Inför EM 2013: Italien


Italien och Norge är de nationer som har deltagit i flest inofficella och officiella Europamästerskap, tio av elva. Man har vid två tillfällen på 90-talet slutat tvåa men sedan dess har man halkat efter en del och under 2000-talet har man inte tagit sig förbi kvartsfinal. Även den här gången får man nog svårt att gå längre. Jag tycker man spelar en ganska underhållande fotboll med rejäl offensivvilja och aggressiv press mot motståndarna..

Det var en del överraskningar i den italienska truppen. Framörallt saknas flera namn som jag trodde skulle vara. Jag är lite förvånad att ingen ur trion Daniela Sabatino,  Pamela Conti och Federica Di Criscio finns med i truppen. Dessvärre finns inte heller min italienska favorit, mittfältaren Marta Carissimi, med. Liksom Conti föll hon på mållinjen och gallrades bort vid det sista lägret.  Italien har ganska många spelare som ligger på liknande nivå och jag hade sett samtliga dessa fyra som mycket bra alternativ i en italiensk startelva.

Truppen domineras av Torres och Tavagnacco som har varit Italiens bästa klubbar den gångna säsongen. Italien gjorde ett mycket bra kval och hade inga problem att ta sig till EM. Sedan dess har dock inte laget imponerat. Man gjorde en blek Cyprus Cup i våras och har inte spelat någon officiell landskamp sedan man besegrade Österrike i början av april.

Italien spelar i grupp A tillsammans med Danmark, Finland och Sverige.
Tips: Vidare som grupptrea bakom Sverige och Danmark. Förlust i kvartsfinal mot Frankrike.

em_italien_2013Målvakter: Målvaktssidan är kanske en av Italiens största svagheter. Det känns inte helt solklart vem som blir förstavalet på under EM då det är tre ganska jämnstarka målvakter. Chiara Marchitelli (Född: 1985, Klubb: Tavagnacco) ligger nog ändå bäst till med sin rutin. Mer orutinerade Sara Penzo (-89, Brescia), Katia Schroffenegger (-91, USV Jena) är de andra alternativen.

Försvar: Elisabetta Tona (-84, Torres) är given mittback och ska hålla ihop försvaret. Trygg och stabil. Troligtvis får hon Laura Neboli (-88, Duisburg) bredvid sig men det finns några olika alternativ. Tillsammans med Tona tycker jag att högerbacken Sara Gama (-89, Brescia) är Italiens främsta försvarare. Skicklig både som mittback och ytterback. Kan nog få ett internationellt genombrott om det går bra för Italien.

I Giorgia Motta (-84, Torres), Elisa Bartoli (-91, Torres) och Roberta D’Adda (-81, Brescia) finns ytterligare tre alternativ som samtliga har vana av att spela både mittback och ytterback.

Raffaella Manieri (-86, Torres) prenumererar på vänsterbacksplatsen och kommer säkerligen vara förstavalet under EM. Duktig på att fylla på i offensiven men inte alltis stensäker i defensiven. Cecilia Salvai (-93, Rapid Lugano), som nyligen skrev på för Verona, är alternativet till vänster.

Mittfält/anfall: Mittfältet kan formeras på ganska många olika sätt.  Jag skulle ändå tro att Alessia Tuttino (-83, Tavagnacco) kan känna sig ganska säker på en plats i startelvan. Smart och spelskicklig defensiv mittfältare som no kommer behövas för att balansera upp laget. Truppens andra mer renodlade defensiva mittfältare är Gabriella Stracchi (-83, Torres) tycker jag nog också man bör satsa på. En spelare som läser spelet bra och dyker upp på rätt plats vid rätt tillfälle.

Alice Parisi (-90, Tavagnacco) har fin teknik och känsla och är skicklig i sin offensiva mittfältsroll. Samarbetet med Tuttino och Camporese skördar ofta stora framgångar i klubblaget och kanske satsar man på att hålla den trion intakt även i landslaget. Annars är Martina Rosucci (-92, Brescia) ett likvärdigt alternativ med samma spelstil och egenskaper på den positionen.

På mittfältet har man också rutinerade Giulia Domenichetti (-84, Torres). Hon jobbar bra både offensivt och defensivt och är ett alternativ för startelvan på flera mittfälts- ytterpositioner. Ett helt Tavagnacco-mittfält kan det också bli om förbundskaptenen väljer att satsa på Ilaria Mauro (-88, Tavagnacco). En välväxt och kraftfull spelare som skulle kunna ge lite mer tyngd på mittfältet eller i anfallet.

Även på kanterna finns flera ganska jämnbördiga alternativ. Elisa Camporese (-84, Tavagnacco) kommer med många fina inlägg från högerkanten i klubblaget något som man nog tänker dra nytta av även i landslaget. Rutinerade Melania Gabbiadini (-83, Verona) har inte haft någon fantastisk säsong men kan nog höja sig rejält när det vanka mästerskap. Ytterligare ett ytter-alternativ finns i Sandy Iannella (-87, Torres).

Italiens obestridliga drottning är nu 38-åriga Patrizia Panico (-75, Torres). Hon är centralpunkten i Italiens anfallspel och ska både vara bollmottagare och målgörare. Närmare 100 mål har det blivit i landslagströjan genom åren och hon vann den gångna säsongen åter skytteligan i Italien med 35 mål på 30 matcher. Ett mycket spännande alternativ i anfallet är Christiana Girelli (-90, Verona). Hyperteknisk spelare som man inte får ge utrymme i och runt straffområdet. Vasst skott också men behöver nog jobba lite på fysiken. Passar klart bäst centralt men Panico flyttar hon inte på. Panico som offensiv spets på mittfältet och Girelli på topp vore intressant att se. Ytterligare ett målfarligt alternativ är Paola Brumana (-82, Tavagnacco) som jag tror mest kommer agera inhoppare.


 

Uppdatering: Rutinerade backklippan Elisabetta Tona (Torres) missar EM p.g.a. skada.  Federica Di Criscio (Verona) ersätter. En av Italiens mest lovande backar som är duktig både i mittförsvaret och till höger.

,