, men i årets serie kommer det inte gå att jogga hem någon enkel serieseger. Med så många ny spelare gäller det också att få ihop laget. Det positiva för Tyresös del är att många av nyförvärven spelat tillsammans förut i WPS eller i svenska landslaget.

Hemma på Bollmoravallen kommer nog publiksnittet öka markant och man håller på att fixa extra läktare till premiären. Även på bortamatcherna kan man nog räkna med ganska stora åskådarskaror.

Målvakter:

Carola Söberg och Maja Åström är två mycket bra målvakter som båda har varsin A-landskamp på meritlistan. Just nu är de dock strax utanför det svenska landslaget. Söberg kommer vara förstavalet även i år och Åström kommer säkert få stå i svenska cupen precis som förra året. Som tredjemålvakt har man unga lovande Jessica Höglander.

Backar:

Ny i backlinjen är landslagsbacken Linda Sembrant som förra säsongen spelade i Kopparbergs/Göteborg FC. Hon kommer bilda ett starkt mittlås med Johanna Frisk. Här finns också landslagsmeriterade Karin Lissel som utmärkt alternativ men hon känns i dagsläget som tredjevalet på positionen.

Ytterbackar är precis som förra året danska landslagsspelaren Line Røddik Hansen till vänster och landslagets Annica Svensson till höger. Ytterligare reserver för backlinjen finns i Helén Eke (utlånad till Hammarby förra året) och ytterback/yttermittfältare Lisa Klinga som återvänt efter ett år i Linköping.

Mittfält: 

Det är främst på mittfält/offensivt mittfät som Tyresö ser ruskigt starka ut i år. Ett innermittfält bestående av Caroline Seger och Lisa Dahlkvist med Verónica Boquete som offensiv spets kommer bli oerhört starkt. Som offensiva yttrar finns duktiga holländska landslagsspelaren Kirsten van de Ven och självklart Marta som dock bör ha en ganska fri roll. Boquete , som blev utsedd tillvärdefullaste spelare i WPS förra året, kommer tillsammans med Marta säkert stundtals ha lekstuga med motståndarförsvaren.

Ett vasst alternativ som ytterback/yttermittfält eller framförallt defensiv mittfältare, där jag tycker hon gör sig allra bäst, finns Martas landsmaninna Elaine. 22-åriga Emilia Appelqvist är ytterligare en bra mittfältare, men i den tuff konkurrensen får hon nog främst ses som inhoppare. I truppen finns också 18-åriga talangen Lisa Grönborg (ny från Hammarby).

Anfall:

Madelaine Edlund kommer vara Tyresös spjutspets men hon kommer ha bra uppbackning av offensivt mittfält. Hon kommer säkert göra många mål i år , det gäller nog bara att vara på rätt plats när Marta och gänget drar sönder försvaret.  En spelare som Marta är givetvis också ett alternativ som renodlad forward. I truppen finns i anfallsväg också Tyresö-fostrade Jennifer Egelryd och lovande snart 18-åriga Pauline Hammarlund. Josefine Öqvist ska bli mamma och spelar inte i år.

 

,