Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför EM 2013: Norge

Dags att börja EM-laddningen på allvar nu genom att presentera lagen lite närmre. Först ut är vårt kära men i fotbollssammanhang lite otäcka grannland Norge. Norge har fina meriter från EM och har endast vid två tillfällen missat semifinal i de tio EM eller EM-liknande turneringar som genomförts. Vid två tillfällen (1987 och 1993) har man vunnit turneringen.

Årets trupp innehåller en skön mix av erfarenhet och ungdomlig talang. Laget har sett allt bättre ut den senaste tiden och kan nog åter göra ett bra EM. Truppen känns ganska bred där det finns många jämnbra alternativ på flera positioner. Man har ganska gott om rutin, inte minst i defensiven, medans nästa generations supertalanger stormar fram i offensiven där man saknar skadade Isabell Herlovsen och Cecilie Pedersen.

Spelar i grupp B tillsammans med Tyskland, Holland och Island
Tips: Grupptvåa bakom Tyskland, seger i en jämn kvartsfinal mot Danmark, förlust i en gastkramande semifinal mot Sverige.

em2013_norgeMålvakter: Ingrid Hjelmseth (född: 1980, klubb:Stabæk) är det givna förstavalet i Norge som nästan alltid har haft målvakter av toppklass. Hjelmseth är inget undantag och hon har gott om rutin och en rejäl vägg i sina bästa stunder. Där bakom finns i A-landslagssammanhang väldigt orutinerade Silje Vesterbekkmo (-83, Røa) och talangen Nora Gjøen (-92, Kolbotn). Vesterbekkmo har gjort en nysatsning efter att ha lagt handskarna på hyllan för några år sedan.

Försvarare: Norge har ett mycket rutinerat mittbackspar i Marit Fiane Christensen (-80, Amazon Grimstad) och Trine Rønning (-82, Stabæk) som jag nog tycker de borde satsa på i EM. Rønning är dessutom en spelare att verkligen se upp med när Norge har offensiva fasta situationer. Alternativ på mittbacksplats är också Toril Hetland Akerhaugen (-82, Stabæk), tidigare Linköpingsspelaren Nora Holstad Berge (-87, Arna-Bjørnar) och Marita Skammelsrud Lund (-89, LSK Kvinner)

Dessutom finns Maren Mjelde (-89, Turbine Potsdam) som mittbacksalternativ. Jag tycker kanske att hon gör sig bäst som central mittfältare men vore också ett intressant alternativ på vänsterbacksplats där det inte finns något riktigt naturligt förstaval i truppen. Skammelsrud Lund är kanske annars det mest troliga vänsterbacksalternativet.

Klubbkompisarna Kristine Hegland (-92, Arna-Bjørnar) och Ingrid Ryland (-89, Arna-Bjørnar) gör upp om högerbacksplatsen och känns som två ganska likvärdiga alternativ. Hegland imponerade mot Sverige i landskampen senast där hon var bra både defensivt och offensivt.

Mittfält: Given på det centrala mittfältet är Ingvild Stensland (-81, Stabæk) som tycks vara på väg mot storformen igen efter lite skade- och sjukdomsbekymmer det senaste året. Fantastisk och komplett mittfältare och oerhört stark bollvinnare. Kommer åter vara en nyckelspelare. Rutinerade Solveig Gulbrandsen (-81, Vålerenga) har avgjort en och annan viktig match för Norge genom åren. Blir viktig med sin erfarenhet och klokhet i offensiven som i övrigt kommer vara ganska ungdomlig och orutinerad. Ingvild Isaksen (-89, Kolbotn) går från klarhet till klarhet och kanske kan få ett litet internationellt genombrott under årets EM.

Ett mycket bra alternativ som offensiv spets på det centrala mittfältet är också Lene Mykjåland (-87, LSK Kvinner) som har väldigt fina offensiva kvaliteter. Som alternativ på mittfältet eller en ytter- ytterbacksplats finns också unga all-round-spelaren Cathrine Dekkerhus (-92, Stabæk). Gry Tofte Ims (-86, Klepp) finns också som alternativ på det centrala mittfältet.

Anfall: Norge spelar som vanligt med ett tremanna-anfall. Supertalangerna Ada Stolsmo Hegerberg (-95, Turbine Potsdam) och Caroline Gaaham Hansen (-95, Stabæk) ska redan i år producera i den norska offensiven. Hegerberg har en oerhörd förmåga att lukta sig till målchanser och är ofta säker i avsluten både med fötterna och med huvudet. Hansen kallas ofta Norges största talang någonsin och är med sin grymma teknik en spelare som kan dribbla bort vilket försvar som helst. Ett utmärkt kantalternativ men också sylvass i en offensiv mittfältsroll centralt eller som central anfallare.

Formstarka Emilie Bosshard Haavi (-92, LSK Kvinner) tycker jag har varit glödhet under stora delar av det senaste året och jag har varit lite förvånad att hon inte fått mer speltid i A-landslaget. Utpräglad ytter med bra teknik och skott. Är inte en given startspelare även om jag tycker att hon borde vara det.

Ett bra alternativ på topp är förstås också Toppseriens skytteligaledare Elise Thorsnes (-88, Stabæk). Jag tycker inte riktigt hon är uppe på samma nivå spelmässigt som vid t.ex. EM 2011 då jag tycker hon var Norges klart hetaste spelare. Men, en avslutare av klass är hon och är ett bra alternativ till unga Hegerberg som man nog inte ska förvänta sig leverarar under ett helt EM. På kanterna är Leni Larsen Kaurin (-81, Stabæk) och Melissa Bjånesøy (-92, Sandviken) de främsta alternativen och slåss nog främst med Haavi om en startplats.


Noterar i efterhand att mittbacken Marit Fiane Christensen åkt på en armskada som håller henne borta från spel i de två sista träningskamperna och kanske även missar inledningen av EM.