Inför EM 2013: Tyskland


Tyskland kommer till Sverige med fem raka EM-titlar och får leva med favorit-pressen även i år även om man har haft stora skadeproblem. Jag tror dock att man kan få problem mot Frankrike som är trolig motståndare i semifinal. Det skulle ändå inte förvåna om Tyskland till slut trots allt står som EM-segrare igen när turneringen summeras.

Truppen känns inte alls lika bred som den brukar vara. Saknas gör skadade spelare som Babett Peter, Verena Faißt, Viola Odebrecht, Kim Kulig, Alexandra Popp och Linda Bresonik som alla hade varit alternativ i en tysk startelva. Lägg där till att heta offensiva namn som Inka Grings (skyttedrottning två EM i rad), Kerstin Garefrekes och Martina Müller har slutat i landslaget. De två främsta tyskorna i Bundesligas skytteliga, Conny Pohlers och Mandy Islacker är inte heller uttagna. Några spelare i truppen är dessutom på väg tillbaka från skador.

Alla dessa avbräck gör att Tyskland känns som ett ovanligt mänskligt motstånd då man har tagit in ganska många unga och orutinerade spelare. Lagets försvar har dessutom sett lite darrigt ut i träningsmatcherna. Tyskland är dock fortfarande riktigt bra och man har så många skickliga spelare att man ändå kan producera ett anfallsspel som är både snabbt, klart mer passningssäkert och med fler uppoffrande offensiva löpningar än något jag någonsin sett från svensk sida.

Tyskland spelar i grupp B tillsammans med Holland, Island och Norge.
Tips: Gruppsegrare. Seger mot England i kvartsfinalen. Förlust mot Frankrike i semifinalen.

em13_tysklandMålvakter: Nadine Angerer (Född: 1978, Klubb: FFC Frankfurt) känns inte riktigt som den supertrygga sista utpost som hon var för några år sedan. Gör numera ett och annat misstag. Hon är dock ändå det självklara förstavalet i EM då övriga tyska målvakter inte har tagit chansen när de har fått den. Därför får.Almuth Schult (-87, Bad Neuenahr) och ganska oprövade men väldigt lovande Laura Benkarth (-92, SC Freiburg) nog se turneringen från bänken.

Försvar: Annike Krahn (-85, PSG) missade genrepet mot Japan p.g.a. muskelskada i låret, lite oklart om hon är helt frisk till EM börjar. Hon känns annars som det självklara valet bredvid Saskia Bartusiak (-82, FFC Frankfurt) i mittförsvaret. Det är ett starkt mittförsvar men inte världens snabbaste och kan nog stöta på problem mot en och annan snab anfallare i turneringen. Ett mycket bra alternativ är annars också Josephine Henning (-89, VfL Wolfsburg) som kanske inte syns så mycket i matcherna men alltid är på rätt plats vid rätt tillfälle.

Luisa Wensing (-93, VfL Wolfsburg) är ytterligare ett mycket bra mittbacksalternativ men hon är också kanske det bästa alternativet på högerbacksplats. Endast 20 år gammal men mogen i sitt spel. Svenja Huth (-91, FFC Frankfurt) och Bianca Schmidt (-90, FFC Frankfurt) är offensivt skickliga alternativ på högerbacksplatsen och båda gör sig också mycket bra som yttermittfältare.

Leonie Maier (-92, Bad Neuenahr) kommer säkerligen ta någon av ytterbacksplatserna. På vilken sida hon hamnar beror nog på var Wensing spelar. En Thunebro-typ, offensiv och duktig med båda fötterna. Jennifer Cramer (-93, Turbine Potsdam) är alternativet till vänster men hon gjorde ingen jättematch mot Japan i genrepet och jag skulle inte tro att hon kommer finnas med från start i inledningen av EM.

Mittfält/anfall: Nadine Keßler (-88, VfL Wolfsburg) har dominerat stort i Wolfsburg i år. I landslaget är hon ännu inte lika dominant men kanske kommer det nu under EM när hon kommer få mycket förtroende. Mycket passningsskicklig och även målfarlig. Klubbkamraten Lena Goeßling (-86, VfL Wolfsburg) tycker jag har imponerat desto mer i landslaget den senaste tiden. Mycket stark både defensivt och offensivt. Även ett alternativ som mittback om det skulle bli kris.

Simone Laudehr (-86, FFC Frankfurt) gjorde nyligen comeback efter en långtidsskada. I senaste träningsmatchen gjorde hon ett piggt inhopp och det skulle inte förvåna mig om hon har spelat in sig i startelvan innan gruppspelet är slut. Duktig både centralt och på kanten.  Unga Freiburg-spelarna Melanie Leupolz (-94, SC Freiburg) och Sara Däbritz (-95, SC Freiburg) är ytterligare alternativ på mitten. Leupolz, som jag tycker är en av Tysklands absolut största talanger är duktig i allt från defensiv mittfältare till anfallare. Kan nog få en hel del speltid medans Däbritz nog mest kommer hålla till på bänken.

Jag tycker att Anja Mittag (-85, LdB FC Malmö) gör sig bäst centralt men i tyska landslaget brukar hon få hålla till på kanten. Målfarlig, smart och spelskicklig. Har inte riktigt fått ut allt av sitt kunnande i landslaget på slutet men det kanske kommer i EM. Lovande Lena Lotzen (-93, Bayern München) tog chansen mot Japan och kan nog ha spelat in sig i EM-startelvan. Hårt arbetande och bra avslutare. Melanie Behringer (-85, FFC Frankfurt) är ett alternativ främst på någon kant. Mycket duktig vid fast situationer och har ett riktigt bra skott. Hon har dock inte visat samma form som för ett par år sedan. Hypersnabba men orutinerade Isabelle Linden (-91, Bayer Leverkusen) är ett alternativ som ytter eller anfallare. Hon kommer nog få nöja sig med något enstaka inhopp under EM.

Lagets skyttedrottning Célia Okoyino da Mbabi (-88, Bad Neuenahr) är självskriven i anfallet. Öste in mål i EM-kvalet men har inte varit lika glödhet i ligan den gångna säsongen. Snabb, stark och säker avslutare och stark kandidat till skytteligatiteln i EM. Tyskland ställer också stort hopp till Dzsenifer Marozsan (-92, FFC Frankfurt) som gör sig bäst i en lite tillbakadragen anfallsroll eller offensiv mittfältare där hon kan få ut det mesta av sin fina teknik och spelskicklighet samt komma till bra skottlägen. En liten joker i truppen är Fatmire Bajramaj (-88, FFC Frankfurt) som precis som Laudehr är på väg tillbaka från långtidsskada. Har fortfarande en bra bit till toppformen och jag är tveksam till att hon hinner hitta den under EM. Mycket teknisk spelare som är sylvass i sina bästa stunder men ofta dribblar en gång för mycket.

 

,