Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan: Umeå IK

Umeå IK har som mål att nå en bättre placering  än förra året, det är alltså topp två som gäller! Med tanke på att spelare som Ramona Bachmann och Sofia Jakobsson har lämnat klubben känns den målsättningen väl optimistisk. Man har valt att satsa på svenska talanger och det finns många framtidnamn i klubben.

Jag tror laget hamnar på en sjätte plats, men då måste målskyttarna leverera. Det är jämnt i mittenskiktet av tabellen och man kan lika gärna hamna på nionde plats.

Målvakter:

Sverige föredetta landslagsmålvakt Caroline Jönsson håller fortsatt mycket hög klass och är en stor trygghet för Umeå-försvaret.  Malin Reuterwall är lagets andra målvakt och hon fick vid några tillfällen förra året visa att även hon håller hög klass.

Försvar:

Emma Berglund är den stora ledargestalten i försvaret. Hon går från klarhet till klarhet och har den senaste tiden fått spela ett antal landskamper. Snart 21-åriga Linnéa Ågren visade framfötterna förra året och är ett bra alternativ som mittlås tillsammans med Berglund. Alexandra Nilsson är också ett alternativ som mittback och hon har spelat där en del under försäsongen. Hon är dock även ett utmärkt val för en ytterbacksplats.

Ett annat bra alternativ till vänsterbacksplatsen är ännu inte 20 år fyllda vänsterfotade Elin Landström. På högerbacksplats kommer säkerligen finska landslagsspelaren Tuija Hyyrynen ta plats. Fanny Hjelm, som även kan spela på mittfältet, och unga Jasmin Nejati och Johanna Nyman är andra alternativ på ytterbacksplats.

Mittfält/anfall:

Nigerianska landslagsspelaren Rita Chikwelu är oerhört viktig för laget, både defensivt och offensivt. Hon jobbar alltid hårt och gör sällan en dålig match. Bredvid sig på det centrala mittfältet har hon landslagsmeriterade Emelie Konradsson som får ett större spel år för år. Tillbaka i laget efter ett sabbatsår är Emma Åberg-Zingmark. Jag tror hon skulle göra sig utmärkt i en offensiv central mittfältsroll och kan mycket väl få ett rejält genombrott i sin comeback.

På vänsteryttern finns Chikwelus landsmaninna Ogonna Chukwudi, en teknisk spelare som gillar att utmana en-mot-en. Rutinerade Maria Nordbrandt är på väg tillbaka från en fotskada. Hon behövs tillbaka i full form för att stärka det någo tunna anfallet. Ny för året i anfallet är Jenny Hjolman som förra året spelade för Sundsvall i Norrettan. Umeå tror stenhårt på den snabba anfallaren och hon kan mycket väl bli årets stjärnskott. Snart 21-åriga Linda Molin tar kanske ett kliv till i år och är med och kämpar om en offensiv plats i startelvan. I anfallsväg finns också ett år yngre Annina Wede finns också i truppen.

En riktig supertalang har man hittat i 16-åriga anfallaren Lina Hurtig. Hon kommer säkert få en del speltid redan i år. Hanna Sandström är ytterligare en spelare som ingår i F-17 landslaget.