Inför EM 2013: Danmark


Danmark är Sveriges första motståndare när nu EM äntligen drar igång imorgon. Laget känns som en liten outsider som skulle kunna gå långt om spelet fungerar. En aningen läskig öppningsmotståndare är det också. Ett kanske nervöst Sverige kan få bekymmer med de passningsskickliga danskorna som inte kommer ha någon press alls på sig.

Truppen domineras kraftigt av spelare från svenska ligan samt från de två danska storklubbarna Fortuna Hjørring och Brøndby IF. Danmark en bra startelva men ett par riktiga toppar, i övrigt har man en trupp med många ganska jämna spelare. Saknas gör framförallt den danska skytteligavinnaren Sanne Troelsgaard Nielsen (Brøndby IF) som har fått dra sig ur p.g.a. skada. En riktig måltjuv med ett riktigt vasst och hårt skott som Sverige därmed slipper..

Danmark spelar i grupp A tillsammans med Finland, Italien och Sverige
Tips: Grupptvåa bakom Sverige. Förlust i kvartsfinal mot Norge.

em2013_danmarkMålvakter: Med Heidi Johansen skadad har Stina Lykke Petersen (Född: 1986, Brøndby IF) klivit in som given förstemålvakt. Övriga två, Cecilie B. Sørensen (-87, BHS) och Katrine Abel (-90, Taastrup FC) är väldigt urutinerade i landslagssammanhang.

Försvarare: Line Røddik-Hansen (-88. Tyresö FF) är nyckelspelaren i försvaret. Placeringssäker, stark och skicklig i brytningarna. Har en fin vänsterfot men saknar lite snabbhet. Utmärkt som både vänsterback och mittback. Hon kompletteras troligtvis av betydligt snabbare Christina Ørntoft (-85, Brøndby IF) som efter flera skadefyllda säsonger i Malmö återvänt till Danmark och äntligen fått vara hel. Fortuna-kaptenen Janni Arnth Jensen (-86, Fortuna Hjørring) är ett bra alternativ som mittback precis som tidigare Tyresö-spelaren Malene Olsen (-82, Brøndby IF)

Högerbacksplatsen är Theresa Nielsens (-86, Brøndby IF). En stabil och jämn ytterback som är duktig både defensivt och offensivt. Vänsterbacksplatsen tar troligtvis Mia Brogaard (-81, Brøndby IF) hand om. Även hon en yttrerback som gärna fyller på offensivt. Ytterligare försvarssalternativ finns i fortfarande ganska unga och lovande Line S Jensen (-91, Fortuna Hjørring) samt Cecilie Sandvej (-90, Brøndby IF) .

Mittfältare/forwards: På mittfältet finns oerhört mycket rutin i Katrine S. Pedersen (-77, Stabæk) med över 200 landskamper samt Mariann Gajhede Knudsen (-84, Linköpings FC) med närmare 100. Två spelare som orkar jobba hårt hela matchen. Inte världens snabbaste spelare men smarta och passningssäkra.

Som offensiv spets på mittfältet eller som anfallare kommer Pernille Harder (-92, Linköpings FC) spela. Trots sin unga ålder är hon är lagets klart mest lysande stjärna och har en nyckelroll i offensiven.  En smart spelare, med mycket bra teknik, passningsspel och skott. Främsta alternativet i den offensiva mittfältspositionen centralt är Sofie Junge (-87, Fortuna Hjørring) som har tagit stora kliv i utvecklingen de senaste åren och nu är redo att ta vid näör veteranerna så småningom lägger av. Även Sine Hovesen (-87, Fortuna Hjørring) är en spännande spelare som jag också tycker har utvecklats mycket de senaste säsongerna.

På kanterna finns det flera bra alternativ. Den ända som jag tycker känns ganska given är Katrine Veje (-91, LdB FC Malmö). En energisk och irrationell spelare med fin teknik som alltid sätter full fart framåt. Blir dock också allt bättre i defensiven. Har en bra vänsterfot men kan spela både till höger och vänster. Till vänster är nog Johanna Rasmussen (-83, Kristianstads DFF) det främsta alternativet. Är kanske inte riktigt på den jämna höga nivå som för ett par år sedan men levererar fortfarande inlägg i världsklass med vänstern. Mycket tänkbar startspelare.

Tidigare Linköpingsspelaren Julie Rydahl Bukh (-82, Brøndby IF) har tagit tillbaka sin landslagsplats efter ett par lite blekare säsonger och ser riktigt vass ut igen. Slår fina inlägg med högern och är ett av alternativen på högerkanten där det dock lika gärna kan bli Nanna Christiansen (-89, Brøndby IF) som får starta eller
Veje. Unga Karoline Smidt Nielsen (-94, Fortuna Hjørring) får nog främst sikta in sig på inhopp.

Med Troelsgaard borta känns Nadia Nadim (-88, Fortuna Hjørring) som det givna alternativet i anfallet om man inte sätter Harder högst upp i banan. Även hon lever mycket på sin fina teknik som hon gärna använder för att utmana motståndarförsvaret. Gör mycket mål i den danska ligan.Sist in i truppen kom Emma Madsen (-88, Brøndby IF) och hon har knappast hunnit bli någon startspelare.

 

,