Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan: Vittsjö GIK

Vittsjö har till skillnad från nykomlingskollegan AIK gjort en hel del utländska nyförvärv. Ett litet problem är dock att de flesta utländska förvärven anslutit till truppen ganska sent. Vittsjö behöver vara ett samspelt lag om man ska fixa kontraktet och redan i omgång två möter man AIK i nyckelmatch.

Det känns som att Vittsjö har lärt sig av Dalsjöfors misstag förra året. Det dröjde halva serien innan Dalsjöfors gjorde de etablerade värvningar som krävs för att hänga med i damallsvenskan. Vittsjö har redan nu en trupp som på pappret känns likvärdig den som Dalsjöfors hade i slutet av säsongen. Det kommer ändå bli mycket tufft att ordna nytt kontrakt men man har ändå gett sig själva chansen.

Jag har tippat laget som tia och jag tror man kommer slåss främst med Djurgården om att undvika den andra nedflyttningsplatsen (jag tror AIK kommer hamna sist).

Målvakter:

I Hollands landslagsmålvakt Loes Geurts har Vittsjö fått en riktigt bra sista utpost och hon kommer säkerligen få en hel del att stå. Sonja Fransson var lagets förstemålvakt förra året och det är alltid tryggt att ha en reservmålvakt som gjort många matcher med laget.

Försvar: 

Amerikanska Kendall Fletcher ser jag som given mittback. Ifeoma Dieke är en mycket bra mittback även hon men jag tror hon skulle behövas på det defensiva mittfältet om man ska orka hålla spelet uppe hyfsat. Bra mittbackar har man också i Emma Kullberg och även rutinerade Charlotte Bergstrand är ett alternativ. Snabba och tekniska  talangen Emma Kullberg borde kunna passa bra på någon av ytterbacksplatserna men det troliga är att hon tar en mittbacksplats.

Louise Andersson kommer säkert ta plats på den ena ytterbacksplatsen och kanske får ett litet genombrott i år. I övrigt finns det några andra ganska unga orutinerade spelare som alternativ på ytterbacksplats i form av Ida Ohlsson och Malin Winqvist.

Duktiga Johanna Rosén hade också varit ett alternativ i backlinjen men hon satsar inte längre för fullt på fotbollenoch kommer nog bara finnas med i laget om det skulle krisa sig med skador. Bland backar i truppen finns också Malin Bornander och Madeleine Nygren-Bonnier.

Mittfält:

Vittsjös mittfält och anfall är faktiskt inte så dåligt och har absolut kapacitet att ställa till en hel del problem för de flesta lag.

Ifeoma Dieke skulle jag som sagt placera på mittfältet, jag tror man kommer behöva en riktig bollvinnare där. Bredvid Dieke på defensivt mittfält skulle jag placera passningssäkra  Vlora Bajraktaraj. På offensivt centralt mittfält kommer amerikanskan Danesha Adams bli oerhört viktig för Vittsjös anfallsspel. Nya Zeelands landsslagsspelare Kirsty Yallop är en klasspelare som nog kommer hålla till till höger på mittfältet. Till vänster finns duktiga mittfältaren Sandra Adolfsson som kanske blir årets stora utropstecken?!

I truppen finns en rad unga mittfältare som alternativ i form av Johanna Andersson, Nathalie Nilsson, Emma Unkuri, Erika Martinsson och Josefine Mårtensson.

Anfall: 

I anfallet finns förra årets skyttedrotting i Söderettan, Sofie Andersson. Hon har ganska stor press på sig då det främst är hon som ska göra målen.   Sofie Andersson som har tidigare allsvensk erfarenhet från Kopparbergs/Göteborg och Kristianstad men det är först i Vittsjö hon har blivit en renodlad forward. Nu gäller det att få igång målskyttet även på allsvensk nivå. Ett bra alternativ i anfallet finns också i Emma Sjödahl.