Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför EM 2013: Frankrike

Är det Frankrikes år i år? Med ett skadedrabbat Tyskland och ett Sverige som jag är livrädd för ska få stora darren när det gäller som mest, så har Frankrike helt klart ett utmärkt läge att gå hela vägen. Frankrike har dock inte lyckats fullt ut i mästerskap ännu men med så många Lyon-spelare i laget så har man ändå en stark vinnarkultur att bygga på.

Det franska truppen bjuder inte på några stora överraskningar utan det är i stort sätt väntade namn. Lyons Laëtitia Tonazzi tvingades lämna återbud p.g.a. skada. Jag saknar egentligen bara två spelare i Frankrikes trupp, två spelare som hade varit i givna om jag hade fått ställa upp Frankrikes startelva. Det handlar dels om Lyons vänsterback Sonia Bompastor och Montpelliers anfallare Hoda Lattaf som båda ratats av förbundskapten Bruno Bini.

Spelar i grupp C tillsammans med England, Ryssland och Spanien.
Tips: Gruppvinnare. Seger över Italien i kvartsfinal. Seger mot Tyskland i semifinal. Hjärnan säger att de även vinner finalen, men jag tippar med hjärtat så det blir finalförlust mot Sverige.

em2013_frankrikeMålvakter: Från att ha varit en lite fladdrig och riskabel sista utpost tycker jag att Sarah Bouhaddi (Född: 1986, Klubb: Lyon) har växt ut till en av världens främsta målvakter. Gör ofta en och annan spektakulär tokräddning. Given förstemålvakt och klubbkompisen (dock Juvisy-spelare nästa säsong) Céline Deville (-82, Lyon) samt Karima Benameur (-89, PSG) kommer få sitta på bänken.

Försvarare: Frankrike har världens kanske bästa mittbackspar i Wendie Renard (-90, Lyon) och Laura Georges (-84, Lyon). Renard, som trots unga ålder känns väldigt rutinerad, tycker jag är kanske bäst i världen på sin position. Oerhört skicklig i luftrummet med sin längd och ett giftigt offensivt vapen på fasta situationer. Tuffingen Georges, som nästa säsong flyttar till PSG, komplettar Renard perfekt.

Sabrina Delannoy (-86, PSG) och Ophélie Meilleroux (-84, Montpellier) är mittbacksalternativen där nog PSGs lagkapten Delannoy är den som i första hand kan få speltid. I Sonia Bompastors frånvaro är Laure Boulleau (-86, PSG) given vänsterback. En värdig efterträdare som nog kan få sitt stora internationella genombrott under EM. Snabb och rivig och mycket duktig i offensiven.

På högerbacksplats finns Corine Franco (-83, Lyon) som har en fin säsong i Lyon bakom sig där hon varit ganska het i offensiven. Egentligen tycker jag nog att Julie Soyer (-85, Juvisy) är en skickligare högerback, framförallt defensivt, än förbundskaptenens förstaval Franco. Men med tanke på hur samspelt Franco är med mittbackar/mittfält/yttrar så är hon nog ändå det bästa valet för Frankrike. Jessica Houara (-87, PSG), även hon högerback i klubblaget, är ytterligare ett alternativ på ytterbacksplats.

Mittfält/anfall: Frankrike skulle nog tjäna mest på att spela med Lyons samspelta trio Amandine Henry (-89, Lyon), Camille Abily (-84, Lyon) och Louisa Necib (-87, Lyon) centralt. Supertekniska och spelskickliga Necib ska lirka fram bollarna till övriga i offensiven men har också ett bra skott. Mycket skicklig i offensiven är Abily som gör en hel del mål. Hon är även ett alternativ som anfallare. Starkast i defensiven av de tre är Henry som äntligen är tillbaka efter några år utanför landslaget. Mycket hög lägstanivå. Frågan är dock om hon är redo för spel i inledningen av EM då hon dras med en skada.

Stabila Élise Bussaglia (-85, Lyon) och oerhört rutinerade Sandrine Soubeyrand (-73 Juvisy) är främsta alternativen på Henrys position. Jag får en känsla av de är lite förbundskaptensfavoriter och har nog hyfsade chanser att komma med i startelvan. Jag trodde nog att Soubeyrand hade gjort sitt i landslaget, hon fyller 40 år i sommar, men hon har gjort en ny stark säsong i klubblaget och uttagningen känns helt riktig. Bra vänsterfot.

Det glänser inte riktigt lika mycket om Gaëtane Thiney (-85, Juvisy) som för några år sedan då jag tycker hon var Frankrikes absolut bästa spelare. Nu är hon istället på gränsen till startelvan men ändå ett bra alternativ i en av de offensiva mittfältspositionerna. Extremt snabba Élodie Thomis (-86, Lyon) är nog förstavalet som högerytter. Jag tycker hon var fullkomligt lysande i höstas i klubblaget. Har kanske inte riktigt visat samma form under våren men det kanske kommer i EM. Det finns många snabba spelare i EM,men Thomis känns nog ändå allra snabbast.

Det främsta alternativet till Thomis (eller för den delen Thiney) är som vanligt Eugénie Le Sommer (-89, Lyon). Är kanske lite ojämn men mycket vass i sina bästa stunder. Svårstoppad spelare med fin teknik som går rakt på mål och också gör mycket mål. Ytterligare ett utmärkt alternativ på en ytterplats är tekniska och irrationella Camille Catala (-91, Juvisy) som dock haft skadebekymmer under våren och kanske inte är i toppform. Hon var den stora anledningen till att Juvisy slog ut Göteborg ur Champions League.

Som komplement till alla små och snabba spelare i offensiven finns kraftpaketet Marie-Laure Delie (-88, Montpellier). Det är hon som ska göra målen för Frankrike. En utmärkt straffområdesspelare som sätter sina chanser. Som anfallsalternativ finns också Sandrine Bretigny (-84, Frankfurt) som inledde säsongen starkt i Tyskland men som sedan inte riktigt imponerat. Sist in i truppen var den mycket lovande anfallaren/yttern Viviane Asseyi (-93, Montpellier). Ytterligare en mycket teknisk spelare som jag hoppas får en del speltid.