Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Elitetttan 2016: Övre halvan

Det blir förhoppningsvis lite större fokus på Elitettan här på bloggen i år då flera klubbar har aviserat att de ska webbsända sia hemmamatcher, jag återkommer till det.

Jag tycker mig så här på förhand se en tydlig gräns mellan en övre och undre halva i år men en och annan överraskning kan det förstås bli. Här är i alla fall de sju lag jag tror kommer hålla till på övre halvan under 2016.

Det är alla lag med starka trupper och jag ser ingen given seriesegrare på förhand. Jag tycker faktiskt att samtliga kan vara med och slåss om uppflyttning så jag hoppas på en jämn och spännande toppstrid som avgörs sent i höst..

Översikt av trupper, spelarförluster och nyförvärv på Silly Season-sidan. Undre halvan presenteras imorgon.

Här är årets tips:

1. Hammarby IF  (11:a i Damallsvenskan förra året) 
Har tappat drygt halva startelvan efter degraderingen men har också gjort en hel del bra värvningar. Har inte haft någon stor målskytt de senaste åren och det är nog där man möjligtvis kan få bekymmer även i år.

Moa Hedell, Olga Ekblom  och nyförvärven Julia Zigiotti Olme och Frida Sjöberg kommer dock säkert alla göra en del mål. Starkt mittfält med bl.a. rutinerade Madeleine Tegström, hårdskjutande talangen Filippa Angeldahl samt Anna Oscarsson på kanten.

I backlinjen är skickliga högerbacken Anna Lindblom kvar liksom Helén Eke och Linnéa Eriksson. Lina Ringshamre fick ingen speltid i Damallsvenskan förra året men är en bra sista utpost.

 

2. IF Limhamn Bunkeflo (4:a förra året) 
Spelmässigt var LB07 kanske seriens bästa förra året men det var inte tillräckligt effektivt alla gånger. Litet frågetecken för den unga backlinjen som inte har sett helt stabil ut under försäsongen och man släppte också in för många mål förra året för att gå upp.

Har sin styrka på mittfältet där kraftfulla Anna Welin imponerade både offensivt och defensivt förra året. Har i år fått sällskap av sin syster Olivia Welin som är skicklig offensivt. Här finns också väldigt talangfulla Nellie Lilja och Malin Gunnarsson, ny från Rosengård.

Målskyttet kan bli ett bekymmer även om Josefine Rydle och Mia Persson säkert kan stänka in tvåsiffrigt även i år. Michaela Johnsson har haft en lång skadeperiod men kanske kan Johanna Ejdelind få ett genombrott efter bänknötande i Vittsjö.

 

3. IFK Kalmar (3:a förra året)  
Hoppades spetsa till sin trupp och få bättre toppbredd för att nå Damallsvenskan men ekonomin har satt stopp. Förra årets startelva är dock intakt och får man vara skadefria blir man nog ett topplag även i år.

Defensiven behöver man höja sig ett snäpp men här finns bra spelare med bl.a. lagkapten Elin Olofsson, offensiva högerbacken Tilda Bengtsson och nygamla vänsterbacken Lisa Farquhar. En spelare som imponerade förra året var spelskickliga centrala mittfältaren Lisa Malmström.

Har kanske de hetaste målskyttarna av topplagen. Starka offensiva trion Amanda Fredriksson, Emma Jones och Mathilda Johansson Prakt turades om att avgöra matcher förra säsongen. I år får förhoppningsvis den fjärde tunga offensiva pjäsen, Linnéa Johansson, vara skadefri.

 

4. Östersunds DFF (8:a förra året)
Mycket nytt i truppen men får Östersund ihop laget så kan man säkert vara med och strida i toppen. Satsar i år mer på svenska spelare med flicklandslagsrutin även om det fortsatt finns en del intressanta utländska namn.

Släppte in väldigt mycket mål förra året och det är mycket nytt i defensiven.  I Emelie Almesjö har man fått in en stabil målvakt med allsvensk rutin. Försvararen Matilda Grönlund-Falk gjorde en fin säsong 2015 och U23-meriterade Malin Winberg är ett starkt nyförvärv i backlinjen.

Nigerianska landslagskaptenen Evelyn Nwabuoku är seriens vassaste nyförv och kommer säkert att dominera på mittfältet. Har tappat sina främsta målskyttar och någon given storskytt är inte värvad även om kvicka Sarah Storck, amerikanska Samantha Monahan och andra nigerianskan, Patience Okaeme, alla säkert kommer göra en del mål.

 

5. QBIK (9:a förra året)
Har levt på sin starka defensiv de senaste åren. Den stabiliteten finns kvar men i år kommer man nog också ha en betydligt vassare offensiv. Det bör innebära ett stort kliv uppåt i tabellen och uppflyttning känns inte som en omöjlighet heller för QBIK.

I defensiven finns bl.a. rutinerade Emelie Skålberg och Elsa Hellstrand. Tillbaka i laget är Erica Ericsson efter ett år i Mallbacken och bra nyförvärv i mittbacken Maria Synnerdahl.  Kanadensiska Nora Abolins ny i målet.

Tillbaka i lagets offensiv är Mia Skoglund och tekniskt skickliga Gabriella Kalkan,  svenk-amerikanska Hanna Terry och amerikanska Jordan O´Brien är alla intressanta offensiva nyförvärv.

 

6. Hovås Billdal IF (5:a förra året)
Stabila Hovås Billdal har legat strax bakom toppen de senaste åren och har saknat en vass målskytt för att nå hela vägen. Känslan är väl att man blir tunga att möta även i år då man fått in bra ersättare för ganska tunga spelarförluster.

Mycket nytt i backlinjen men damallsvensk rutin hos nyförvärven Mikaela Uthas och Emma Salomonsson. Även hos Maria Andersson som kom i höstas och som jag tror kommer göra en bra säsong. Mycket stabil och rutinerad målvakt i Jenny Olsson.

Rutin också på mittfältet där finskan Taina Hartikainen är kvar och Amanda Östervall och Matilda Östergaard är bra nyförvärv. Pernilla Milton och Malin Fors har varit främsta målskyttar de senaste åren och får i år finns även bl.a. snabba Valerie Obita som offensivt alternativ.

 

7. Växjö DFF (nykomling)
Årets pigga nykomling har siktet inställt på att nå Champions League om några år. Har öst in mål under försäsongen och jag tror att man kommer göra en stark debutsäsong Elitettan och jag blir inte förvånad om man krigar ännu högre upp. Man har också bra bredd i truppen och bör inte vara särskilt skadekänsliga.

Stark högerback i Nellie Ohlsson och även på andra kanten finns flicklandslagsmeriter i Amanda Persson. I mittförsvaret finns dessutom U23-meriterade Sanna SvenssonMikaela Almgren stark på centrala mittfältet där skadade Maja Truedsson kommer att saknas i början av säsongen.

Talangfulla flicklandslagsspelaren Anna Anvegård var skyttedrottning förra året men här finns även andra offensiva hot som Sofia ”Bössan” Johansson, snabba Erika Gabrielsson irrationella Ritah Kivumbi. Nya teknikern Venera Rexhi från Linköpings FC är ett av flera bra alternativ på yttermittältet.

 

 

Ett svar till Inför Elitetttan 2016: Övre halvan