Inför EM 2013: Holland


Succélaget i EM i Finland 2009 var Holland som överraskande tog sig till semifinal. Chansen finns faktiskt att upprepa det även i år då man som grupptvåa eller grupptrea ur grupp B kan få hyfsat gynnsam lottning. Spelmässigt har laget utvecklats rejält sedan dess och damfotbollen har fått ett rejält uppsving i landet. Man är nu ett mer spelande lag än det kontringslag man var för fyra år sedan och har många tekniska och finurliga spelare i truppen. Känslan är dock att man kanske kommer väga lite lätt när man stöter på mer fysiska lag som Tyskland eller Sverige.

Truppen bjöd inte på några stora överraskningar. Tyvärr saknas skadade Vittsjö-spelaren Mandy van den Berg så man kan inte utnyttja hennes fina vänsterfot vid fasta situationer. En spelare jag tycker borde vara med är ADO den Haags Renate Jansen. Både målfarlig och spelskicklig och har en fin säsong bakom sig. Även Twentes vindsnabba ytter Shanice van de Sanden hade jag gärna sett i truppen.

Spelar i grupp B med Island, Norge och Tyskland.
Tips: Utslagna som grupptrea bakom Tyskland och Norge. Har dock goda möjligheter att bli tvåa i gruppen eller komma vidare som en av de två bästa treorna.

em13_hollandMålvakter: Målvaktsposten känns som ett litet orosmoment för Holland. Sverigebekanta Loes Geurts (Född 1986, Klubb: Vittsjö GIK) är riktigt vass i sina bästa stunder men ger sig ibland iväg på lite farliga utflykter. Utmanas främst av Sari van Veenendaal (-90, FC Twente) om målvaktsposten. Tredjemålvakt är Angela Christ (-89, PSV/FC Eindhoven).

Försvar: Det fanns en mittback som överglänste alla andra försvare i EM i Finland 2009. Med en inställning och vilja utan dess like hade Daphne Koster (-81, AFC Ajax) en oerhört stor del i att Holland tog sig till semifinal. Nu kommer hon till EM lite matchotränad efter att ha missat slutet av säsongen p.g.a. skada. En av lagets absoluta nyckelspelare som måste göra ett bra EM igen om det ska gå bra för Holland.

Eftersom Mandy van den Berg missar EM får man i sista stund möblera om i mittförsvaret. Anouk Hoogendijk (-85, AFC Ajax) har på ett lysande sätt vikarierat som mittback i klubblaget när Koster varit borta och nu kan de kanske bli mittbacksparet i EM. Problemet är nog att man gärna också vill ha Hogendijk på mittfältet där hon också är lysande. Leonne Stentler (-86, AFC Ajax) är kanske främsta alternativet som mittback då hon spelat med både Koster och Hogendijk som mittback i klubblaget under säsongen.

På högerbacksplats är nog Dyanne Bito (-81, sc Telstar) ganska given. Hon var också en spelare som var riktigt bra redan i EM 2009 och nu har hon kommit tillbaka starkt under våren efter en skada. Klubbkompisen Claudia van den Heiligenberg (-85, sc Telstar) kommer nog ta hand om vänsterbacksplatsen. Siri Worm (-92, FC Twente) och Mirte Roelvink (-85, Gütersloh) är övriga alternativ i backlinjen.

Mittfält/anfall: Spelskickliga Sherida Spitse (-90, FC Twente) ska leverara precis passningar i offensiven. Hon har dock i år också själv gjort en hel del mål. Ett starkt alternativ som bollvinnare på centralt mittfält är hennes välväxta klubbkompis Anouk Dekker (-86, FC Twente) som spelar både mittfältare och anfallare i klubblaget. De känner varandras spel väl och kan nog bli det mer defensiva mittfältsparet om Hogendijk flyttas ner till backlinjen.

Det ska bli väldigt spännande att se vad Daniëlle van de Donk (-91, PSV/FC Eindhoven) kan uträtta under EM. Spelskicklig, teknisk och målfarlig offensiv mittfältare på rejäl uppgång. Kanske är det hon som får det stora internationella genombrottet i det holländska laget denna gång. Både Desiree van Lunteren (-92, AFC Ajax) och formstarka Renée Slegers (-89, Linköpings FC) är bra alternativ på det centrala mittfältet eller på kanten. Merel van Dongen (-93, Alabama Crimson Tide) kom sist in i truppen och kommer nog mest få sitta på bänken.

En annan formstark spelare i truppen är Kirsten van de Ven (-85, Tyresö FF) som har gjort en mycket stark vår i Damallsvenskan där hon också stänkt in en hel del mål. En ganska komplett spelare med så väl bra teknik, snabbhet och huvudspel. Kommer spela på en av kanterna. Ganska given på andra kanten är nog mycket lovande Lieke Martens (-92, FCR Duisburg). Som kantalternativ finns också i rutinerade Sylvia Smit (-86, PEC Zwolle) och Marlous Pieëte (-89, FC Twente) men jag skulle tro att de får nöja sig med inhopp.

Manon Melis (-86, LdB FC Malmö) har sett pigg ut i Malmö under våren även om hon inte har sprutat in mål. Var riktigt giftig i EM 2009 där Holland nästan uteslutande satsade på kontringar med långa bollar på Melis i offensiven. I EM måste målen sitta om det ska gå bra för Holland. Ett alternativ till Melis är Mandy Versteegt (-90, AFC Ajax) som har en liknade spelstil och också är snabb i djupled. Är nog främst ett alternativ som inhoppare när Melis sprungit sig trött. Ett alternativ med mer tyngd på topp är Chantal de Ridder (-89, AFC Ajax).

,