Inför EM 2013: Sverige


Sverige går in i mästerskapet som en av huvudfavoriterna. Med hemmaplan och många spelare i fin form, ett perfekt spelschema, ett tyskt landslag som är hårt skadedrabbat, ett Frankrike som ännu inte är någon segermaskin och i övrigt en rad ganska ojämna motståndarlag har Sveriges möjligheter att vinna ett mästerskap kanske aldrig känts större. Blågul som jag är tror jag på svenskt guld denna gång men det kommer krävas toppinsatser hela vägen till final.

Men…då måste vi prestera vår bästa fotboll när det gäller som mest den här gången. De flesta av Sveriges bästa matcher rent spelmässigt har varit vänskapsmatcher. I mästerskapen har det inte sällan sett ganska krampaktigt och tafatt ut närdet gällt som mest. Förhoppningsvis det självförtroende och den spelglädje som ser ut att finnas hos laget, tillsammans med Pia Sundhages vinnarrutin råda bot på det.

Sverige spelar i grupp A tillsammans med Danmark, Finland och Italien.
Tips: Sverige vidare som gruppetta. Seger mot Spanien i kvartsfinal. Seger mot hemska Norge i semifinal. Seger över Frankrike i final.

em2013_sverigeMålvakter: Kristin Hammarström (Född: 1982, Klubb: Kopparbergs/Göteborg FC) är uttalad förstemålvakt. Lugn och trygg, med fina reflexer, bra spel med fötterna och fina utkast. Måste dominera mer i luftrummet. Sofia Lundgren (-82, Linköpings FC) är ett mycket bra andraalternativ. Även hon lugn och trygg och bra med fötterna.Samspelt med backlinjen från klubblaget. Det är inte många som kan ställa upp med en spelare som Hedvig Lindahl (-83, Kristianstads DFF) som tredjealternativ. Lite ojämnare än övriga två men rutinerad och med en mycket hög högstanivå och klart starkare i luftrummet.

FörsvararePia Sundhage har satsat stenhårt på Nilla Fischer (-84, Linköpings FC) som mittback istället för mittfältare. Hon har snabbt anpassat sig till rollen och stundtals varit magnifik. Skicklig på att bryta bollbanorna tidigt, stenhård i duellspelet och fina uppspel. Svagheten finns i bristen på snabbhet. Den brister kompenseras i föresvaret av snabba Charlotte Rohlin (-80, Linköpings FC). Hon närmar sig med snabb takt storformen från VM 2011 efter sin korsbandsskada. Måste visa klass och ledarskap i backlinjen.

Nykomlingen Amanda Ilestedt (-93, LdB FC Malmö) och mer rutinerade Stina Segerström (-82, Kopparbergs/Göteborg FC) är övriga mittbacksalternativ som dock kommer få finna sig i att mestadels sitta på bänken.  ,

Lina Nilsson (-87, LdB FC Malmö) och Jessica Samuelsson (-92, Linköpings FC) har under hela våren tampats om högerbacksplatsen. Känns som lite fördel Samuelsson i den kampen just nu och Nilsson ska dessutom ha åkt på en liten fotskada. Samuelsson är energisk, snabb och uthållig men behöver jobba lite på passningsspelet, där Nilsson är lite bättre. Rutinerade Sara Thunebro (-79, Tyresö FF) är given till vänster. Har sett pigg ut under våren och har även dundrat in några distansskott. Elin Magnusson (-82, KIF Örebro) som fått debutera i landslaget på äldre dar, är reserv som vänsterback men också som mittfältare.

Mittfält/anfall: Caroline Seger (-85, Tyresö FF) ska styra och ställa på mittfältet. Har visat bländande offensiv form hela våren där hon har bjudit på en mängd läckra passningar. En av Sveriges absolut viktigaste spelare i den form hon är just nu. Hon får troligtvis dela det centrala mittfältet med främst Marie Hammarström (-82, Kopparbergs/Göteborg FC). Hon har visat allt bättre form under våren och börjar få in precisionen i vänsterfoten igen. Viktigt vapen vid fasta situationer. Lisa Dahlkvist (-87, Tyresö FF) kommer också få mycket speltid centralt. Stark bollvinnare med riktig vinnarskalle. Visade gryende form i genrepet.

Antonia Göransson (-90, Turbine Potsdam) känns given på vänsterkanten och börjar se riktigt vass ut igen efter en aningen tveksam avslutning på säsongen i Bundesliga. Bra med båda fötterna och hotar med både inlägg och instick och egna genombrott.

På högerkanten är det desto mer ovisst. Josefine Öqvist (-83, Kristianstads DFF) har fått chansen på slutet men inte riktigt tagit den. Hennes snabbhet är dock ett riktigt vasst vapen i offensiven och hon är helt klart ett bra alternativ. Sofia Jakobsson (-90, Chelsea LFC) har inte fått så mycket förtroende i landslaget men har sett riktigt pigg ut de gånger hon har kommit in. Formstark spelare som jag tycker ska få chansen. Båda gör sig även kanske ännu bättre som alternativ i anfallet men där är startplatserna upptagna.

Olivia Schough (-91, Kopparbergs/Göteborg FC) är ytterligare ett alternativ på kanten eller i anfallet. En spelare som har fått förbundskaptenens förtroende och som det rent av spekulerats i kan ta en startplats i första matchen. Har fin teknik och visar alltid energi och vilja när hon är på planen.

Therese Sjögran (-77, LdB FC Malmö) visade fin form i sin landslagscomeback. Kan mycket väl ta sig tillbaka in i startelvan under mästerskapet om inte övriga levererar. Kommer bli viktig som lugn och trygg bollhållare om Sveriges sett under hård press i någon match. Emmelie Konradsson (-89, Umeå IK) har fått en herl del speltid under våren men det känns ändå som att hon tillhör de som är längst bort från startelvan just nu.

Sveriges storstjärna ur ett internationellt perspektiv är utan Lotta Schelin (-84, Olympique Lyon). Har levererat mål i landslaget under våren och det måste fortsätta under EM. Har visat fin form hela året. Anfallspartnern är Kosovare Asllani (-89, Paris Saint-Germain). Har varit lysande i landslaget hela våren och samspelet dem emellan kommer bli oerhört viktigt för Sveriges offensiv.  Jenny Hjohlman (-90, Umeå IK) gjorde ett piggt inhopp i genrepet och är en snabb och lurig spelare och en riktig joker i Sveriges offensiv. Kan bli en jobbig inhoppare för tröttkörda motståndarförsvar.

,