Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Elitettan 2016: Undre halvan

Elitettan är som vanligt svårtippad. Jag tror att Älta får det tufft och att Sirius håller sig undan nedflyttningsstriden men i övrigt känns det ganska ovisst i bottenstriden.

Översikt av trupper, spelarförluster och nyförvärv på Silly Season-sidan

Här kommer årets tips:

8. IK Sirius (6:a förra året)
Som nykomling i Norrettan 2012 nådde man hela vägen till allsvenskt kval men sedan dess har man bara kommit längre och längre från uppflyttning. Den trenden tror jag fortsätter i år då man försvagats ytterligare en aning, främst offensivt.

Har en av Sveriges mest lovande målvakter i F19-EM-hjälten Emma Holmgren. Moa Mattsson och Julia Lyckberg viktiga på mittfältet och Mikaela Björklund i backlinjen. Offensivt ser det som sagt ganska tunt ut men Josefin Jarstad är ett bra nyförvärv och Elin Åkerman och Agnes Nyberg är unga och lovande.

 

9. Sunnanå SK (7:a förra året)
Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om Sunnanå i år men särskilt stabilt känns i alla fall inte laget. Efter att man tvingades lägga ner proffssatsningen har truppen blivit allt yngre. Backlinjen är orutinerad i år och tyska Michelle Wörner och nyförvärvet Mikaela Sundlöv blir viktiga framför Lovisa Koss i målet.

Finskorna Tanja Nousiainen och Rikka Ketoja är båda på gång efter skador och blir viktiga på mittfältet tillsammans med Stina Hedlund och Olivia Holm.  Christine Tjärnlund slutade fyra i skytteligan förra året med sina 16 mål och är förstås nyckeln i offensiven tillsammans med Annina Wede.

 

10. AIK (12:a i Damallsvenskan förra året)
Har tappat i stort sett hela förra årets starelva efter degraderingen och har en ung men som vanligt mycket talangfull trupp. Orutinerat i backlinjen men har ett bra mittfält med Jessica Thorin, Eldina Ahmic och nyförvärven Matilda Rosqvist och armeniska Kristina Mangasaryan.

Offensivt blir det spännande att förlja snart 17-åriga Loreta Kullashis utveckling. Hon kommer nog göra en hel del mål och backas upp av bl.a. Daniella Novaković, nyförvärvet Nicole Modin.

 

11. Sundsvalls DFF (nykomling)
Sundsvall siktar på att nå Damallsvenskan 2017 och har med andra ord inte råd att åka ur Elitettan i år. Har gjort en bra Silly Season där man värvat klokt. Inte minst tror jag amerikanskan Megan Kufeld blir vass i målet och även mittbacken Sara Schumertl känns väldigt lovande.

Offensivt har man tappat sina rutinerade målskyttar men nya utländska duon, kamerunska Ajara Nchout och amerikanska Danielle Au, kommer att skapa bekymmer för motståndarna.

 

12. Kungsbacka DFF (10:a förra året)
En redan ganska ung trupp har föryngrats ytterligare när de mest rutinerade har lämnat. Kämpade runt nedflyttningsstrecket förra året och det tror jag man får göra även i år även om en del av talanger som Josefine Rybrink och Ida Strömblad säkert tagit ett kliv till.

Får in lite mer styrka på mittfältet med Julia Wahlberg och även damallsvenk rutin i mål med Fanny Lund. Precis som förra året är det nog främst Karin Lundin, Mimmi Asperot och Julia Strahl som ska göra målen.

 

13. Holmalunds IF (nykomling)
Har varit kloka och stärkt upp centrallinjen men frågan är om det verkligen finns tillräckligt med spets i truppen. Har ett väldigt rutinerat mittfält med spelande assisterande tränarna Caroline Berling och Jessica Julin. Anna Furberg bra nyförvärv i backlinjen.

Även om man har ganska många alternativ så tror jag att Holmalund kan få problem i offensiven.Till skillnad från de andra nykomlingarna har man ingen spelare som öste in mål i division 1 förra året även om Antonia Ferm Sandberg gjorde tvåsiffrigt. Amerikanskan Heather Williams bra offensivt nyförvärv.

 

14. Älta IF (11:a förra året)
Har tappat en stor del av den startelva som hamnade precis över strecket förra året. Har haft svårt att ens få ihop en trupp under vintern och våren. Jag tippar laget på nedflyttningsplats för tredje året i rad och i år  jag har svårt att se hur man ska räcka till men jag kanske blir överbevisad igen.

Kvar från förra säsongen är bl.a. lovande målvakten Petra Kümin, lagkaptenen Malin Sandin i backlinjen samt rutinerade Natalia Fuentes som kom i somras. Bra nyförvärv i mittfältaren Ellinor Lindbom. Offensivt ser det väldigt tunt ut. Några sena värvningar, inklusive comeback för Elin Ekblom Bak ökar lagets chanser att överleva.