Inför Elitettan 2015: Bottenstriden


Slutligen en titt på vad jag förväntar mig bli bottenstriden i Elitettan 2015. Det här lag med ganska tunna trupper och framförallt många unga och orutinerade spelare. Man är ganska beroende av ett par nyckelspelare verkligen levererar men ännu viktigare är nog att de levererar bättre än konkurrenterna som lagenhet. Som vanligt med unga spelare så finns det ju också stort utrymme för utveckling och det lag som får ett par talanger att blomma ut ligger bra till.

3 lag åker ur serien och här är de 4 lag jag tror får slåss i botten:


11. Bollstanäs SK (11:a förra året)
En stor del av startelvan från förra året är kvar men man bör rimligtvis vara lite offensivt försvagade i år utan Julia Zigiotti Olme och Ida Hedstad som var de främsta målskyttarna förra året.

Helén Holmgren är dock tillbaka efter några säsonger i andra Stockholmsklubbar och tillsammans med ett annat offensivt nyförvärv, talangen Michelle Rojas Flores, kan de nog åtminstone delvis fylla det tomrummet.

F19-landslagets Julia Ekholm är viktig i mittförsvaret tillsammans med Emma Widström. Mariama Jammeh och Emma Böhlander är ytterligare talanger att hålla ögonen på. Rutinerade Malin Engdahl är ändå lagets viktigaste spelare och kommer ha en nyckelroll var man än placerar henne på planen.


12. QBIK (9:a förra året)
Jag trodde på övre halvan för QBIK förra året men laget hade bekymmer att göra mål med Mia Skoglund på skadelistan. Nu har hon lämnat laget och det har även Jocelyn Charette , Ida Lindqvist och Elin Nyman som var de tre främsta målskyttarna förra året. Vem ska göra målen nu?

Lagets styrka finns i backlinjen som har hållit sig ganska intakt med systrarna Emelie och Susanne Skålberg, Erika Stolpe samt F19-landslagets Emelie Andersson. Laget släppte in klart minst mål av lagen på nedre halvan förra året och det blir nog nyckeln till att fixa nytt kontrakt även i år.

Defensiven har dock också försvagats en del när stabila målvakten Maria Yatrakis har dragit sig tillbaka. Lina Lundqvist ska försöka fylla hennes handskar. De som ska håll ihop det lite längre upp på planen är i Elsa Karlsson och Amanda Ogenvall, som båda varit viktiga startspelare de senaste säsongerna.


13. Älta IF (10:a förra året)
Har tappat halva startelvan och lär få det tufft i år med en väldigt ung trupp.  27-åriga nyförvärvet Rebecka Lange, Gotlands bästa spelare 2014,  blir en viktig bollvinnare i laget där väldigt många ännu inte fyllt 20.

Isländskan Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir stänkte in en hel del mål med vänstern förra året och måste nog göra mycket mål även i år om laget ska lyckas hänga kvar. Lagets andra isländska, Telma Ólafsdóttir, blir viktig i defensiven.

Det blir också intressant att se den talangfulla målvakten Patricia Kaldoyo som lånats in från Hammarby blir kul att se i Elitettan. På mittfältet blir det intressant att se om Johanna Rytting Kaneryd kan ta ett kliv till i år och det samma gäller tekniska Lejla Basic.


14. Lidköpings FK (nykomling)
Känns svagast av nykomligarna då man inte har förstärkt med några spelare med rutin från denna nivå. Man istället satsat på lokal talang och hämtat spelare från förra säsongens seriekonkurrenter.

Har tappat sin främsta målskytt Maria Johansson till den cypriotiska ligan. Skövdes Emma Sandsjö, delad skytteligavinnare med just Johansson i division 1 Norra Götaland förra året, ersätter henne. Viktig i offensiven blir också pålitliga målskytten Sandra Lagerbratt.

F19-landslagsmeriterade målvakten Matilda Haglund kommer nog att få fullt upp. Lagkapten och all-round-spelaren Amanda Reinhardt och Karin Goffe blir två andra nyckelspelare i defensiven. Systrarna Carin och Caroline Berling är viktiga på mittfältet.


Tipset plats 1-4
Tipset plats 5-7
Tipset plats 8-10


2 svar till “Inför Elitettan 2015: Bottenstriden”

    • Jag har underskattat Älta förr hehe

      Man kan ju misstänka ett av essen heter Elin Ekblom Bak också i år