Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Elitettan 2015: Hela tipset

De senaste dagarna har jag presenterat mitt tips för Elitettan 2015, här kommer en summering. Två lag flyttas upp och tre lag flyttas ner. Det här är absolut en av årets mest svårtippade serier där nästan alla kan slå alla. Lite utfylligare info om lagen på följande länkar: Plats 1-4, 5-7, 8-10, 11-14


1. Djurgårdens IF (4:a förra året)
Årets storfavorit ser stark ut i alla lagdelar. Man har den hetaste offensiven där skyttedrottningarna Mia Jalkerud, Madeleine Stegius och Alexandra Höglund är en garanti för att laget kommer göra mycket mål. Serbiens landslagsmålvakt Susanne Nilsson stabiliserar defensiven där Sofia Nilsson är en av flera spelare med damallsvensk rutin.

2. Hovås Billdal IF (6:a förra året)
Fjolårets sexa har fått behålla sin trupp och spetsat till den ening.  Har en urstark och rutinerad centrallinje från Jenny Olsson i mål, nyförvärvet Robyn Decker i försvaret, Jessica Julin och Linda Nöjd på mitten och nya Ida Hedstad i offensiven.


3. IF Limhamn Bunkeflo (8:a förra året)
Har tappat några offensiva nyckelspelare men också värvat en hel del. Särskilt intressant ser mittfältet ut med talangen Nellie Lilja och nyförvärven Dafina Memedov och Anna Welin. Emma Krantz och Emma Ekman samt anfallstalangen Amanda Persson är andra intressanta nyförvärv i en av seriens minst skadekänsliga trupper.

4. Kvarnsvedens IK (5:a förra året)
Har haft stor trupprotation där större delen av stommen ersatts med nya spelare i en ganska tunn trupp.  Malawiska anfallstalangen Tabitha Chawinga är jag särskilt spänd på att se och defensivt så blir amerikanskan Sarah Elnicky viktig. Marie Salander, Denise Sundberg och Elin Danielsson samt comebackande Michaela Hermansson har varit viktiga pjäser de senaste åren.

5. IFK Kalmar (nykomling)
Får titeln ”pigg nykomling” och gör en satsning för att etablera sig i eliten. Trion Linnéa Johansson, Amanda Fredriksson och nyförvärvet Mathilda Johansson Prakt bildar en stark offensiv. Jonna Ståhl och återvändarna Maja Träff Williams och Emma Jones är viktiga nyförvärv. Barometern sänder lagets hemmamatcher på webben.

6. IK Sirius (7:a förra året)
Truppen har försvagats de senste två säsongerna och är lite tunn men man har en bra startelva. Målvaktstalangen Emma Holmgren kan nog blomma ut i år. Starkt mittfält  Moa Mattsson, Fanny Andersson och Julia Lyckberg. Caroline Lundberg och nyförvärvet Tempest-Marie Norlin ska göra målen.

7. Kungsbacka DFF  (nykomling)
Tappade några rutinerade spelare under vintern men har också värvat friskt. Assisterande tränaren Stina Segerström gör förhoppningsvis comeback i mittförsvaret. Damallsvensk rutin finns oclkså på mittfältet i finska Leena Puranen och i offensiven kommer nog nyförvärven Elin Nilsen och Mimmi Asperot att leverera.

8. Sunnanå SK (3:a förra året)
Proffssatsningen är lagd på is och nu ska istället talangerna leverera i en kraftigt föryngrad och ganska tunn trupp. Comebackande Alexandra Nilsson och finska Annika Kukkonen blir viktiga med sin rutin i defensven. I offensiven finns det många talanger som kan blomma ut i år, kanske Rikka Ketoja, Annina Wede eller Christine Tjärnlund?

9. Jitex BK Mölndal (nedflyttade från Damallsvenskan)
Har förstås tappat många viktiga spelare i och med nedflyttningen. Trion Linn Andersson, Amanda Östervall och Anna Oscarsson är kvar och blir viktiga. Oscarsson flyttar till Hammarby i sommar men då är nog isländska backen Soffía Arnþrúður Gunnarsdóttir tillbaka från skada. Ida Andersson och Alexandra Vera är lovande i offensiven.

10. Östersunds DFF (nykomling)
Det är en mycket internationell trupp som man kommer till Elitettan med. Frida Sjöberg  ska leverera i offensiven tillsammans med thailändska  Thanatta Chawong och brasilianska Laylla DaCruz. Amerikanskan Melinda Ingalls blev utsedd till länets bästa spelare förra året och är viktig på mittfältet. I defensiven blir moldaviska målvakten Ina Budestean och isländska backen Eyrún Guðmundsdóttir viktiga.

11. Bollstanäs SK (11:a förra året)
Har tapapt sina vassaste målskyttar men där kan kanske Helén Holmgren och Michelle Rojas Flores ersätta. F19-landslagets Julia Ekholm är viktig i mittförsvaret men rutinerade Malin Engdahl är ändå lagets viktigaste spelare och kommer ha en nyckelroll var man än placerar henne på planen.


12. QBIK (9:a förra året)
Har tappat flera nyckelspelare som man inte riktigt lyckats ersätta. Har en riktigt stark defensiv med bl.a. Susanne Skålberg och amt F19-landslagets Emelie Andersson. Elsa Karlsson och Amanda Ogenvall blir viktiga längre upp i planen men vem ska göra målen?.

13. Älta IF (10:a förra året)
Har tappat halva startelvan och lär få det tufft i år med en väldigt ung trupp. Isländskan Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir blir mycket viktig i offensiven och landsmaninnan Telma Ólafsdóttir i defensiven. Målvakten Patricia Kaldoyo kan överraska och på mittfältet har man talangen Johanna Rytting Kaneryd. Kommer Elin Ekblom-Bak in igen och räddar laget i år?

14. Lidköpings FK (nykomling)
Det finns väldigt lite rutin från den här nivån i truppen och man kommer att få det tufft. Sandra Lagerbratt och nyförvärvet Emma Sandsjö ska göra målen.  Amanda Reinhardt och Karin Goffe blir två andra nyckelspelare i defensiven.