Inför EM 2013: England


Är England fågel eller fisk i detta mästerskap, det är frågan. Kan slå vilket landslag som helst i världen i sina bästa stunder men kan också få problem med vilket lag som helst i EM. Genrepet mot Sverige visade att man behöver ha sin A-uppställning på planen, framförallt i defensiven. Offensivt har man lite fler alternativ.

Truppen bjöd som vanligt inga stora överraskningar och som väntat kom inte heta offensiva spelare som Jodie Taylor och  Gema Davison med i truppen. Flera rutinerade spelare har dragits med skador under hela våren och det finns nog lite tveksamheter för formen hos några av dem.  Claire Rafferty och Rachel Unitt hade varit alternativ i backlinjen men de missar EM p.g.a. just skada.

England spelar i grupp C tillsammans med Frankrike, Ryssland och Spanien.
Tips: Grupptvåa bakom Frankrike. Får dock se upp med Spanien som är ett typ av motstånd som engelska lag ofta har vårt mot. Förlust i kvartsfinal mot Tyskland.

em2013_englandMålvakter: Karen Bardsley (Född: 1984, Klubb: Lincoln LFC) är ganska given etta i engelska målet och förstärkte nog den positionen i genrepet mot Sverige. Kanske inte främst på den egna prestationen men p.g.a. andravalet Rachel Brown (-80, Everton LFC) gjorde en mycket tveksam insats. Bardsley är med sin längd duktig i luftrummet, när hon kommer rätt, fattar ibland lite tveksamma beslut. Siobhan Chamberlain (-83, Bristol Academy WFC) är det tredje alternativet.

Försvar: Casey Stoney (-82, Lincoln LFC) är tillbaka efter skada och kommer bli mycket viktig i backlinjen. Lugn och trygg spelare som måste göra ett bra mästerskap. Om Sophie Bradley (-89, Lincoln LFC) är redo för spel efter skadan hon ådrog sig mot Sverige så kommer hon att ta mittbackspositionen bredvid Stoney. Om inte så blir det med största sannolikhet Laura Bassett (-83, Birmingham City LFC). Orutinerade men lovande Gemma Bonner (-91, Liverpool LFC) är reservalternativet.

Ordinarie vänsterback i landslaget är Stephanie Houghton (-88, Arsenal LFC) som också haft skadeproblem men som nog kommer vara redo i EM. Det behövs nog för hon erbjuder både stabilitet i defensiven samtidigt som hon är ett hot offensivt med sitt fina skott. Skulle hon inte kunna spela så är Alex Scott (-84, Arsenal LFC) det troliga alternativet till vänster. Hon kommer annars vara given högerback. Modern och snabb ytterback som alltid följer med i offensiven. Lucy Bronze (-91, Liverpool LFC) och Dunia Susi (-87, Chelsea LFC) är övriga ytterbacksalternativ.

Mittfält/anfall: Anita Asante (-85, Kopparbergs/Göteborg FC) och Jill Scott (-87, Everton LFC) är givna på det defensiva mittfältet där jag tycker England saknar några andra riktigt bra alternativ. Det skulle då i så fall vara Houghton i backlinjen. Både Asante och Scott är starka bollvinnare men båda har även offensiv kvalitet. Asante med sin teknik och styrka och Scott med sitt fina huvudspel. Jade Moore (-90, Birmingham City LFC) är ytterligare ett alternativ centralt men hon kommer nog mestadels befinna sig på bänken.

Fara Williams (-84, Liverpool LFC) år troligtvis starta mästerskapet i den offensiva mittfältspositionen centralt. Hon måste nog leverera annars finns det flera alternativ på den positionen. Inte minst Kelly Smith (-78, Arsenal LFC) som är på väg tillbaka från skada och nog kan komma att växa in i turneringen med mer och mer speltid. En världsspelare i sina bästa stunder men som mer och mer sällan visar det. Unga Jordan Nobbs (-92, Arsenal LFC) är nog Englands framtid på den positionen . Hon har haft en fin vår i Arsenal och kan nog få en hel del speltid.

Rutinerade Rachel Yankey (-79, Arsenal LFC) har fortsatt förtroende i landslaget av förbundskapten Hope Powell. Mycket spelskicklig ytter som också har en bra vårsäsong bakom sig. Hennes gamla vapendragare Karen Carney (-87, Birmingham City) har en tuff vår bakom sig med skadeproblem. Visade dock direkt i genrepet mot Sverige att hennes precisa passningsspel fortfarande finns där. Kommer nog precis som Smith få mer och mer speltid under turneringens gång i någon av de offensiva mittfältspositionerna. En av Englands absolut bästa när hon är i form.  Jess Clarke (-89, Lincoln LFC) är ytterligare ett offensivt alternativ på kanten, men jag tror inte hon kommer få så mycket speltid.

Ellen White (-89, Arsenal LFC) är en spelare som jag nog inte haft i startelvan men som har förtroendet hos förbundskaptenen. Kompletterar dock de andra lite kvickare spelarna i offensiven med lite mer tyngd. En säker avslutare som kan vara osynlig i långa stunder men som sedan dyker upp och avgör.. Eniola Aluko (-87, Chelsea LFC) är kanske det främsta alternativet till henne på topp men kommer troligtvis få börja på en ytterposition. En av turneringens snabbaste spelare som också har ett bra skott. Det tredje heta alternativet i anfallet är Toni Duggan (-91, Everton LFC). Har varit oerhört dominant i klubblaget under våren och kanske kan växa in som startspelare under turneringens gång om hon får förtroendet och gott om speltid. En mycket tekniskt skicklig spelare som också kan spela på kanten och som jag hade haft med i startelva.

,